3 mënyra se si inteligjenca artificiale do ta transformojë botën në vitin 2023

Në çdo përmbledhje të vitit 2022, roboti Optimus i Elon Musk që tund krahët e tij mekanikë në ajër ka të ngjarë të shfaqet dukshëm. Musk me guxim pretendoi se ne mund të shohim një “transformim themelor të qytetërimit” me përparime të tilla në robotikë. Ndërsa vizioni i tij mund të marrë vite për t’u shpalosur, ne jemi tani në një pikë ku do të shohim vendosjen dhe avancimin e shpejtë të inteligjencës artificiale. E ardhmja është duke përshëndur dhe viti 2023 premton të jetë emocionues në AI.

Një kohë fluksi dhe ndryshimi brezash në Inteligjencën Artificiale

Pavarësisht numrit rekord të papunësisë së ulët, kompanitë vazhdojnë ta kenë të vështirë të gjejnë punonjës – veçanërisht njerëz me grupet e duhura të aftësive. Nevoja është nëna e shpikjes dhe ne jemi në një kohë të domosdoshmërisë së AI. Mungesa aktuale e fuqisë punëtore, presionet inflacioniste dhe recesionare të kombinuara me rritjen e normave të interesit do t’i detyrojnë kompanitë të bëhen krijuese me prokurimin e punës.

Automatizimi i drejtuar nga AI do të nxisë pjesën më të madhe të këtij ndryshimi dhe fituesit në fusha specifike mund të përcaktohen nga sa mirë dhe shpejt kompanitë mund të përdorin automatizimin. Kjo është veçanërisht e vërtetë për sektorë të tillë si kontabiliteti, banka, kreditimi, përpunimi i të dhënave, zhvillimi i teknologjisë ose shërbimi ndaj klientit, ku miratimi i automatizimit tashmë është duke u zhvilluar.

Normat më të shpejta të adoptimit janë të mundura pasi kompanitë i përgjigjen presioneve të tregut. Ne duhet të presim që ato kompani që synojnë datat e përfundimit të miratimit të AI 2024-2025 t’i lëvizin ato lart.

Ndërsa nuk është e mundur të parashikohen të gjitha pasojat, ka më shumë se gjasa që kompanitë të largojnë disa punonjës, veçanërisht në rolet ku automatizimi provon të jetë më i përshtatshëm se sa pritej. Nga ana tjetër, kompanitë do të jenë gjithashtu në gjendje të trajtojnë rritjen me një ritëm më të shpejtë dhe më të qëndrueshëm, veçanërisht nëse ato janë në një industri që po rritet. Kompanitë e fokusuara në performancë do të shohin rezultate më të mira dhe përfitim më të lartë nëse lëvizin shpejt dhe mbeten strategjikë për adoptimin e AI.

  1. Një mori inovacionesh të inteligjencës artificiale të drejtuara nga nevoja do të lindin njëbrirësh të rinj

Mendoni për këtë kështu: Ne tani mund të zhbllokojmë pa frikë kutinë e Pandorës së problemeve dhe sfidave shoqërore dhe industriale, sepse ne kemi gjithashtu çelësin teknologjik për t’i zgjidhur ato. Në të ardhmen, do të shohim një shfaqje të vazhdueshme dhe të shpejtë të ideve të reja për të zgjidhur sfidat e vazhdueshme. Njerëzit mund të kenë menduar për këto zgjidhje për një kohë të gjatë, por ishte jashtë kapacitetit tonë teknik për t’i realizuar ato. Me automatizimin, ato ide tani mund të bëhen realitet.

Ne po kalojmë gjithashtu një ndryshim ekonomik dhe ndryshime thelbësore në mënyrën se si i qasemi punës. Krejt papritur, mendjet e klientëve janë hapur, duke kërkuar zgjidhje. Kjo radhitje fatlume e shkaqeve mundëson hapa një herë në një gjeneratë në formulimin e ideve, veçanërisht kur mbështetet nga miratimi i përshpejtuar i afërt i AI.

Për shembull, një kompani metaverse në Kinë aktualisht po eksperimenton me një robot virtual humanoid të fuqizuar nga AI si CEO i saj. Sado e çuditshme që mund të tingëllojë, ne do të shohim gjithnjë e më shumë risi të guximshme që ndodhin ndërsa adoptimi i AI rritet. Bekimi i radhës i njëbrirëshve do të shfaqet nga zgjidhja e disa prej problemeve tona më të vazhdueshme. Automatizimi jo vetëm që do t’i ndihmojë kompanitë të qëndrojnë në buxhet dhe të përmbushin objektivat e tyre të rritjes pavarësisht nga shtrëngimi i kushteve të tregut, por gjithashtu do të ndikojë në çdo aspekt të jetës siç e njohim ne.

  1. Inteligjenca artificiale do të jetë erëza në aromën e re të fuqisë punëtore të globalizuar

Në vazhdën e Dorëheqjes së Madhe dhe dorëheqjes së qetë, është shumë e qartë se marrëdhënia jonë me vendin e punës ka ndryshuar rrënjësisht. Fleksibiliteti dhe ekuilibri punë-jetë janë kritike për ruajtjen e talentit. Automatizimi i drejtuar nga AI do të luajë një rol kyç për t’u mundësuar kompanive të ofrojnë fleksibilitet të zgjeruar për punonjësit duke i lejuar ata të punojnë nga kudo.

Organizata jonë ka zhvilluar një platformë bashkëpunimi pune të drejtuar nga AI të quajtur Teletype që na mundëson të plotësojmë fuqinë tonë punëtore me kohë të plotë me punëtorë me kohë të pjesshme nga kudo në botë. Gjithnjë e më shumë platforma të punës dhe bashkëpunimit të drejtuar nga AI, si Upwork dhe Taskrabbit, do të dalin në pah teksa lidhin punën tradicionale me një fuqi punëtore të globalizuar të së ardhmes që mund të funksionojë nga kudo.

  1. Inteligjenca artificiale dhe automatizimi në shkallë të lartë do të na godasin në valë

Tashmë jemi dëshmitarë të adoptimit të madh të automatizimit për detyra të përsëritura të kryera nga robotët softuerikë. Mund të jemi ende pak kohë larg shkallëzimit të robotëve harduerikë ose automatizimit të qëndrueshëm që mund t’u mundësojë organizatave të menaxhojnë të gjitha aspektet e prodhimit nga qendrat e të dhënave në shkallë të lartë. Por ka të ngjarë të shohim një rritje të automatizimit që zgjeron ose rrit aftësinë e njerëzve për të punuar. Ne madje mund të shohim një rritje në asistentët personalë robotikë për t’u kujdesur për detyrat e përsëritura që mund të automatizohen kryesisht në mënyrë që njerëzit të mund të punojnë më zgjuar dhe më shpejt. Kjo do të jetë veçanërisht e vërtetë në mjediset e zyrës së pasme ku detyrat e përsëritura konsumojnë shumë orë të kushtueshme njerëzore.

Ndërsa sofistikohemi gjithnjë e më shumë me mjetet e AI, përqindja dhe natyra e automatizimit në të gjitha proceset e punës do të shkallëzohen ndjeshëm. Pak aspekte të jetës do të mbeten të paprekura nga AI dhe ndryshimet së shpejti do të na godasin në valë. Pyetja e ndërlikuar për organizatat do të jetë vendosja mbi cilën valë të hipin.

Burimi: Entrepreneur