Suplementet e vitaminës D nuk të mbrojnë dot nga kjo sëmundje, flet studimi i ri

Pa dyshim, vitamina më e përfolur e vitit të kaluar ishte vitamina D. Sidoqoftë, hulumtimi i ri tani sugjeron që suplementi mund të mos jetë aq efektiv në uljen e rrezikut të dikujt për kontraktimin e COVID-19 siç mendohej më parë.
Në fillim të pandemisë, mund të kujtoni se ekspertët shtynë përdorimin e vitaminës D. Kjo ishte për shkak se disa studime vëzhguese treguan se popullatat që kishin mungesë të vitaminës D ishin gjithashtu në rrezik më të lartë të përjetonin simptoma të pafavorshme nga COVID-19.

Sidoqoftë, një studim i fundit gjenetik, i botuar në revistën PLOS Medicine, zbuloi se plotësimi i vitaminës D mund të mos mbrojë nga infeksioni i koronavirusit.
Studiuesit në Universitetin McGill në Quebec, Kanada u përqendruan në variante gjenetike që shoqërohen me rritjen e niveleve të vitaminës D. Ata zbuluan se njerëzit ADN-ja e të cilëve përmban një nga këto variante ka më shumë të ngjarë të kenë nivele më të larta të vitaminës D. Mbani në mend, sidoqoftë, se faktorët e mjedisit si dieta mund të ndikojnë në këto nivele.

Atëherë, si funksionoi studimi?

Studiuesit analizuan të dhënat e variantit gjenetik nga 14’000 njerëz që kishin COVID-19 dhe i krahasuan ato me të njëjtat të dhëna nga mbi 1.2 milion njerëz që nuk kishin sëmundjen infektive.

Kjo na sjell në pyetjen tjetër..
Çfarë gjetën saktësisht?

Siç rezulton, ata që kanë një nga këto variante gjenetike dhe kanë më shumë të ngjarë të kenë nivele më të larta të vitaminës D, nuk kishin një rrezik më të ulët të infeksionit koronavirus, shtrimit në spital ose sëmundjes së rëndë për shkak të COVID-19.

Për fat të keq, zbulimet nga ky studim sugjerojnë që marrja e vitaminës D shtesë – megjithëse është e dobishme për sistemin imunitar, shëndetin e kockave dhe gjendjen shpirtërore – nuk është aq efektive për t’ju ndihmuar të luftoni COVID-19. Vlen të përmendet se kjo lloj analize, e referuar si një studim i randomizimit Mendelian, konsiderohet të jetë “standardi i artë” për kërkimin klinik.

Burimi: Eat this not that