5 gjërat që Google dhe Facebook nuk duan t’i shohin kurrë në CV-në tuaj

Në gjashtë vjet të përvojës sime të rekrutimit, kam vendosur kandidatë në kompani të mëdha si Google, Facebook dhe Microsoft. Por nuk e dija gjithmonë se si dukej një rezyme e mirë.

Në vitin 2013, pasi u përpoqa të gjeja punë pas kolegjit, vendosa të punësoja një shkrimtar rezymeje. Nuk doli siç ishte planifikuar: 650 dollarë më vonë, kisha një rezyme me gjashtë faqe për më pak se dy vjet përvojë.

Pika e kthesës erdhi kur hyra në një stacion sportiv lokal me rezymenë time të re në dorë dhe recepsionistja më pyeti troç: “A do të doje të lexoje një rezyme me gjashtë faqe mbi gjithçka tjetër që duhej të bësh?

Atë natë, shkova në shtëpi dhe ripërpunova gjithçka vetë. Ishte kaq konsistente në marrjen e intervistave saqë miqtë e mi më kërkuan të shkruaja CV-të e tyre. Kur të gjithë gjetën punë, lindi shërbimi im i këshillimit, Jupiter HR.

Një nga pyetjet më të zakonshme që më bëjnë klientët është ajo që nuk dua të shoh kurrë në një rezyme. Ja çfarë u them atyre:

  1. Një përmbledhje personale

Këto janë një humbje e pasurive të patundshme të rinisë së vlefshme dhe zakonisht përmbajnë informacion që rekrutuesit do të gjenin duke lexuar pjesë të tjera të CV-së tuaj ose letrën tuaj të motivimit.

Rekrutuesit dhe menaxherët e punësimit priren të lexojnë me shpejtësi rezymetë. Kjo do të thotë që gjysma e parë e CV-së tuaj ka një rol shumë më të madh në krijimin e përshtypjes së parë sesa gjysma e dytë, dhe ju dëshironi kualifikimet tuaja më të rëndësishme dhe mbresëlënëse në krye.

Në vend që të përfshini një përmbledhje personale, përdorni hapësirën e sipërme për t’u futur menjëherë në përvojën tuaj ose një listë të aftësive dhe certifikatave tuaja.

  1. Fjalë kyçe

Ekziston një perceptim i rremë midis punëkërkuesve se sistemet e gjurmimit të aplikantëve (ATS) refuzojnë automatikisht pa fjalë kyçe përkatëse. Si rezultat, disa njerëz paketojnë rezymenë e tyre me fjalë nga përshkrimi i punës.

Por ky nuk është realiteti. Një ATS përdoret për t’u integruar me sistemet e tjera të brendshme të kompanisë dhe për të mbajtur aplikacionet dhe raportet të organizuara. Janë njerëzit ata që bëjnë refuzimin. Pra, përfshini fjalë kyçe nga përshkrimi i punës vetëm kur ato kanë qëllimin e vërtetë dhe përputhen me përvojën tuaj.

  1. Përvoja të vjetëruar

Është e lehtë të tejkalosh dhe të vendosësh shumë detaje në secilin rol që ke mbajtur. Por nuk është e nevojshme të përfshihen gjithçka. Në botën e teknologjisë, për shembull, çdo gjë që keni bërë më shumë se tre vjet më parë konsiderohet e vjetëruar.

Përqendrohuni më shumë në një ose dy pozicionet tuaja të fundit kryesore dhe se si aftësitë që keni përdorur atje do t’ju bëjnë një përshtatje të shkëlqyeshme për rolin. Kjo mund të nënkuptojë se punët më të fundit në rezymenë tuaj kanë më shumë pika poshtë tyre sesa ato më të vjetrat, dhe kjo është shumë mirë.

  1. Imazhe

Ju dëshironi që përshtypja e parë e dikujt për ju të jetë nga aftësitë tuaja – jo pamja juaj apo stili juaj personal. Shmangni paragjykimet duke lënë jashtë fotografinë tuaj të kokës ose çdo grafikë që keni projektuar.

Edhe një grafik bazë ose grafik vijash mund të funksionojë kundër jush. Asnjëherë nuk e dini se si dikush do të lexojë një paraqitje grafike të aftësive tuaja. Ju mund t’i jepni dikujt përshtypjen se jeni pak a shumë kompetent me një aftësi të veçantë sesa jeni në të vërtetë.

Në vend të kësaj, shkruani arritjet tuaja në një formë liste dhe demonstroni se si i keni përdorur ato në seksionin tuaj të përvojës.

Nëse po aplikoni për një rol krijues, ka mënyra të tjera për të treguar aftësitë tuaja. 99% e rezymeve shikohen në një kompjuter, ndaj shfrytëzojeni atë në avantazhin tuaj. Lidhuni me portofolin ose blogun tuaj në kokën tuaj pranë emrit tuaj dhe informacionit të kontaktit.

  1. Rolet mbushëse

Megjithëse e shoh më shpesh me punëkërkuesit për herë të parë, edhe veteranët e karrierës gabojnë duke shtuar pozicione të parëndësishme në rezymenë e tyre vetëm për të vërtetuar se kanë punuar.

Por intervistuesit tuaj do të verifikojnë përvojën tuaj gjatë kontrollit të sfondit. Nëse keni vite përvojë, nuk ka nevojë të listoni çdo punë që keni pasur ndonjëherë. Kjo vetëm bllokon hapësirën e çmuar.

CV-ja juaj duhet të tregojë se jeni kandidati i përsosur për punën specifike për të cilën po aplikoni. Pra, përfshini vetëm përvojat që lidhen me atë punë. Mënyra më e mirë për ta bërë rezymenë tuaj me ndikim është të kontekstualizoni dhe mbështesni arritjet tuaja përmes numrave dhe përqindjeve.

Numrat ju lejojnë të vizatoni një tregim para dhe pas, duke treguar qartë ndikimin tuaj pozitiv në mjedisin tuaj të punës. Ndoshta keni rritur shitjet me 50% ose keni rritur normat e klikimeve të postës elektronike me 500%. Sido që të jetë, keni bërë një ndikim të vërtetë, të matshëm, pozitiv.

Burimi: CNBC