5 vjet intervistim me 233 milionerë – ja 6 zakonet që i bënë ata jashtëzakonisht të pasur

Përvetësimi i një sasie të madhe parash nuk është një rastësi. Duhet punë e palodhur, pa frikë dhe një mentalitet në rritje.

Kalova pesë vjet duke studiuar zakonet e 233 milionerëve – 177 prej tyre ishin “self-made” – për të zbuluar se si e përdorin kohën e tyre. Bazuar në kërkimin tim, unë identifikova gjashtë parime që të gjithë ata ndanë, që i ndihmuan të ndërtonin pasuri.

Pjesa më e mirë është se çdokush mund t’i zbatojë këto dhe të fillojë të punojë për t’u bërë milioner.

  1. Milionerët self-made mësojnë vazhdimisht.

Për milionerët që intervistova, mësimi dhe vetë-përmirësimi ishin prioritetet kryesore.

Dyzet e nëntë për qind raportuan se iu deshën disa minuta çdo ditë për të mësuar fjalë të reja dhe 61% thanë se praktikonin aftësi të reja (d.m.th., një sport ose klasë online) për të paktën dy orë në ditë. 63% thanë se dëgjonin libra audio gjatë udhëtimeve të tyre të punës.

71% thanë se lexojnë shpesh libra për vetëndihmë. Shumë prej tyre gravituan drejt biografive të njerëzve të suksesshëm.

  1. Milionerët self-made dëgjojnë më shumë sesa flasin.

Një strategji që u shfaq shumë herë gjatë intervistave të mia ishte “rregulli i dëgjimit 5:1”.

Në grupe, për çdo minutë që flisnin, milionerët dëgjojnë për pesë minuta. Kjo i ndihmoi ata të forconin marrëdhëniet e tyre të punës dhe të merrnin një sërë këndvështrimesh të ndryshme për një çështje të caktuar.

Dhe 81% thanë se ata kërkuan në mënyrë aktive reagime nga të tjerët çdo ditë, si brenda dhe jashtë vendit të punës.

  1. Milionerët self-made ndërtojnë ekipe të shkëlqyera.

Në studimin tim, 86% e milionerëve self-made punonin mesatarisht 50 orë ose më shumë në javë. Por ata nuk funksiononin vetëm. Shumë ia dolën mbanë sepse u përqendruan në pikat e tyre të forta dhe gjetën një mënyrë për t’i transferuar dobësitë e tyre.

Nëse ata nuk zotëronin një aftësi të veçantë, ata ia delegonin dikujt që ishte i shkëlqyeshëm në të, në mënyrë që të mund të fokusoheshin në pamjen më të madhe dhe të kishin më shumë kohë dhe energji mendore për ta ekzekutuar atë.

Rrethimi me njerëz që ndanë vizionin e tyre bëri të mundur që të kalonin distancën me qëllimet e tyre.

  1. Milionerët self-made ëndërrojnë shumë.

Shumë nga milionerët në studimin tim përdorën një strategji që unë e quaj “Dream-Setting”. Ata u ulën dhe shkruanin se si dukej jeta e tyre ideale, perfekte 10 vjet në të ardhmen.

Një nga milionerët në studimin tim ishte i apasionuar pas verës dhe mendonte se mund të bënte miliona duke investuar në të. Familja dhe miqtë e tij nuk menduan se ishte e mundur, por ai ishte i vendosur.

Gjatë 15 viteve, ai u bë ekspert në industri. Në vitin 2001, ai likuidoi një pjesë të vogël të koleksionit të tij të verërave dhe ishte në gjendje të blinte shtëpinë e tij të ëndrrave në plazh në Florida.

Ai fitoi 4 milionë dollarë – të gjitha sepse refuzoi të hiqte dorë nga një ide në të cilën besonte.

  1. Milionerët self-made kanë prioritet shëndetin e tyre.

Shëndeti i mirë përkthehet në jetëgjatësi, që do të thotë më shumë kohë për të krijuar më shumë pasuri.

Një milionere luftoi me peshën e saj për një kohë të gjatë. Një ditë, ajo vendosi të ecë një milje në ditë. Pas një muaji, ajo u rrit në dy milje, pastaj në tre.

Në kohën kur e intervistova, ajo kishte vrapuar tre maratona. Ajo ia atribuoi energjinë, fokusin dhe dëshirën e saj për të pasur sukses pjesërisht këtyre qëllimeve të fitnesit që ndryshuan jetën e saj.

  1. Milionerët self-made e shkruajnë vetë fatin e tyre.

Nuk po flas për llojin e fatit që keni në Las Vegas; 94% e milionerëve në studimin tim thanë se ata kurrë nuk luajnë kumar.

Fati në këtë kontekst nuk është rastësi, por të hedhësh një kumar për diçka të re. Shumë prej milionerëve ndanin një aftësi – për të parë atë që është e padukshme për të tjerët dhe për të gjetur zgjidhje kreative dhe rrugë alternative drejt suksesit.

Në fund të fundit, këmbëngulja krijon mundësi dhe fati përfundimisht vjen për ata që refuzojnë të heqin dorë nga ëndrrat dhe qëllimet e tyre.

Autor: Tom Corley është një kontabilist, planifikues financiar dhe autor i “Rich Kids: How to Raise Our Children to Be Happy and Successful in Life”, “Effort-Less Wealth” dhe “Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals.”

Burimi: CNBC Make It