Test për COVID duke përdorur kamerën e telefonit tuaj? Një laborator universitar po e provon atë

Si do të ishte nëse do t ë mund ta testonit veten për Covid sa herë të dëshironi, duke përdorur kamerën e telefonit tuaj? Shkencëtarët akademikë kanë zhvilluar një metodë testimi që ka nevojë vetëm për disa pajisje laboratorike të përballueshme dhe smartphone-in tuaj, dhe rezultatet e hershme sugjerojnë se është po aq e saktë sa testet PCR.

Sistemi, i zhvilluar nga shkencëtarët e Universitetit të Kalifornisë, Santa Barbara dhe i përshkruar në një punim të ri të botuar në revistën JAMA Network Open, ka nevojë për më pak se 100 dollarë në pajisje relativisht të zakonshme si një pjatë e nxehtë, sipas Gizmodo. Më pas, çdo test kushton vetëm 7 dollarë, duke e bërë atë potencialisht ideal për komunitetet e largëta ose individët që luftojnë për të siguruar teste PCR.

Metoda është shumë e thjeshtë: Shkarkoni aplikacionin falas të zhvilluar nga shkencëtarët, Bacticount, dhe vendoseni telefonin tuaj mbi pllakën e nxehtë me kamerën e pasme të kthyer nga poshtë. Ju do të vendosni pështymën tuaj në një komplet testimi që është në pjatën e nxehtë, do të hidhni një zgjidhje reaktive që do ta bëjë ARN-në virale më të dukshme në kamerën e telefonit tuaj dhe do të ekzekutoni aplikacionin. Zgjidhja do të lidhet me materialin viral (si COVID ashtu edhe gripi u testuan në studim) dhe do të marrë ngjyrë të kuqe të ndezur dhe aplikacioni do të vlerësojë sasinë e ngarkesës virale në pështymë bazuar në shpejtësinë e reagimit të ngjyrës.

Sistemi quhet Smart-lamp, për amplifikimin izotermik të ndërmjetësuar nga smartphone, që është qasja e ngrohjes dhe zgjidhjes e përdorur nga shkencëtarët e UCSB. Është shumë i lirë dhe duket i lehtë për t’u krijuar, i cili është i përsosur për qëllimin e projektit për të përmbushur një nevojë “në vendet me të ardhura të ulëta dhe me të ardhura mesatare për testime me kosto të ulët, teknologji të ulët.”

Por metoda ka ende nevojë për shumë verifikim, pasi ky studim fillestar përmbante një kampion shumë të vogël prej 50 pacientësh simptomatikë dhe asimptomatikë në një zonë të Kalifornisë Jugore. Me fjalë të tjera: Mos prisni që të jeni në gjendje të porosisni komplete të pajtueshme me Bacticount dhe të bëni testimin tuaj së shpejti, veçanërisht pasi aplikacioni është kalibruar për të punuar vetëm me kamerat në telefonat Samsung Galaxy S9.

Megjithatë, sistemi është premtues. Nëse është aq i saktë sa sugjerojnë testet fillestare, përballueshmëria dhe shkallëzueshmëria e tij mund të jenë një aset serioz për aftësitë e testimit në çdo vend pasi nevoja për testimin e COVID vazhdon në vitin 2022.

Burimi: CNET