4 mënyra për të identifikuar njerëzit konfliktualë para se të jetë tepër vonë

Njerëzit me konflikte të larta mund të gjenden në punë, në rrethet shoqërore ose në familjen tuaj. Avokati dhe terapisti Bill Eddy ka identifikuar katër karakteristika që përshkruajnë njerëzit me konflikt të lartë në jetën tuaj. Për të menaxhuar këto marrëdhënie, është e rëndësishme të analizoni opsionet tuaja, të vendosni kufij dhe t’i përgjigjeni sjelljeve të tyre në mënyrë të përshtatshme.

Disa njerëz duken të predispozuar të shkaktojnë kaos dhe konflikt në jetën e tyre. Çdo diskutim i tyre kthehet në një argument. Kudo që shkojnë, diçka nuk shkon dhe dikush tjetër e ka fajin. Dhe ata nuk mund të lënë asgjë të shkojë, duke e parë edhe gabimin më të vogël si një fyerje për denjësinë e tyre.

Këto janë disa nga shenjat e asaj që avokati dhe terapisti Bill Eddy i quan “njerëz me konflikt të lartë” dhe shanset janë që të keni hasur më parë. Ata mund të jenë ai kolegu, egoja e të cilit duhet të vishni në majë të gishtave në zyrë, anëtari i familjes që shton drama në çdo vizitë në pushime, ose miku që reagon në mënyrë shpërthyese ndaj sugjerimit të thjeshtë se ata kanë kujtuar keq ndonjë fakt të parëndësishëm.

Pyetja është: Si e dalloni ndryshimin midis një personaliteti me konflikt të lartë dhe thjesht dy personaliteteve që bien ndesh me njëri-tjetrin? Në një intervistë, Eddy ndau katër karakteristikat kryesore që mund të përdorni për të identifikuar personalitete të tilla.

Ndani 4 mënyra për të identifikuar njerëzit me konflikt të lartë para se të jetë tepër vonë në LinkedIn

Disa njerëz duken të predispozuar të shkaktojnë kaos dhe konflikt në jetën e tyre. Çdo diskutim i tyre kthehet në një argument. Kudo që shkojnë, diçka nuk shkon dhe dikush tjetër e ka fajin. Dhe ata nuk mund të lënë asgjë të shkojë, duke e parë edhe gabimin më të vogël si një fyerje për denjësinë e tyre.

Këto janë disa nga shenjat e asaj që avokati dhe terapisti Bill Eddy i quan “njerëz me konflikt të lartë” dhe shanset janë që të keni hasur më parë. Ata mund të jenë ai kolegu, egoja e të cilit duhet të vishni në majë të gishtave në zyrë, anëtari i familjes që shton drama në çdo vizitë në pushime, ose miku që reagon në mënyrë shpërthyese ndaj sugjerimit të thjeshtë se ata kanë kujtuar keq ndonjë fakt të parëndësishëm.

Pyetja është: Si e dalloni ndryshimin midis një personaliteti me konflikt të lartë dhe thjesht dy personaliteteve që bien ndesh me njëri-tjetrin? Në një intervistë, Eddy ndau katër karakteristikat kryesore që mund të përdorni për të identifikuar personalitete të tilla.

Si të identifikoni personalitetet me konflikt të lartë
E para nga këto karakteristika është një preokupim me fajësimin e njerëzve të tjerë. Kur diçka shkon keq ose zbulohet një gabim, personaliteti me konflikte të larta do të vendosë në pikën e tyre “objektivin e fajit” dhe do të nisë të gjithë përgjegjësinë në rrugën e tij.

“Objektivi i fajit […] mund të ndryshojë me kalimin e kohës, por [një person me konflikt të lartë] e sheh atë person si shkaktarin e të gjitha problemeve të tyre,” tha Eddy. “Dhe kështu ata duan të kontrollojnë ose eliminojnë ose shkatërrojnë ose poshtërojnë atë person.” Ndërsa objektivi mund të jetë kushdo, shton Eddy, zakonisht është një lidhje intime ose dikush me autoritet.

Karakteristika e dytë që duhet kërkuar është të menduarit gjithçka ose asgjë. Nga këndvështrimi i personit me konflikt të lartë, ka njerëz të mirë dhe njerëz të këqij. Faji është absolut, ose është i diskutueshëm. Dhe ka vetëm një mënyrë për të zgjidhur çdo konflikt: mënyra e tyre.

