Të kesh këtë grup gjaku mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru

Njerëzit me grupin A të gjakut mund të jenë në rrezik më të lartë për të pasur një goditje para moshës 60 vjeçare në krahasim me grupet e tjera të gjakut, kanë zbuluar studiuesit.

Në të kundërt, ata me grupin e gjakut O kanë më pak gjasa të kenë një goditje të hershme, sipas meta-analizës së re.

Hulumtimi u krye nga një ekip i udhëhequr nga shkencëtarë nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Maryland në Shtetet e Bashkuara, të cilët shikuan lidhjen midis karakteristikave gjenetike si grupi i gjakut dhe marrëdhëniet e tyre me goditjen në tru.

Për ta bërë këtë, ata shikuan të dhënat nga 48 studime gjenetike mbi goditjet ishemike në të rriturit midis moshës 18 dhe 59 vjeç. Goditjet ishemike shkaktohen nga një bllokim i rrjedhës së gjakut në tru.

Në total, studimet përfshinin rreth 17,000 pacientë me goditje në tru dhe gati 600,000 kontrolle të shëndetshme që nuk kishin përjetuar kurrë një goditje në tru.

Ne ishim të interesuar të përpiqeshim të identifikonim përcaktuesit gjenetikë të goditjes në tru,” i tha Euronews Next hetuesi kryesor i studimit Braxton Mitchell.

Për goditjen në tru, ne e kemi ditur për një kohë të gjatë se ka një komponent të madh mjedisor, por ka edhe një komponent gjenetik,” tha Mitchell, i cili është profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Maryland.

Për ta shqyrtuar këtë më tej, ai dhe kolegët e tij shikuan profilet gjenetike të njerëzve dhe përfunduan duke gjetur një lidhje midis infarktit të hershëm dhe zonës së kromozomit që përfshin gjenin që përcakton llojin e gjakut të një personi.

Njerëzit kanë katër grupe kryesore të gjakut, A, B, AB dhe O, dhe grupi i gjakut i një personi përcaktohet nga gjenet që trashëgojnë nga prindërit e tyre. Grupi i gjakut O është më i zakonshmi.

Ajo që studiuesit zbuluan ishte se ata që kishin infarkt të hershëm kishin më shumë gjasa të kishin grupin e gjakut A dhe më pak të ngjarë të kishin grupin e gjakut O, krahasuar me njerëzit me goditje të vonshme dhe njerëzit që nuk kishin pasur kurrë një goditje në tru.

“Të kesh grupin e gjakut A rrit rrezikun me rreth 16 për qind për goditjen e hershme në tru, por vetëm rreth 5 për qind për sulmin e mëvonshëm,” tha Mitchell.

“Nëse keni grupin e gjakut O, keni 12 për qind më pak gjasa për të marrë infarkt në fillim të hershëm, krahasuar me vetëm 4 për qind më pak gjasa që të merrni infarkt të mëvonshëm”.

Rritja e rrezikut të goditjes në tru shumë modeste

Por megjithëse studiuesit gjetën lidhje midis grupit të gjakut A dhe rrezikut të fillimit të hershëm të goditjes në tru, ata theksuan se rreziku në rritje ishte shumë modest.

Ata theksojnë se ata me grupin A të gjakut nuk duhet të shqetësohen për të pasur një goditje të hershme, ose të përfshihen në ekzaminime shtesë ose testime mjekësore bazuar në këtë gjetje.

Klinikisht, ne nuk duhet të shqetësohemi për grupet tona të gjakut që na vënë në rrezik të lartë për goditje në tru,” tha Mitchell.

“Ka faktorë të tjerë rreziku për goditjen në tru që janë shumë më të rëndësishëm, si hipertensioni dhe pirja e duhanit, për shembull. Pra, nëse duam të reduktojmë rrezikun e goditjes në tru, këta janë me të vërtetë faktorët të cilëve duhet t’u kushtojmë vëmendje”.

Ai shtoi: “Duke thënë këtë, ajo që ne pyesim është nëse nëse i keni ata faktorë rreziku, dhe keni gjithashtu grupin e gjakut A, a i bën kjo ata faktorë rreziku edhe më të fuqishëm? Ne nuk e dimë këtë ende. Por kjo është një nga gjërat që po shikojmë”.

Është ende e paqartë se pse grupi i gjakut A e jep këtë rrezik më të lartë, por studiuesit mendojnë se mund të ketë të bëjë me faktorët e koagulimit të gjakut.

