10 mite ushtrimesh që duhet thjesht të mos i bëni

Çdo vit, miliona njerëz zotohen të jenë më aktivë fizikisht, por shumica dërrmuese e këtyre rezolutave dështojnë. Të gjithë e dimë se çfarë ndodh. Pas një ose dy javësh të mbajtjes së një regjimi të ri ushtrimesh, ne gradualisht kalojmë përsëri në zakonet e vjetra dhe pastaj ndihemi keq me veten tonë.

Qartë, ne kemi nevojë për një qasje të re sepse mënyrat më të zakonshme që promovojmë stërvitjen – mjekimi dhe komercializimi i tij – nuk janë gjerësisht të efektshme. Prova është në puding: shumica e të rriturve në vendet me të ardhura të larta, të tilla si MB dhe SH.B.A., nuk marrin minimumin e 150 minutave në javë të aktivitetit fizik të rekomanduar nga shumica e profesionistëve të shëndetit. Të gjithë e dinë se stërvitja është e shëndetshme, por përshkrimi dhe shitja e tij funksionon rrallë.

Mund të bëjmë më mirë duke shikuar përtej botës së çuditshme në të cilën jetojmë për të konsideruar se si paraardhësit tanë, si dhe njerëzit në kulturat e tjera arrijnë të jenë fizikisht aktivë. Ky lloj këndvështrimi evropian antropologjik zbulon 10 mite të padobishme për stërvitjen. Refuzimi i tyre nuk do t’ju transformojë papritmas në një atlet olimpik, por ato mund t’ju ndihmojnë të ktheni një fletë të re pa u ndjerë keq me veten.

Miti 1: Është normale të ushtroheni

Kurdoherë që lëvizni për të bërë ndonjë gjë, ju po merreni me një aktivitet fizik. Në të kundërt, ushtrimi është një aktivitet fizik vullnetar i ndërmarrë për hir të fitnesit. Ju mund të mendoni se ushtrimet janë normale, por është një sjellje shumë moderne. Në vend të kësaj, për miliona vjet, njerëzit ishin fizikisht aktivë për vetëm dy arsye: kur ishte e nevojshme ose e dobishme. Aktivitetet e nevojshme fizike përfshinin marrjen e ushqimit dhe bërjen e gjërave të tjera për të mbijetuar. Aktivitetet shpërblyese përfshinin lojë, vallëzim ose trajnim për t’u argëtuar ose për të zhvilluar aftësi. Por askush në epokën e gurit nuk shkoi kurrë për një vrapim pesë miljesh për të shmangur mospërfilljen.

Miti 2: Shmangia e mundimit do të thotë që jeni dembel

Sa herë që shoh një shkallë lëvizëse pranë një shkalle, një zë i vogël në trurin tim thotë: “Merrni shkallët lëvizëse”. A jam dembel? Megjithëse shkallët lëvizëse nuk ekzistonin në ditët e shkuara, ai instinkt është plotësisht normal sepse aktiviteti fizik kushton kalori që deri vonë ishin gjithmonë në mungesë (dhe ende janë për shumë njerëz). Kur ushqimi është i kufizuar, çdo kalori e shpenzuar për aktivitet fizik është një kalori që nuk shpenzohet për funksione të tjera kritike, të tilla si mirëmbajtja e trupit tonë, ruajtja e energjisë dhe riprodhimi. Për shkak se përzgjedhja natyrore në fund të fundit kujdeset vetëm për atë se sa pasardhës kemi, paraardhësit tanë evoluan për të shmangur sforcimet e panevojshme – ushtrimet – përveç nëse ishte shpërblyese. Pra, mos u ndje keq për instiktet natyrore që janë akoma me ne. Në vend të kësaj, pranoni që ato janë normale dhe vështirë të kapërcehen.

