Terapia me dritë jeshile mund të ndihmojë në trajtimin e dhimbjeve kronike

Një studim i ri zbulon mekanizmin qelizor me anë të të cilit drita jeshile lehtëson dhimbjen tek minjtë. Gjetjet sugjerojnë se terapia me dritë mund të jetë një mënyrë e lirë dhe efektive për të menaxhuar dhimbjen kronike, një problem i madh shëndetësor global.

Në dekadën e kaluar, fototerapia – ekspozimi ndaj dritës me gjatësi vale dhe intensitet të caktuar – është përdorur për të menaxhuar dhimbjen te pacientët me kushte të ndryshme, duke përfshirë dhimbjen jo specifike të shpinës, migrenën dhe fibromialgjinë.

Vizioni i kërkuar

Mekanizmi që ndërmjetëson efektet analgjezike të dritës ishte i panjohur, por një studim i fundit, në të cilin lentet e kontaktit opake eliminuan efektin tek minjtë, sugjeroi që shikimi luan një rol. Pra, një ekip studiuesish në Universitetin Fudan në Shangai kryen një seri eksperimentesh me kafshët për të hetuar rolin e sistemit vizual dhe rezultatet u botuan në revistën Science Translational Medicine.

Së pari, ekipi shkaktoi artrit në putrat e pasme të minjve dhe konfirmoi se ekspozimi i përditshëm ndaj dritës jeshile lehtësonte dhimbjen e kafshëve. Megjithatë, ky efekt u eliminua me injektimin e një kimikati që shkakton degjenerimin e qelizave fotoreceptore në retinë. Një eksperiment i mëtejshëm zbuloi se konet, fotoreceptorët e nevojshëm për vizionin me ngjyra, kërkohen për efektin analgjezik, por se shufrat, të cilat janë përgjegjëse për shikimin në nivele të ulëta të dritës, janë të përfshirë vetëm pjesërisht.

Më pas, studiuesit përdorën etiketimin fluoreshente për të identifikuar rajonet e përfshira të trurit dhe përcaktuan një rrugë nga retina në bërthamën genikulare ventrolaterale (vLGN), një nga disa nënrajonet e talamusit që merr të dhëna nga sytë. Frenimi i qelizave vLGN bllokoi efektet analgjezike të dritës jeshile, ndërsa aktivizimi i rrugës retinë-vLGN prodhoi analgjezi te minjtë me artrit. Më tej, efekti analgjezik mungonte te minjtë mutantë që shfaqën vdekje të madhe qelizore në korteksin parësor vizual.

Kështu, analgjezia e shkaktuar nga drita kërkon një rrugë nervore nga retina në vLGN, si dhe një korteks vizual primar funksional. VLGN përmban një numër të madh neuronesh që sintetizojnë dhe sekretojnë neurotransmetuesin frenues të acidit gama-aminobutirik (GABA), por studiuesit identifikuan një nëngrup të tyre, të cilët sintetizojnë gjithashtu enkefalinën opioid endogjen, si të domosdoshëm për analgjezinë me dritën jeshile.

Një grup i fundit eksperimentesh zbuloi se këto vLGN që prodhojnë enkefalinë projektojnë në bërthamën raphe dorsal, një rajon i trungut të trurit i njohur si i rëndësishëm për modulimin e dhimbjes.

Së bashku, rezultatet tregojnë se rruga vizuale luan një rol vendimtar në analgjezinë e dritës së gjelbër. Studiuesit argumentojnë se një klasë specifike e qelizave ganglione të retinës – qeliza dytësore që marrin hyrje nga shufrat dhe konet dhe formojnë nervin optik – ndërmjetësojnë efektin analgjezik.

Një dritë jeshile për terapinë me dritë jeshile

Studime të tjera të ndryshme kanë përdorur dritën e bardhë të ndritshme, të aplikuar në mes 3,000 dhe 5,000 luks, për të nxitur analgjezi, por kjo mund të ketë efekte anësore të padëshiruara si dhimbje koke dhe madje mund të dëmtojë qelizat e retinës. Ky studim përdori dritën jeshile me një intensitet prej 10 luks, e cila ka të ngjarë të ketë më pak rrezik për efekte negative.

Duket se terapisë me dritë jeshile mund t’i jepet një dritë jeshile, një lehtësim i mirëpritur për dhimbjet kronike dhe ata që vuajnë nga migrena.

Burimi: Big Think