Tre arsye pse FMN është e shqetësuar për kriptovalutat

Fondi Monetar Ndërkombëtar është i shqetësuar për kriptovalutat, veçanërisht sepse tregu i sapolindur po rritet me një ritëm kaq domethënës dhe rregullimi nuk po ndjek shembullin.

Vlera totale e tregut e të gjitha aseteve të kriptove tejkaloi 2 trilion dollarë në shtator të këtij viti – duke përfaqësuar një rritje 10-fish nga nivelet e parë në fillim të vitit 2020, tregojnë të dhënat e mbledhura nga FMN.

Evan Papageorgiou, një zëvendës shef divizioni në FMN, i tha CNBC në tetor se “ekosistemi i kriptove është rritur ndjeshëm… Procesi tregon elasticitet të jashtëzakonshëm, por ka pasur edhe disa teste stresi interesante”.

Një nga problemet që FMN-ja ka theksuar është se shumë prej njerëzve dhe institucioneve financiare që tregtojnë këto asete “u mungojnë praktika të forta operacionale, qeverisjeje dhe rreziku”.

Si i tillë, Fondi ka thënë se konsumatorët janë në rrezik, duke shtuar se ka thjesht “zbulim dhe mbikëqyrje joadekuate” në këtë hapësirë. Për më tepër, ai beson se asetet kripto krijojnë disa “boshllëqe të të dhënave” dhe “mund të hapin dyer të padëshiruara për pastrimin e parave, si dhe financimin e terrorizmit”.

Institucione të tjera kanë kërkuar më shumë veprime për t’i bërë këto investime më të sigurta. Kriptomonedhat mund të jenë një temë përçarëse, me disa që argumentojnë se ato janë e ardhmja e parave dhe të tjerë duke paraqitur argumente më skeptike për rreziqet e tyre.

Ndikuesit e kriptove

Rregullatori financiar i Mbretërisë së Bashkuar, FCA, ka paralajmëruar për lidhjen midis mediave sociale dhe investimeve në kripto.

Ndikuesit e mediave sociale paguhen në mënyrë rutinore nga mashtruesit për t’i ndihmuar ata të nxjerrin dhe hedhin argumente të reja në anën e pasme të spekulimeve të pastra. Disa influencues promovojnë monedha që rezultojnë se thjesht nuk ekzistojnë fare,” tha Charles Randell, kryetar i FCA, në një fjalim në shtator.

Ai shtoi se për shkak të asaj se sa e re është kjo teknologji, “ne nuk kemi parë se çfarë do të ndodhë gjatë një cikli të plotë financiar. Ne thjesht nuk e dimë se kur dhe si do të përfundojë kjo histori, por – si me çdo spekulim të ri – mund të mos përfundojë mirë.”

Kim Kardashian, një personazh i famshëm me më shumë se 200 milionë ndjekës në Instagram, u pagua për të reklamuar një kriptomonedhë në llogarinë e saj në fillim të këtij viti. Kritikët theksuan se sa pak detaje njiheshin rreth zhvilluesve të ethereummax, monedhës që ajo reklamonte. “Kjo nuk është këshillë financiare, por po shpërndaj atë që miqtë e mi më thanë në lidhje me ethereum max!” lexohet postimi nga Kardashian. Ajo shtoi hashtags të ndryshëm, duke përfshirë #ad, i cili kërkohet për të zbuluar se postimi i saj paguhet.

Përdorues të tjerë të mediave sociale me një numër të madh ndjekësish, të njohur si influencues, kanë reklamuar gjithashtu asete kripto në llogaritë e tyre.

“Kriptovalutat shpesh reklamohen pranë këtyre postimeve që përdorin këtë mënyrë jetese magjepsëse dhe mendoj se kjo shoqëri është shumë e rrezikshme dhe e dëmshme për të rinjtë”, tha për CNBC në tetor Myron Jobson, një aktivist i financave personale në Interactive Investor.

Standardizimi

Ai tha se politikëbërësit duhet të shikojnë reklamat e kriptomonedhave dhe të sigurohen që t’u shpjegojnë njerëzve rreziqet që lidhen me investimin në një aset kaq të paqëndrueshëm. Çmimet mund të luhaten shumë edhe në një ditë të vetme tregtimi.

Një çështje shtesë për politikëbërësit është se të rinjtë janë shumë të interesuar për këtë treg dhe shpesh bëjnë investimet e tyre të para në kriptovaluta, duke përdorur kredi dhe karta krediti për ta bërë këtë.

Të dhënat e publikuara nga FCA në qershor treguan se rreth 2.3 milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar mbajnë kriptovaluta. 14% e tyre përdorin kredit për blerjen e tyre dhe 12% e tyre mendojnë se do të mbrohen nga FCA nëse shkon keq. Por FCA ka thënë se nuk do t’i mbrojë ata.

Një sondazh me 1000 të rritur në Mbretërinë e Bashkuar nga mosha 18 deri në 29 vjeç tregoi në korrik se 27% e tyre përdornin karta krediti për të investuar në meme crypto dogecoin, 17% përdornin kredinë e tyre studentore dhe 12% thanë se përdornin lloje të tjera kredish.

Kjo mund të bëhet një thikë me dy tehe pasi investitorët mund të përballen me humbje në kriptovalutat e tyre dhe më pas të luftojnë për të shlyer kreditë që kanë marrë për të bërë ato investime.

Sipas FMN-së, rregullatorët kombëtarë duhet të punojnë për të pasur rregulla të përbashkëta globalisht, për të rritur mbikëqyrjen ndërkufitare dhe për shkak se është një fushë kaq e re, të shtyjnë për standardizimin e të dhënave.

“Koha është thelbësore dhe veprimi duhet të jetë vendimtar, i shpejtë dhe i mirë-koordinuar globalisht për të lejuar që përfitimet të rrjedhin, por, në të njëjtën kohë, të adresohen edhe dobësitë”, tha FMN në tetor.

Burimi: CNBC