Varianti më i fundit i Covid është 1.5 herë më ngjitës se omicron

Tashmë ka dhjetëra raste në pothuajse gjysmën e SHBA-së të një nënvarianti të ri Covid që është edhe më ngjitës se varianti shumë i transmetueshëm i omicron.

Gati gjysma e shteteve të SHBA-së kanë konfirmuar praninë e BA.2 me të paktën 127 raste të njohura në mbarë vendin që nga e premtja, sipas një baze të të dhënave globale që gjurmon variantet e Covid. Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, në një deklaratë të premten, tha se megjithëse BA.2 është rritur në përpjesëtim me llojin origjinal të omicron në disa vende, ai aktualisht po qarkullon në një nivel të ulët në SHBA.

Sipas Statens Serum Institut, i cili kryen mbikëqyrjen e sëmundjeve infektive për Danimarkën, nënvarianti është 1.5 herë më i transmetueshëm se varianti origjinal i omicron, i referuar nga shkencëtarët si BA.1.

Nënvarianti i ri nuk duket se zvogëlon më tej efektivitetin e vaksinave kundër infeksionit simptomatik, sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar.

Aktualisht nuk ka asnjë provë që varianti BA.2 është më i rëndë se varianti BA.1,” tha zëdhënësi i CDC Kristen Nordlund.

BA.2 kapërceu omicronin origjinal si variantin dominues në Danimarkë gjatë disa javësh, tha Troels Lillebaek, kryetar i komitetit të kombit skandinav që kryen mbikëqyrjen e varianteve të Covid.

Varianti BA.2 ka pesë mutacione unike në një pjesë kyçe të proteinës spike që virusi përdor për t’u lidhur me qelizat njerëzore dhe për t’i pushtuar ato, tha Lillebaek për CNBC. Mutacionet në këtë pjesë, të njohur si domeni i lidhjes së receptorit, shpesh shoqërohen me transmetueshmëri më të lartë.

Burimi: CNBC