3 taktika për të fituar para që njerëzit e pasur përdorin çdo ditë

Unë kam punuar me mjaft njerëz në të gjitha skajet e spektrit të vlerës neto për të kuptuar diçka të rëndësishme: Niveli i edukimit financiar të një individi priret të jetë faktori më i madh në përcaktimin e vlerës së tij neto. Vetëm 57% e të rriturve janë të arsimuar financiarisht, sipas Anketës Global Financial Literacy Survey Standard & Poor’s. Dhe në vitin 2021, Rezerva Federale e SHBA-së raportoi se më shumë se 30% e të rriturve amerikanë nuk kanë mjaftueshëm kursime për të mbuluar një emergjencë prej 400 dollarësh.

E vërteta është se prosperiteti është i disponueshëm për të gjithë dhe këshillat e duhura për krijimin e pasurisë janë atje, thjesht duhet të dini se ku t’i gjeni ato.

Kohët e fundit kam folur me Chris Naugle, i cili është një mentor për krijimin e pasurisë dhe specialist për të fituar para. Ai e filloi karrierën e tij në Wall Street, por shpejt kuptoi se ajo që po mësonte për suksesin e qëndrueshëm nuk i zbulohej përgjithësisht publikut. Përpjekja e tij më e fundit, Private Money Club, merr parimet që ai më mësoi dhe i vendos ato në një platformë të drejtuar nga algoritmet e afinitetit për të ndihmuar njerëzit e zakonshëm të arrijnë dividentët që meritojnë.

  1. Shkathtësia kundrejt burimeve

Mësimi i parë që Krisi më mësoi, që mësoi në moshë të re, ndërsa kursente për një biçikletë, ishte se pasuria nuk vjen nga burimet e tua, por nga sa i shkathët mund të jesh me atë që ke.

“Ne jemi mësuar të paguajmë faturat tona, kreditorët tanë dhe borxhet tona në fillim, me nevojat e vendosura të fundit në atë listë financiare,” kujton Naugle. “Ne i themi vetes se ne meritojmë vetëm ato të mbetura, që do të thotë se ne kurrë nuk i japim përparësi nevojave tona dhe kurrë nuk arrijmë atje ku duam të jemi – gjë që është krejtësisht e prapambetur!”

Chris e kuptoi se faturat nuk ikën në mënyrë magjike sapo ai filloi të paguante vetë i pari, kështu që ai pyeti: Si mund të mbaj në mënyrë efektive më shumë nga paratë e mia, por megjithatë t’i ruaj faturat e mia të rregullta?

“Më pas erdhi tek unë: për çdo 10 dollarë që fitoni, paguani vetes të paktën 1 dollarë prej tyre përpara se të paguani të gjithë të tjerët”, shton Naugle. “Kjo është gjithçka që duhet të bëni që të funksionojë ky mësim i parë në shkathtësi.”

  1. Pasuria vjen nga investimi, jo nga kursimi

Chris është një përkrahës i madh i krijimit të mënyrave për të vënë në punë paratë tuaja të fituara me vështirësi, duke ju bërë më shumë para në proces.

“Njerëzit kanë këtë ide se ata duhet të punojnë për paratë e tyre. Ata do t’ju thonë se kjo është ajo që ju duhet të bëni gjithashtu,” vëren Naugle. “Do t’ju shtyjë të besoni se orët e tregtimit për dollarë janë e vetmja mënyrë për të jetuar, por kjo është e gabuar.”

Chris dëshiron të tregojë se paratë tuaja duhet të punojnë për ju dhe duhet ta bëjnë këtë pa sakrifikuar burimin tuaj më të saktë: kohën.

Sipërmarrësi shton: “Para se të investoni paratë tuaja, bëjini vetes një pyetje: A di mjaftueshëm për këtë investim? Nëse përgjigja është diçka tjetër veçse një ‘po’ e madhe, atëherë ose gjeni diçka për të cilën dini më shumë ose bëni kujdesin tuaj të duhur për të para se të investoni”.

  1. Bëhuni bankier i vetes suaj

“Nuk është e nevojshme të jesh një milioner i gjeneratës së tretë ose të zotërosh një Aston Martin për të përfituar nga përfitimet që vijnë nga të qenit bankier i vetes suaj”, këshillon Naugel. “Në fakt, shumica e njerëzve që e aplikojnë këtë NUK janë pjesë e 1 përqindëshit.”

Chris është i prirur për të shfrytëzuar politikat e sigurimit të jetës që paguajnë dividentë, të cilat janë të lehta për t’u vendosur dhe priren të paguajnë më shumë se llogaritë tipike të kursimeve. Jo të gjithë mund të kualifikohen për të qenë person i siguruar, por ata mund të bëhen pronar i policës së një individi. Kjo do t’i lejonte ata të kishin kontrollin e funksioneve bankare pa qenë nevoja të jenë personi i siguruar në policën.

Burimi: Entrepreneur