Toka në javën më të nxehtë në histori

Toka arriti ditën e saj më të nxehtë ndonjëherë për të tretën ditë radhazi të mërkurën, sipas një analize jozyrtare. Kjo i bëri shtatë ditët e fundit javën më të nxehtë të regjistruar në botë

Shifrat e fundit ndihmojnë në vërtetimin se “ndryshimi i klimës është jashtë kontrollit”, paralajmëron Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres.

“Nëse ne këmbëngulim në vonimin e masave kryesore që nevojiten, mendoj se po kalojmë në një situatë katastrofike, siç tregojnë dy rekordet e fundit të temperaturës,” thotë ai.

Sa e nxehtë ishte Toka këtë javë?

Të mërkurën, temperatura mesatare e Tokës mbeti në një rekord të lartë jozyrtar, 17.18°C, të vendosur një ditë më parë.

Dhe për periudhën shtatëditore që përfundon të mërkurën, temperatura mesatare ditore ishte 0,04°C më e lartë se çdo javë në 44 vitet e mbajtjes së të dhënave.

Të dhënat u përpiluan nga Klima Reanalyzer i Universitetit të Maine, i cili përdor të dhëna satelitore dhe simulime kompjuterike për të matur gjendjen e botës.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA), shifrat e së cilës konsiderohen si standardi i artë në të dhënat klimatike, është distancuar nga të dhënat.

Reanalyzer përdor të dhënat e prodhimit të modelit, të cilat NOAA i quajti “të papërshtatshme” si zëvendësues për temperaturat aktuale dhe të dhënat klimatike. Agjencia monitoron temperaturat globale dhe regjistron në baza mujore dhe vjetore, jo ditore.

“Megjithëse NOAA nuk mund të vërtetojë metodologjinë ose përfundimin e analizës së Universitetit të Maine, ne e kuptojmë se jemi në një periudhë të ngrohtë për shkak të ndryshimeve klimatike,” tha ajo në një deklaratë të enjten.

“Kombinuar me El Nino dhe kushtet e nxehta të verës, ne po shohim temperatura rekord të ngrohta të sipërfaqes që regjistrohen në shumë vende anembanë globit,” .

Përkthyer dhe përshtatur nga Yahoo për Probizz.al