Një sistem imunitar i fortë arrin të luftojë shumë sëmundje apo infeksione të ndryshme.
Dietologët e shëndetit rekomandojnë disa ushqime që duhen konsumuar nga njerëzit:
Frutat
Frutat janë të pasura me lëndë ushqyese. Të mbushura me vitamina, minerale ato mund të ofrojnë një nxitje të madhe për mbrojtjen tuaj imune. Agrumet, si portokall dhe limon, janë një shembull i përsosur i ushqimeve që mund të forcojnë sistemin imunitar.
Perime
Ashtu si frutat, ky grup ushqimor ofron një dozë të madhe vitaminash, mineralesh dhe fitonutrientësh . Ato janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i fibrave dhe prebiotikëve – komponime që ushqejnë bakteret e mira që jetojnë në zorrën tonë.
Specat e kuq dhe djegës janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, pothuajse në të njëjtin nivel me frutat agrume. Perimet si brokoli, lakra, lulelakra dhe lakrat e brukselit, gjithashtu mund të kontribuojnë në një sistem më të fortë imunitar.
Ushqimet e fermentuara
Ushqimi dhe pijet e fermentuara ishin ndër produktet e para ushqimore të përpunuara të konsumuara nga njerëzit dhe për shumë arsye të mira. Procesi i fermentimit përmirëson jetëgjatësinë, sigurinë dhe shijen e ushqimeve si kosi, turshitë, lakër turshi. Gjithashtu rrit vetitë e tyre ushqyese.
Ushqime deti
Peshku me vaj, për shembull, është një burim i madh i acideve yndyrore omega-3 , melatoninës, triptofanit dhe poliaminave. Sipas një rishikimi të botuar në Frontiers in Nutrition , konsumimi i rregullt i peshkut mund të çojë në shëndet më të mirë të zorrëve dhe një rrezik të reduktuar të zhvillimit të kushteve inflamatore si artriti reumatoid dhe psoriasis.
Erëza
Hudhra mund të forcojë sistemin imunitar. Sipas një meta-analize të publikuar në Journal of Nutrition , hudhra duket se stimulon prodhimin dhe rregullon funksionimin e qelizave të bardha të gjakut, citokinave dhe imunoglobulinave.