Së treti, njerëzit me konflikt të lartë mund të shfaqin emocione të pamenaxhuara dhe ato emocione kalojnë drejt e në karakteristikën e katërt, që është sjelljet ekstreme. Një person me konflikt të lartë mund të bërtasë, të fillojë të qajë, të hapë një vrimë në mur ose të dalë me stuhi nga dhoma për arsye që nuk mund të dallohen nga të tjerët. Thjesht duket se ndodh sepse shkaktarët janë kaq të vegjël. Megjithatë, shpërthimi emocional është i pakufizuar.

“HCP-të janë në çdo profesion, çdo kulturë dhe çdo vend. Kjo nuk ka lidhje me inteligjencën. Disa HCP janë shumë të zgjuar, ndërsa të tjerët jo – si e gjithë popullata, “shkruan Eddy. “Ata priren të kenë më shumë abuzim me substanca, më shumë depresion, më shumë ankth dhe probleme të tjera. Kjo është shpesh për shkak se mënyrat e tyre të ndërveprimit nuk funksionojnë, gjë që i frustron ata si dhe të gjithë rreth tyre. Megjithatë, ata nuk janë në gjendje të reflektojnë për veten e tyre, dhe ju nuk mund t’i bëni ato.”

Me këtë, është e rëndësishme të theksohet se “konflikti i lartë” nuk është një çrregullim personaliteti – domethënë një model afatgjatë i ndjenjave dhe sjelljeve që ndryshojnë ndjeshëm nga ajo që pritet. Psikologët aktualisht njohin – dhe debatojnë mbi – 10 çrregullime të personalitetit. Këto mund të katalogohen joformalisht në tre grupe: Grupi A (i çuditshëm), Grupi B (i çrregullt) dhe Grupi C (ankthioz). Ndërsa njerëzit me konflikt të lartë ndajnë disa tipare me çrregullimet e grupit B – të tilla si emocionet e paqëndrueshme dhe sjelljet e papërshtatshme – ata janë gjithashtu të dallueshëm.

Eddy vazhdon: “Studime të ndryshme sugjerojnë se deri në 15% e shoqërisë sonë (dhe në rritje) ka një çrregullim personaliteti. Por jo të gjithë njerëzit me çrregullime të personalitetit janë njerëz me konflikt të lartë (ata nuk janë të preokupuar me fajësimin e të tjerëve). Dhe jo të gjithë njerëzit me konflikt të lartë kanë çrregullime të personalitetit (ata mund të kenë vetëm disa tipare).

Si i tillë, është më mirë të mendosh për personalitete me konflikt të lartë jo në aspektin psikologjik, por në aspektin e marrëdhënieve. Pasi të keni identifikuar një person me konflikt të lartë në jetën tuaj, pyetja nuk është: Si ta rehabilitoj këtë person? Në vend të kësaj, është: Si ta menaxhoj më mirë këtë marrëdhënie?

Çfarë duhet të bëni për personin me konflikt të lartë në jetën tuaj?

Nëse keni identifikuar një person me konflikt të lartë në jetën tuaj, mos i tregoni menjëherë se mendoni se janë me konflikt të lartë. Eddy thotë se qëllimi juaj nuk duhet të jetë përdorimi i etiketave si një armë për të qëlluar. Mbani mend: Ky person reagon në mënyrë agresive ndaj fërkimit dhe thjesht idesë se ai mund të ketë faj. Sa realiste është të mendosh se biseda do të përfundojë mirë? Jo shumë.

“Unë rekomandoj të kesh një “Teori të Punës Private” që dikush mund të jetë një HCP. Ju nuk i tregoni personit dhe nuk supozoni se keni të drejtë. Ju thjesht përqendroheni në metodat kryesore për të ndihmuar në menaxhimin e marrëdhënies suaj, “shkruan Eddy.

Në vend që të përballemi me ta, na tha Edi në një intervistë, është më mirë të menaxhoni marrëdhënien. Ai rekomandon përdorimin e një procesi me katër hapa i cili mund të përmblidhet në akronimin C.A.R.S. Ja se si funksionon:

Lidheni

Për shkak se njerëzit me konflikt të lartë i shohin marrëdhëniet si kundërshtare, ata kanë vështirësi të hapen me të tjerët për të krijuar marrëdhënie kuptimplote. Ju mund të përpiqeni të lidheni me ta – dhe potencialisht të qëndroni jashtë skenës së tyre – duke shprehur empati ose respekt për ta kur është e përshtatshme.