Miti 3: Të qëndruarit ulur është pirja e re e duhanit

Ju ndoshta keni dëgjuar statistika të frikshme që ne ulemi shumë dhe po na vret. Po, shumë pasivitet fizik është i sëmurë, por le të mos demonizojmë një sjellje aq normale sa ulja. Njerëzit në çdo kulturë ulen shumë. Edhe paraardhësit tanë, të cilëve u mungonin mobiljet, uleshin rreth 10 orë në ditë, aq sa shumica e perëndimorëve. Por ka gjithnjë e më pak mënyra të shëndetshme për t’u ulur. Studimet tregojnë se njerëzit që ulen në mënyrë aktive duke u ngritur çdo 10 ose 15 minuta zgjojnë metabolizmat e tyre dhe gëzojnë shëndet më të mirë afatgjatë sesa ata që ulen për orë të tëra. Përveç kësaj, ulja në kohë të lirë shoqërohet më fort me rezultate negative të shëndetit sesa ulja në kohë pune. Pra, nëse punoni gjithë ditën në një karrige, ngrihuni rregullisht dhe përpiquni të mos e kaloni pjesën tjetër të ditës në një karrige gjithashtu.

Miti 4: Paraardhësit tanë ishin punëtorë, të fortë dhe të shpejtë

Një mit i zakonshëm është se njerëzit e pandotur nga civilizimi ishin atletë të lindur të pabesueshëm të lindur, super të fortë, super të shpejtë dhe të aftë për të vrapuar lehtë maratonat. E pavërtetë. Shumica e tyre ishin mjaft të aftë, por vetëm mesatarisht të fortë dhe jo veçanërisht të shpejtë. Jeta e tyre nuk ishte e lehtë, por mesatarisht ata kalonin vetëm rreth dy ose tre orë në ditë duke bërë një aktivitet fizik të moderuar në të fortë. Nuk është as normale dhe as e nevojshme të jesh ultra i aftë dhe ultra i fortë.

Miti 5: Ju nuk mund të humbni peshë duke ecur

Deri vonë, pothuajse çdo program i humbjes së peshës përfshinte ushtrime. Kohët e fundit, megjithatë, ne vazhdojmë të dëgjojmë se nuk mund të humbasim peshë nga ushtrimet sepse shumica e stërvitjeve nuk djegin kaq shumë kalori dhe thjesht na bëjnë të uritur kështu që të hamë më shumë. E vërteta është se ju mund të humbni më shumë peshë shumë më shpejt përmes dietës sesa ushtrimeve, veçanërisht ushtrimeve të moderuara, siç janë 150 minuta në javë ecje të shpejtë. Sidoqoftë, kohëzgjatjet më të gjata dhe intensitetet më të larta të stërvitjes kanë treguar se nxisin humbjen graduale të peshës. Ushtrimet e rregullta ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e shtimit të peshës ose rifitimin pas dietës. Çdo dietë përfiton nga përfshirja e stërvitjes.

Miti 6: Vrapimi do të konsumojë gjunjët tuaj

Shumë njerëz kanë frikë nga vrapimi sepse kanë frikë se do t’ju prishë gjunjët. Këto shqetësime nuk janë plotësisht të pabazuara pasi gjunjët janë me të vërtetë vendi më i zakonshëm i lëndimeve të vrapuesve. Por gjunjët dhe nyjet e tjera nuk janë si amortizuesit e një makine që konsumohen nga përdorimi i tepërt. Në vend të kësaj, vrapimi, ecja dhe aktivitete të tjera kanë treguar se mbajnë gjunjë të shëndetshëm, dhe studime të shumta me cilësi të lartë tregojnë se vrapuesit, kanë më pak të ngjarë të zhvillojnë artrozë në gju. Strategjia për të shmangur dhimbjen e gjurit është të mësoni të vraponi siç duhet dhe të stërviteni në mënyrë të arsyeshme (që do të thotë të mos rritni kilometrazhin tuaj shumë shpejt).