Studime të tjera kanë sugjeruar që ata me një grup gjaku A kanë një rrezik pak më të lartë të zhvillimit të mpiksjes së gjakut në këmbë – e njohur si tromboza e venave të thella.

Kjo lloj sfondi pro-koagulimit të grupit të gjakut A ndoshta ju vë në rrezik më të lartë për sëmundje të lidhura me koagulimin, ndër të cilat goditja në tru është një prej tyre,” tha Mitchell.

Një kufizim i analizës ishte mungesa relative e diversitetit midis pjesëmarrësve, shumica e të cilëve ishin me prejardhje evropiane, me studiuesit që mirëpresin studime të mëtejshme për një popullsi më të larmishme.

“Ne të gjithë kemi variante të ndryshme gjenetike dhe variantet gjenetike shpesh priren të grumbullohen brenda grupeve të ndryshme të prejardhjes,” tha Mitchell.

“Kështu që mund të na mungojnë disa variante të rëndësishme duke parë vetëm një përfaqësim të vogël të grupeve të prejardhjes”.

Lloji i gjakut i lidhur me rrezikun e kushteve të tjera

Nuk është vetëm rreziku i goditjes në tru – hulumtime të tjera kanë sugjeruar lidhje midis grupit të gjakut dhe rrezikut të zhvillimit të kushteve të tjera shëndetësore.

Për shembull, një studim nga shkencëtarët nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit zbuloi se njerëzit me grupe gjaku A, B ose AB kanë një rrezik më të lartë për sëmundje koronare të zemrës sesa njerëzit me grupin e gjakut O.

Ata me grupin më të rrallë të gjakut, AB, kishin rrezikun më të madh.

Studime të tjera kanë sugjeruar që njerëzit me grup gjaku A kanë një rrezik më të lartë të kancerit të stomakut, krahasuar me ata me grupe të tjera gjaku.

Vlen të kihet parasysh se megjithëse studimet kanë treguar një lidhje midis grupit të gjakut dhe kushteve të caktuara shëndetësore, ne ende nuk i dimë vërtet shkaqet e këtyre marrëdhënieve.

Pra, nëse keni grupin A të gjakut, sa duhet të jeni të shqetësuar?

Një person nuk mund ta ndryshojë me të vërtetë grupin e gjakut, thekson Mitchell. Dhe ka faktorë të tjerë rreziku për goditjen në tru që janë më shumë nën kontrollin e një personi, si zakonet e nikotinës, presioni i gjakut, përdorimi i alkoolit dhe sasia e ushtrimeve.

“Unë do të thoja, mos u shqetëso fare,” tha Mitchell. “Unë do të mendoja për këta faktorë të tjerë të rrezikut të modifikueshëm dhe do të fokusohesha tek ata, sepse ata nuk janë vetëm faktorë rreziku për goditje në tru, por këta janë faktorë rreziku për zemrën, sëmundjet dhe kanceret, e kështu me radhë”.

‘Hap i madh’ drejt ndihmës për të reduktuar rrezikun e goditjes në tru

Duke komentuar gjetjet, Clare Jonas nga Shoqata e Bamirësisë në Mbretërinë e Bashkuar, tha se rezultatet ishin një “hap i madh” drejt monitorimit më të mirë të faktorëve të rrezikut për goditjen e hershme.

Shumica e goditjeve u ndodhin njerëzve të moshuar, për shkak të arsyeve për të cilat jemi zakonisht të vetëdijshëm, si presioni i lartë i gjakut, trashja e arterieve ose fibrilacioni atrial,” tha Jonas, i cili është Drejtues i Kërkimit të Komunikimeve dhe Angazhimit në Shoqatën e Stroke, e cila ofron mbështetje për ata që kanë pësuar një goditje në tru.

Shkaktarët e goditjes në tru tek të rriturit më të rinj nuk janë kuptuar mirë, gjë që e bën më të vështirë parandalimin e tyre”, tha ajo në një deklaratë.

“Ne nuk e dimë ende pse njerëzit me grupin e gjakut A mund të jenë në rrezik të shtuar të goditjes së hershme në tru. Kjo do të thotë se ne nuk mund të zhvillojmë ende parandalime të synuara për goditjen e hershme”.

Megjithatë, ky hulumtim është një hap i shkëlqyeshëm drejt ndihmës së profesionistëve të kujdesit shëndetësor të kuptojnë se kush do të përfitonte më shumë nga monitorimi për faktorë të tjerë rreziku dhe nga ofrimi i ndërhyrjeve për të ndihmuar në uljen e rrezikut”, shtoi ajo.

Burimi: Euronews