A janë vaksinat me ngrirje të thatë për COVID zgjidhja për barazinë e vaksinave?

Shpërthimet e gripit të derrit, Ebola, Zika dhe COVID-19 kanë pllakosur shoqëritë çdo disa vjet për më shumë se një dekadë.

Vaksinimet kanë qenë çelësi për të luftuar viruset, por jo të gjitha vendet kanë akses në to, gjë që është pjesërisht për shkak të problemeve të ruajtjes.

Por shkenca dhe teknologjia po gjejnë mënyra të reja për ne për të gëlltitur ilaçe, të cilat jo vetëm që mund të ndihmojnë me barazinë e vaksinave përballë epidemive dhe pandemive, por edhe të bindin ata që hezitojnë për vaksinat.

Një nga mënyrat inovative që janë në punë është pilula e vaksinës së Merck për COVID-19, e cila aktualisht është në pritje të dritës jeshile nga autoritetet shëndetësore.

Lexo: Pilula e parë COVID-19 mund të jetë vetëm disa javë larg. Ilaçe të tjera gjithashtu tregojnë premtim

Një tjetër mund të jetë ngrirja e vaksinave në mënyrë që ato të mos kenë nevojë as të ruhen në frigorifer.

Ziccum
Ziccum CEO Göran Conradson

Kompania suedeze Ziccum po zhvillon forma të reja pluhuri të thatë të vaksinave më të nevojshme në botë. Ajo ka punuar në këtë teknologji që nga viti 2017 dhe fillimisht filloi të punojë në vaksinat e fëmijëve me ngrirje të thatë.

Por kompania me të vërtetë e përsos teknologjinë në mes të pandemisë së koronavirusit.

Pandemia na bëri të ripërqendrohemi nga vaksinat e fëmijëve sepse nuk ka asnjë investim për vaksinat e fëmijëve, gjë që ishte pak problem për ne,” tha CEO i Ziccum, Göran Conradson për Euronews Next.

Kompania po zhvillon versione të reja me pluhur të thatë të vaksinave më të nevojshme në botë në bashkëpunim me kompanitë farmaceutike si Johnson & Johnson.

Ne jemi fokusuar pak a shumë në vaksinën e COVID, ka pasur një rritje masive të nevojës për vaksinë, por ajo nuk po shpërndahet në mënyrë të drejtë,” tha Conradson.

Formulimet e thara në ajër mund të transportohen lehtësisht dhe me kosto efektive, pa kërkuar ruajtje të kushtueshme të ftohtë ose frigorifer.

Për vendet më të varfra me më pak akses në vaksinat e COVID-19, ky mund të jetë një mjet jetësor për të shpëtuar jetë.

Barazia e vaksinës

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) thotë se askush nuk është i sigurt derisa të gjithë të vaksinohen kundër virusit.

Shefi i trupit shëndetësor Dr Tedros Adhanom tha në prill “barazia e vaksinave është sfida e kohës sonë… dhe ne po dështojmë”.

Hulumtimet sugjerojnë se në vitin 2021 do të prodhohen mjaft vaksina për të mbuluar 70 për qind të popullsisë globale prej 7.8 miliardë banorësh. Por shumica e vaksinave janë të rezervuara për kombet e pasura.

Sipas të dhënave të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), që nga 27 tetori 2021, një në dy persona (ose 64 për qind) e njerëzve që jetojnë në vendet me të ardhura të larta janë vaksinuar me të paktën një dozë.

Në vendet me të ardhura më të ulëta, vetëm një në 21 persona (pothuajse pesë përqind) ka marrë të paktën një dozë.

Por teknologjia e liofilizimit (proces dehidrimi me temperaturë të ulët që përfshin ngrirjen e produktit, uljen e presionit dhe më pas heqjen e akullit me sublimim) nuk mund të ndihmojë vetëm me vaksinat e COVID-19, por edhe për vaksinat e tjera.

OBSH thotë se një në pesë fëmijë në mbarë botën nuk marrin as vaksinat bazë dhe 1.5 milionë vdesin çdo vit nga sëmundjet e parandalueshme me vaksina.

Agjencia shëndetësore vlerësoi gjithashtu se më shumë se 50 për qind e vaksinave mund të humbasin çdo vit globalisht për shkak të kontrollit të temperaturës, logjistikës dhe çështjeve të lidhura me dërgesat.

Sipas Ziccum, zinxhiri kompleks i pajisjeve frigoriferike po lufton për të përballuar kërkesën në rritje ndërsa popullsia, varfëria dhe temperaturat rriten.

Kompania aktualisht po zhvillon plane për fabrikën e parë prodhuese në botë për vaksinat e pluhurit të thatë termostabile që do të ndërtohet në Lund, Suedi.

Kjo fabrikë Fill and Finish do të ishte një plan për impiantet Fill and Finish që mund të ndërtohen në të gjithë botën, duke i lejuar vendet të formulojnë dhe paketojnë vaksina të formuluara të thata në vëllim.

Ziccum
Vaksinimet kanë qenë çelësi për të luftuar viruset, por jo të gjitha vendet kanë akses në to, gjë që është pjesërisht për shkak të problemeve të ruajtjes.

Burimi: Euronews