Miti 7: Është normale të jemi më pak aktivë ndërsa rritemi

Përkundër thashethemeve se jeta e paraardhësve tanë ishte e keqe, brutale dhe e shkurtër, mbledhësit e gjahtarëve që i mbijetojnë fëmijërisë zakonisht jetojnë rreth shtatë dekada dhe ata vazhdojnë të punojnë mesatarisht kur plaken. E vërteta është se kemi evoluar për të qenë gjyshër në mënyrë që të jemi aktivë e të sigurojmë ushqim për fëmijët dhe nipërit tanë. Nga ana tjetër, qëndrimi fizikisht aktiv ndërsa plakemi stimulon procese të panumërta të riparimit dhe mirëmbajtjes që mbajnë trupin tonë të gjallë. Studime të shumta zbulojnë se ushtrimet janë më të shëndetshme sa më shumë plakemi.

Miti 8: Ekziston një dozë / lloj ushtrimi optimal

Shumë profesionistë mjekësorë ndjekin rekomandimin e Organizatës Botërore të Shëndetit për të paktën 150 minuta në javë me ushtrime të moderuara ose 75 minuta në javë për të rritur. Në të vërtetë, kjo është një recetë arbitrare sepse sa për të ushtruar varet nga dhjetëra faktorë, siç janë gjendja juaj e duhur, mosha, historia e lëndimeve dhe shqetësimet shëndetësore. Mos harroni këtë: pa marrë parasysh sa jeni të papërshtatshëm, edhe një ushtrim i vogël është më i mirë se asnjë. Vetëm një orë në javë (tetë minuta në ditë) mund të japë dividendë të konsiderueshëm. Nëse mund të bëni më shumë, kjo është e mrekullueshme, por doza shumë të larta nuk japin përfitime shtesë. Është gjithashtu e shëndetshme të ndryshoni llojet e ushtrimeve që bëni dhe të bëni stërvitje të rregullta me forcë ndërsa rriteni.

Miti 9: ‘Thjesht bëje atë’ funksionon

Le ta pranojmë, shumica e njerëzve nuk e pëlqejnë stërvitjen dhe u duhet të kapërcejnë tendencat natyrore për ta shmangur atë. Për shumicën prej nesh, duke na thënë që “thjesht bëje” nuk funksionon më mirë sesa t’i thuash një duhanpirësi ose një abuzuesi të substancave “thjesht thuaj jo!” Për të promovuar stërvitjen, ne zakonisht e përshkruajmë atë dhe e shesim, por le të kujtojmë se kemi evoluar që të jemi fizikisht aktivë për vetëm dy arsye: ishte i nevojshëm ose i dobishëm. Pra, le të gjejmë mënyra për t’i bërë të dyja: ta bëjmë të domosdoshme dhe të dobishme. Nga shumë mënyra për ta arritur këtë, mendoj se më e mira është ta bësh ushtrimin shoqëror. Nëse pranoni të takoni miqtë për të ushtruar rregullisht do të jeni të detyruar të paraqiteni, do të argëtoheni dhe do të vazhdoni njëri-tjetrin.

Miti 10: Ushtrimi është një plumb magjik

Së fundmi, le të mos e shesim stërvitjen si ilaç. Megjithëse asnjëherë nuk kemi evoluar për të ushtruar, ne kemi evoluar për të qenë fizikisht aktivë ashtu si evoluam për të pirë ujë, për të marrë frymë dhe për të pasur miq. Kështu, është mungesa e aktivitetit fizik që na bën më të prekshëm ndaj shumë sëmundjeve, si fizike ashtu edhe mendore. Në botën moderne, perëndimore nuk duhet të jemi më fizikisht aktivë, kështu që u krijuan ushtrime, por nuk është një plumb magjik që garanton shëndet të mirë. Për fat të mirë, vetëm një ushtrim i vogël mund të ngadalësojë ritmin me të cilin plakeni dhe do të zvogëlojë ndjeshëm shanset tuaja për të marrë një gamë të gjerë sëmundjesh, veçanërisht kur plakeni. Mund të jetë gjithashtu argëtuese – diçka që të gjithëve na ka munguar gjatë kësaj pandemie të tmerrshme.

Burimi: The Guardian