Megjithatë, ky hap dhe ato që vijojnë zbatohen vetëm nëse dëshironi ose keni nevojë të menaxhoni një marrëdhënie me një individ me konflikt të lartë. Nëse siguria ose mirëqenia juaj emocionale janë në rrezik, mund të jetë më mirë të largoheni nga marrëdhënia.

Analizoni

Njerëzit me konflikt të lartë i shohin marrëdhëniet dhe konfliktet përmes të njëjtës lente: ose je me ta ose kundër tyre. Ky intensitet mund t’ju bëjë të ndiheni sikur duhet ta luani lojën sipas rregullave të tyre. Por ju nuk e bëni. Ju keni opsione.

“Ata shpesh ftojnë konflikte, sikur do të thonë gjëra të egra, dhe ju mund të ndiheni sikur duhet t’i bindni se e kanë gabim, dhe kjo është ajo që unë e quaj një ‘harrojeni atë’,” tha Eddy në intervistën e tij. . “Thjesht harrojeni. Ju nuk do të ndryshoni mendjen e tyre.”

Analizoni opsionet që keni për t’u marrë me individin me konflikt të lartë në jetën tuaj, por jini realist. Ndoshta ju duhet ta rregulloni marrëdhënien në mënyrë që t’i shihni ato më rrallë, ose mund t’ju duhet të justifikoni veten kur lindin tema të caktuara në bisedë. Mendoni në lidhje me rregullat dhe kufijtë që duhet të vendosni për të parandaluar përfshirjen në konfrontimet e tyre.

Pergjigje

Ndonjëherë, pavarësisht përpjekjeve tuaja më të mira, nuk mund të mos kapeni në konflikt. Kur kjo të ndodhë, është e rëndësishme të mos i përfshini ata me emocione po aq të fuqishme dhe as të gërmoni të shkuarën. Të shkosh në atë rrugë është një fatkeqësi.

Në vend të kësaj, mbajeni përgjigjen tuaj analitike dhe të bazuar në fakte. Kundër dezinformatave me fakte të verifikueshme; kundër dikotomive të rreme me një sërë qasjesh të balancuara. Eddy gjithashtu rekomandon që të jeni të shkurtër, informues, miqësor dhe të vendosur. Këto tipare komunikimi do të kenë shansin më të mirë për të shpërndarë situatën në vend që t’i shtojnë karburant zjarrit të tyre me konflikt të lartë.

Vendosni kufij

Për shkak të paqëndrueshmërisë së tyre emocionale, njerëzit me konflikt të lartë shpesh bëjnë kërkesa që janë të paarsyeshme, të panevojshme ose të papranueshme. Sigurisht, nëse nuk i plotësoni këto kërkesa, sjellja juaj shihet si provë e mëtejshme se jeni kundër tyre.

Përsëri, mos bini në këtë kurth. Vendosni se çfarë mund të bëni dhe çfarë nuk mund të bëni. Përcaktoni kur mund dhe nuk mund të takoheni. Zgjidhni cilat çështje ose tema do të diskutoni ose nuk do të diskutoni. Vetëm ju keni një fjalë se ku janë ose nuk janë kufijtë tuaj; mos lejoni që intensiteti i emocioneve të tjetrit të sugjerojë ndryshe. (Megjithatë, ia vlen të përsërisni që kur vendosni kushtet tuaja, jini të shkurtër, informues, miqësor dhe të vendosur.)

Eddy vëren se mund të keni nevojë për ndihmë këtu dhe kjo ndihmë do të ndryshojë në varësi të rrethanave. Në disa raste, mund të jetë mbështetja e miqve, anëtarëve të familjes ose kolegëve. Në raste më ekstreme, avokatët ose autoritetet mund të kenë nevojë të përfshihen.

Nëse kjo duket se shumë përgjegjësi bie mbi supet tuaja, kjo është për shkak se është. A është e drejtë? Jo, por nuk mund të kontrolloni se si vepron një person me konflikt të lartë. Ata duhet të vendosin nëse marrëdhëniet e tyre janë mjaft të vlefshme që ata të bëjnë ndryshimet e nevojshme. Ju nuk mund ta bëni atë për ta.

Ju keni vetëm kontroll mbi mënyrën se si silleni dhe si reagoni. Si e tillë, mënyra e vetme për të përmirësuar situatën është të gjesh dhe të ndërtosh modelet e marrëdhënieve brenda të cilave mund të jetoni dhe të lulëzoni.

Burimi: BigThink