Zviceranët pretendojnë rekordin për trenin më të gjatë të pasagjerëve në botë

Një kompani hekurudhore zvicerane fitoi rekordin për trenin më të gjatë të pasagjerëve në botë të shtunën me një udhëtim në një nga shinat më spektakolare nëpër Alpe.

Kompania Rhaetian Railway drejtonte trenin 1.9 kilometra të gjatë të përbërë nga 100 vagonë përgjatë rrugës Albula-Bernina nga Preda në Bergün.

Rruga u përcaktua një Trashëgimi Botërore e UNESCO-s në vitin 2008 dhe të çon nëpër 22 tunele, disa prej të cilave spirale nëpër male, dhe nëpër 48 ura, duke përfshirë Viaduktin e lakuar Landwasser.

Ne kemi një festë të 175 vjetorit të Hekurudhave Zvicerane dhe kjo përpjekje për rekord botëror duhet të jetë një ngjarje e madhe e këtij përvjetori“, shpjegoi CEO i Rhaetian Railway, Dr Renato Fasciati.

“Por në fakt, arsyeja ishte se kishim disa telashe gjatë krizës së koronës (pandemia COVID-19), kështu që ne humbëm 30% të qarkullimit tonë për mysafirët në tren dhe kështu u përpoqëm të gjenim një ngjarje të mirë për të rritur ndërgjegjësimin për itinerarin tonë të bukur të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.”

Dhe kështu kjo përpjekje për rekord botëror është një arsye e mrekullueshme dhe një instrument i mrekullueshëm që ne t’i tregojmë botës këtë hekurudhë të bukur”, shtoi ai.

I gjithë udhëtimi zgjati më shumë se një orë. Të apasionuarit pas hekurudhave rreshtuan luginën për të parë 25 seksionet e trenit duke ecur nëpër Alpe.

“Peizazhi është si verat indiane, kështu që ju shihni këto pemë të arta në këtë luginë të bukur, ne kemi këtë linjë hekurudhore me shumë viadukte dhe këtë spirale tunelesh… Është një viadukt me një rreze prej 100 metrash, dhe më pas Linja shkon direkt në një faqe shkëmbi, në një tunel dhe kjo është vërtet fantastike”, tha Fasciati.

Dhe kështu kemi njerëz nga e gjithë bota që sapo vijnë dhe shohin këtë linjë të bukur duke përdorur akullnajën ose trenat e Bernina Express”, përfundoi ai.

Fasciati shpreson që kur njerëzit në vende të tjera të shohin bukurinë e fshatit gjatë përpjekjes për thyerjen e rekordeve të trenit, edhe ata do të tërhiqen në këtë rajon të Zvicrës.

Burimi: Euronews