Ky titanosaur nga 90 milion vjet më parë është një nga 15 dinosaurët më të mëdhenj

Studiuesit kanë renditur zyrtarisht një specie dinosauri të sapo identifikuar në mesin e 15 dinosaurëve më të mëdhenj të zbuluar ndonjëherë në të gjithë botën bazuar në matjet e skeletit.

Mbetjet e dinosaurit u zbuluan për herë të parë në 2006 në perëndim të Eromanga, në shtetin verilindor të Queensland, Australi. Ato përfaqësojnë mbetjet më të mëdha skeletore të një dinosauri që janë zbuluar ndonjëherë në vend.

Pas 15 vite gërmimesh të përpikta, paleontologët nga Muzeu Queensland, Muzeu Historik Natyror Eromanga dhe Universiteti i Melburnit më në fund e kanë përshkruar dinosaurin shkencërisht në një letër të botuar në revistën PeerJ, duke e quajtur atë bashkëpunim Australotitan.

Bazuar në mbetjet e përgatitura të skeletit, i cili është datuar afërsisht 92-96 milion vjet më parë, autorët e studimit vlerësojnë se speciet mund të arrijnë 25-40 metra në gjatësi dhe 5-6,5 metra të larta nga toka në ije.

Ndërsa përcaktimi i masës potenciale të Australotitanit është shumë i vështirë, studiuesit vlerësuan se mund të kishte qenë midis 23,000-74,000 kilogramë (23-82 ton).

Australotitan është një sauropod – një grup dinosaurësh barngrënës me qafë shumë të gjatë, bisht të gjatë, koka të vogla dhe katër këmbë të trasha, të cilat mburreshin mes tyre disa nga kafshët më të mëdha që enden ndonjëherë në Tokë në tokë.

Lloji i ri i përket një nëngrupi sauropod të njohur si Titanosaurians. Studiuesit zbuluan se ishte e lidhur ngushtë me tre specie të tjera sauropod që gjenden në të njëjtën shtresë gjeologjike, të njohur si Formacioni Winton.

Ne krahasuam tre speciet e gjetura në veri, afër Winton, me gjigantin tonë të ri Eromanga dhe duket se dinosaurët më të mëdhenj të Australisë ishin të gjithë pjesë e një familje të madhe të lumtur,”-tha në një deklaratë Scott Hocknull, një paleontolog në Muzeun Queensland. “Ne zbuluam se Australotiani ishte më i madhi në familje, i ndjekur nga Wintonotitan me ije të mëdha dhe këmbë të gjata, ndërsa dy sauropodët më të vegjël, Diamantinasaurus dhe Savannasaurus ishin më të shkurtër në shtat dhe të vendosur fort”.

Burimi: Newsweek