Ja sa duhet të jepni bakshish për kamerierët gjatë pushime në Evropë

Një postim viral në Twitter ka ndezur një debat të nxehtë rreth kulturave evropiane dhe amerikane të bakshishit.

Në të gjithë kontinentin, 10 për qind konsiderohet gjerësisht një bakshish i pranueshëm kur hahet në një restorant. Por në disa vende evropiane bakshishi nuk pritet fare. Dhe në bare kudo, është praktikisht e padëgjuar.

Megjithatë, kjo bie shumë larg standardeve të vendeve të tjera si SHBA, ku bakshish të mëdha jo vetëm që priten, por mbështeten tek serverët.

“Unë i urrej evropianët ndonjëherë,” shkruhet në Twitter, duke iu referuar një bakshish prej 10 përqind. Në kohën e shkrimit, ai është parë pothuajse shtatë milionë herë. “Ata janë në thelb klientët më të këqij,” përgjigjet një përdorues i Twitter.

Nuk janë vetëm paratë me të cilat njerëzit po merren. Evropianët akuzohen se janë “të ashpër ose të dhunshëm” me kamarierët dhe “kampojnë në tavolina” për orë të tëra.

Megjithatë, më shumë përgjigje hedhin dritë mbi këtë “zemërim të keqdrejtuar”. Në Amerikë, pagat e fundit shpesh rriten deri në pagën minimale me bakshish – një praktikë që shumë po e quajnë si shfrytëzuese.

“Shkoni të jetoni në një vend që u paguan punonjësve të shërbimit një pagë të përballueshme pa iu drejtuar bamirësisë së klientit”, shkruan një përdorues në Twitter. “Modeli juaj i hiperkapitalizmit është problemi juaj,” thotë një tjetër.

Debati thekson rëndësinë e të kuptuarit të normave kulturore rreth bakshishit kur udhëtoni. Këtu është një përmbledhje e kulturave të bakshishit në mbarë botën, në mënyrë që të mos ju thërrasin në udhëtimin tuaj të ardhshëm.

Sa duhet të jepni bakshish në Evropë?

Në shumë vende të Evropës Perëndimore dhe Veriore, si Gjermania dhe Britania e Madhe, një bakshish prej 10 për qind konsiderohet i sjellshëm kur darkoni jashtë. Në disa restorante, faturës i shtohet automatikisht një tarifë shërbimi prej 10 deri në 12 për qind. Diku tjetër, është vullnetare, por e pritshme – veçanërisht në institucionet më të larta.

Bakshishi është më pak i zakonshëm në Francë dhe Itali, megjithëse ende vlerësohet. Në vende si Greqia, nuk ka një kulturë të fortë bakshishi mes vendasve, por është bërë më e pritshme nga turistët.

Ndryshe nga SHBA, stafi i restoranteve zakonisht paguhet paga minimale pa u mbështetur në bakshish për të rritur pagat e tyre.

Sa duhet të jepni bakshish në Amerikën e Veriut?

Në SHBA, një bakshish prej 20 për qind është standard në një restorant. Nuk është e pazakontë të paguash mbi 25 për qind për shërbim të mirë. Taksa shpesh i shtohet faturës në fund – këshillat duhet të jenë shtesë për këtë.

Në bare, njerëzit shpesh bakshish një dollar ose më shumë me çdo raund.

Në Kanada, standardet e bakshishit janë gjithashtu më të larta se në Evropë, me 15 deri në 20 përqind që konsiderohen të pranueshme.

Sa duhet të jepni bakshish në Amerikën Qendrore dhe Jugore?

Ndërsa bakshishi nuk është domosdoshmërisht pjesë e kulturës lokale në vendet e Amerikës Qendrore dhe Jugore, ajo është bërë më e zakonshme me ardhjen e turizmit masiv.

Në përgjithësi, 10 për qind konsiderohet një bakshish i pranueshëm.

Për shkak të afërsisë së Meksikës me SHBA-në, mund të priten bakshishe më të larta në qendrat turistike si Kankun dhe Playa del Carmen. Disa restorante mund të shtojnë një tarifë shërbimi në faturë.

Sa duhet të jepni bakshish në Lindjen e Mesme?

Nuk ka asnjë rregull të përgjithshëm për bakshish në Lindjen e Mesme. Ndonëse nuk është praktikë e zakonshme në disa vende, në të tjera është një mënyrë për të treguar vlerësim për shërbimin e mirë. Disa e shohin atë si një formë ‘lëmoshe’ për të ndihmuar punëtorët e papaguar më pak, ndërsa të tjerë mund ta shohin atë si një ryshfet ose shfaqje të pasurisë.

Në përgjithësi, bakshishi nuk pritet, por vlerësohet. Por në zonat turistike, si Dubai, pritet një bakshish prej 10 deri në 15 për qind dhe mund të shtohet automatikisht në faturën tuaj.

Sa duhet të jepni bakshish në Indi?

Bakshishi nuk është domosdoshmërisht pjesë e kulturës lokale në Indi, por shpesh pritet nga turistët. Shpesh, një ndryshim i vogël jepet dhe jo një përqindje specifike. Shitësit e ushqimeve në rrugë nuk kanë gjasa të presin bakshish.

Meqenëse nga ju mund të pritet të jepni bakshish për shërbime nga mbajtja e çantës deri te ngasja me rickshaw, bakshishi shpesh, por në sasi të vogla, është një rregull i mirë.

Sa duhet të jepni bakshish në Afrikë?

Kultura e bakshishit ndryshon në të gjithë Afrikën. Në shumicën e vendeve, bakshishi nuk priten në restorantet lokale, por priten si vlerësim për shërbimin e mirë.

Në disa destinacione turistike, shërbimi do t’i shtohet faturës ose një bakshish prej 10 për qind është i përshtatshëm. Bakshishi shpesh priten dhe vlerësohen nga punonjësit e sektorit të mikpritjes, shumë prej të cilëve marrin paga të ulëta.

Në Afrikën e Jugut, një bakshish prej 10 për qind është zakon në restorante.

Sa duhet të jepni bakshish në Azinë Lindore dhe Juglindore?

Kultura e bakshishit nuk është e zakonshme në Azinë Lindore dhe Juglindore.

Në Kinë, praktikisht nuk ekziston dhe nganjëherë konsiderohet i pasjellshëm. Në Japoni, bakshishi shpesh shkakton ofendim dhe bakshishi mund të refuzohet. Kjo është pjesërisht sepse shumë punëtorë krenohen me ofrimin e shërbimit të jashtëzakonshëm në çdo kohë – jo të diktuar nga bakshish.

Disa koreano-jugorë ndajnë këtë ndjenjë, megjithëse një tarifë shërbimi mund të shtohet në restorantet më të larta në qytetet e mëdha.

Bakshishi nuk është i zakonshëm në restorantet lokale në vende si Kamboxhia, Tajlanda dhe Laosi. Megjithëse ka të ngjarë të mos shkaktojë ofendim, mund të shkaktojë konfuzion. Në qytetet më të mëdha si Bangkok, restorantet më të larta zakonisht përfshijnë një tarifë shërbimi në faturat e tyre.

Sa duhet të jepni bakshish në Australi dhe Zelandën e Re?

Në Australi, 10 për qind konsiderohet një bakshish i pranueshëm në një restorant. Ndërsa bakshishi nuk është thelbësor, ai vlerësohet.

Në Zelandën e Re, bakshishi nuk është i zakonshëm ose i kërkuar, por një bakshish prej 10 për qind mund të vlerësohet.

Burimi: Euronews