Tesla do t’i paguajë punonjësit ukrainas deri në 3 muaj nëse ata kthehen për të luftuar

Punonjësit ukrainas të Tesla-s, të cilëve u kërkohet të kthehen për të mbrojtur vendin e tyre, do të marrin paga për të paktën tre muaj, sipas një emaili që kompania u dërgoi të hënën punonjësve në rajonin e Evropës, Lindjes së Mesme dhe Afrikës. Nuk ishte e qartë nga emaili nëse ky përfitim do të shtrihej për punonjësit në Amerikën e Veriut dhe gjetkë.

Pas tre muajsh, Tesla planifikon të rivlerësojë luftën Rusi-Ukrainë dhe situatën e punonjësve të saj për të vendosur se çfarë do të nevojitet më shumë.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy thirri rezervistët për të luftuar në shkurt, përpara pushtimit të parashikuar.

Në emailin e së hënës – dërguar në ditën e 12-të pasi Rusia pushtoi Ukrainën – punonjësit e Tesla-s u vlerësuan gjithashtu për ndihmën e SpaceX, sipërmarrjes së hapësirës ajrore të udhëhequr gjithashtu nga CEO i Tesla, Elon Musk, për të sjellë shërbimin e saj të internetit satelitor Starlink në Ukrainë.

Ndër të tjera, ekipi i Energjisë i Tesla-s mblodhi dhe siguroi sisteme të ruajtjes së energjisë së baterive të litiumit të njohur si Tesla Powerwalls për të drejtuar pajisjet Starlink në Ukrainë.

Punonjësit e Tesla-s përdorën inverterë dhe kabllo karikimi që u dhuruan nga instaluesit e certifikuar të Tesla-s në zonë për të montuar sistemet Starlink-and-Powerwall. Ata gjithashtu modeluan kabllot AC nga skrap në fabrikën e re të Tesla që po ndërtohet jashtë Berlinit për të ndihmuar në fuqizimin e pajisjeve Starlink.

Megjithëse Tesla nuk operon në Ukrainë, kompania tha në email se rreth 5,000 pronarë të Tesla-s në vend dhe drejtues të tjerë të automjeteve elektrike mund të përfitojnë karikim falas të automjeteve në disa nga stacionet e saj Supercharger në Poloni, Hungari dhe Sllovaki.

Tesla nuk është i vetmi në lundrimin e ndikimeve ndaj punonjësve dhe biznesit të saj në vazhdën e luftës ruse në Ukrainë.

Prodhuesit e automjeteve si General Motors dhe Ford në SHBA lëvizën shpejt për të pezulluar biznesin e tyre në Rusi pas pushtimit të Ukrainës nga vendi. Stellantis njoftoi më 2 mars se kishte krijuar një ekip mbështetës që do të funksiononte gjatë gjithë kohës për të mbështetur dhe monitoruar shëndetin dhe sigurinë e 71 punonjësve të kompanisë me bazë në Ukrainë.

Burimi: CNBC