Të martën, Toka, dielli dhe hëna do të rreshtohen për të krijuar një eklips të Hënës së Përgjakur

Shikuesit e qiellit në katër kontinente do të kenë mundësinë javën e ardhshme të kapin eklipsin e fundit total të Hënës për tre vjet.

Eklipsi do të ndodhë të martën, me hënën që do të kthehet në të kuqe gjaku ndërsa rrëshqet në hijen e Tokës. Shfaqja qiellore do të jetë e dukshme për shikuesit në Amerikën Veriore dhe Qendrore, Azi, Australi, Ishujt e Paqësorit dhe pjesë të Amerikës së Jugut.

Eklipset hënore ndodhin kur hëna, Toka dhe dielli janë në një linjë dhe hëna kalon në hijen e Tokës. Eklipset totale të Hënës nganjëherë njihen si hëna të përgjakshme për shkak të ngjyrosjes dramatike të shkaktuar nga atmosfera e Tokës, e cila shpërndan dritën nga dielli dhe e vë atë në fytyrën e hënës.

Pas eklipsit të së martës, eklipsi tjetër i plotë hënor nuk do të ndodhë përsëri deri më 14 mars 2025, sipas NASA-s.

Ndërsa hëna rrëshqet në hijen e Tokës, ajo së pari do të zbehet dhe errësohet përpara se të marrë një nuancë të kuqërremtë. Në të gjithë Shtetet e Bashkuara, periudha e njohur si totaliteti – kur hëna është përfshirë plotësisht në hijen e Tokës – do të jetë e dukshme për gati një orë e gjysmë.

Hëna do të fillojë të hyjë në pjesën e jashtme të hijes së Tokës në orën 3:02 të mëngjesit të kohës lindore të ditës. Ndërsa eklipsi i pjesshëm përparon, do të duket sikur një pickim po hiqet nga disku hënor, sipas NASA-s.

Totali do të zgjasë nga ora 5:17 e mëngjesit deri në orën 6:42 të mëngjesit me kohën lindore të ditës. Gjatë kësaj kohe, hëna do të shfaqet me ngjyrë të kuqe bakri.

Nëse e lejon moti, njerëzit në Hawaii dhe Alaska do të kenë mundësinë të shohin çdo fazë të shfaqjes së shikimit të qiellit teksa shpaloset.

Ndryshe nga eklipset diellore, një eklips hënor mund të shihet i sigurt me sy të lirë. Vëzhguesit e qiellit madje mund të përdorin dylbi dhe teleskopë për pamje më dramatike.

Nëse doni të bëni një foto, përdorni një aparat fotografik në një trekëmbësh me ekspozim prej të paktën disa sekondash”, thonë zyrtarët e NASA-s.

Ndërsa eklipsi tjetër total hënor nuk do të ndodhë deri në mars 2025, një eklips hënor i ashtuquajtur penumbral – kur hija e jashtme e zbehtë e Tokës bie në fytyrën e hënës – do të ndodhë vitin e ardhshëm në maj, i ndjekur nga një eklips hënor i pjesshëm në tetor 2023

Burimi: NBC News