Elon Musk: Shërbimi i internetit i SpaceX Starlink tani është i disponueshëm në Ukrainë

Shërbimi i internetit i SpaceX Starlink është i disponueshëm në Ukrainë dhe më shumë terminale po dërgohen në vend, sipas CEO të kompanisë Elon Musk.

Vendi i goditur nga konflikti ka pasur ndërprerje të internetit pasi trupat ruse përparojnë dhe raketat godasin infrastrukturën kryesore. Grupi i monitorimit NetBlocks tha të enjten se ndërprerjet ishin gjurmuar në pjesën më të madhe të Ukrainës, përfshirë kryeqytetin Kiev.

Të shtunën, Musk u pyet nga një zyrtar i qeverisë ukrainase nëse do të ofronte më shumë nga stacionet Starlink të kompanisë së tij në vend.

Ndërsa përpiqeni të kolonizoni Marsin, Rusia përpiqet të pushtojë Ukrainën! Ndërsa raketat tuaja zbarkojnë me sukses nga hapësira – raketat ruse sulmojnë njerëzit civilë ukrainas! Ne ju kërkojmë t’i siguroni Ukrainës stacionet Starlink dhe t’u drejtoheni rusëve të arsyeshëm që të qëndrojnë në këmbë”, tha Mykhailo Fedorov, zëvendëskryeministër i Ukrainës dhe ministër i transformimit digjital.

Musk u përgjigj të shtunën vonë përmes Twitter duke thënë: “Shërbimi Starlink tani është aktiv në Ukrainë. Më shumë terminale gjatë rrugës.”

Starlink në fund të fundit dëshiron t’i sigurojë botës internet më të shpejtë, duke filluar nga përmirësimi i aksesit në internet në pjesë të botës që aktualisht nuk shërbehen nga ofruesit e brezit të gjerë.

Ai i lejon njerëzit të lidhen me internetin përmes një pjate satelitore që vendoset në ose afër pronës së një personi. Interneti transmetohet deri në pjatë nëpërmjet një rrjeti satelitësh Starlink që janë vënë në orbitë nga SpaceX dhe stacionet tokësore.

Burimi: CNBC