5 lloje të pazakonta të kujdesit për veten kur jeni të rraskapitur

Kujdesi për veten duket si një koncept i drejtpërdrejtë, apo jo? Në fakt, ka shumë njerëz që gabojnë në lidhje me kujdesin ndaj vetes (këtu janë pesë keqkuptime).

Kultura pop na ka dhënë përshtypjen se kujdesi për veten janë banjat me flluska, maskat për fytyrën dhe masazhet. Kur e kuptoni më mirë kujdesin për veten, bëhet edhe më e lehtë për t’u bërë dhe më efektive.

1. Bëni ushqimet e shijshme më të lehta.

Kur jemi të rraskapitur, ne shpesh përdorim ose ngrënien e ushqimeve të thata ose ushqimet e mbetura nga mbrëm me të cilat jemi të mërzitur. Ushqimet e shëndetshme dhe të shijshme sigurojnë energji dhe diçka e cila ju duhet kur jeni duke punuar shumë ose të stresuar. Por përgatitja e tyre shpesh është më shumë përpjekje sesa kemi energjinë.

Gjeni strategji që ju lejojnë të përgatitni ushqime interesante paraprakisht. Është kujdes për veten nëse i lejoni vetes që t’i jepni përparësi atyre strategjive përpara detyrave të tjera. Mund të jeni pak krijues dhe të shkathët.

2. Hiqni një punë bezdisëse nga lista juaj.

Shpesh mendoni për ndonjë detyrë që nuk e keni bërë, por e cila nuk është e domosdoshme. Ju e kujtoni atë thuajse çdo ditë por kurrë nuk vendosni ta ‘hiqni qafe’ atë. Këto detyra bezdisëse dhe mendimi për to në çdo çast mund të jenë rraskapitëse. Kryerja e tyre mund të jetë kujdes për veten pjatës tuaj, në mënyrë që të ndaloni së menduari për to dhe të zvogëloni ngarkesën tuaj njohëse. Ndonjëherë do t’ju duhet ta zgjidhni këtë mbi gjërat në dukje më të rëndësishme.

3. Relaksohuni në një mjedis të ulët ndijor.

Provoni të pushoni në një mjedis të ulët shqisor. Për shembull mund të shtriheni dhe të ktheni ngjyrën e llambës në të kuqe të errët (për të imituar perëndimin e diellit) dhe ndriçimin në 5 përqind. Nëse po përpiqeni të relaksoheni, sigurimi i këtyre shenjave fizike mund të ndihmojë.

Ose mund të dëgjoni diçka. Mund të bëni një meditim pesë-minutësh për vetë-dhembshurinë ose të ngrini këmbët në mur, stil restaurues-joga. Ose, thjesht mund të vendosni dorën në zemrën tuaj dhe të ndjeni nxehtësinë e trupit tuaj.

Provoni të merrni disa herë frymë ngadalë nëse keni nevojë për ndihmë të mëtejshme për t’u çlodhur sapo të jeni në dhomën tuaj të ftohtë dhe të errët. Kur dhoma është e ftohtë, mund të rrethoheni me jastëkë dhe batanije për rehati, pa u ngrohur shumë.

Mjediset e ulëta shqisore përdoren në ambiente të ndryshme – për shembull, ato përdoren për të ndihmuar njerëzit në punë të pushojnë sa duhet që puna e tyre të përparojë.

4. Pesë apo dhjetë minuta shtriqje ose forcim.

Kur jemi të stresuar, ne shpesh mbajmë tension në trupin tonë pa e kuptuar se po e bëjmë. Yoga, meditimi dhe teknikat progresive të relaksimit të muskujve mund të na ndihmojnë ta kuptojmë këtë dhe të lirojmë tensionin. Por shumë forma të tyre mund të ndjehen shumë frikësuese ose të rënda.

Në vend të tyre, ju mund të gjeni 1-3 lëvizje që lehtësojnë tensionin për ju. Për shembull, asana e bananeve mund të jetë e mirë. Gjeni një mënyrë të besueshme për të marrë atë ndjenjën fizike të “ahhh” dhe lehtësimin e menjëhershëm të tensionit.

Bërja e disa ushtrimeve shtriqëse ose forcuese mund t’ju ​​ndihmojë të ngadalësoni për disa minuta.

Forca funksionale dhe fleksibiliteti funksional janë thelbësore për të qenë në gjendje të bëjmë aktivitetet që na pëlqejnë, veçanërisht kur plakemi. Sidoqoftë, nëse i bëni shumë presion vetes për të bërë stërvitje të gjata, të shpeshta ose intensive, mund të përfundoni duke mos bërë asgjë. Ndonjëherë kujdesi për veten është të bësh diçka që “duhet” të bësh në një mënyrë që nuk të bën të dëshirosh ta shtysh.

5. Pako akulli.

Nxehtësia dhe të ftohtit përdoren për relaksim në shumë kultura. Dhimbja dhe tensioni fizik dhe emocional janë të lidhura ngushtë. Ju mund të zvogëloni tensionin emocional duke zvogëluar tensionin fizik. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë këtë është të përdorni një pako akulli. Për shembull, mund ta vendosni te kyçet e dorës ose pjesën e sipërme të shpinës (rreth shpatullave) nëse keni punuar gjatë gjithë ditës në kompjuter. Ose, nëse keni mbërritur në shtëpi të nxehur nga detyrat ose të ulur në diell duke mbikëqyrur sportet e fëmijëve, mund të vendosni pako akulli nën sqetull për t’u freskuar.

Vini re se nuk keni nevojë të përdorni rregullisht këto teknika të vetë-kujdesit.

Kujdesi për veten nuk ka nevojë të duket si fotot në revista ose në Instagram. Ju mund të gjeni versionet tuaja që nuk ndihen shumë të vështira për t’u bërë kur tashmë ndiheni të rraskapitur, të stresuar dhe me vullnet të ulët.

Burimi: Psychology Today