A jeni ju një perfeksionist i miqësisë?

Pikat kryesore:

  • Iluzioni i përsosmërisë është ideja se miqësia duhet të jetë perfekte për të qenë e mirë.
  • Intimiteti dhe perfeksionizmi janë të papajtueshëm.
  • Intimiteti i vërtetë vjen nga mbijetesa dhe puna në momente të vështira në vend që të pretendoni se nuk do të ndodhin kurrë.

Marisa Franco, eksperte akademike për miqësinë flet për

Kana është një nga miqtë e mi më të mirë. Ne jemi aq të pajtueshme saqë gjithmonë mendoja se miqësia jonë ishte e përsosur: ne do të ishim gjithmonë në sinkron dhe në marrëveshje. Ne gjithmonë nxjerrim versionet më të mira të njëra-tjetrës. Po zbatoja atë që unë e quaj “iluzion i përsosmërisë” në miqësinë tonë.

Ishte e lehtë të ruash iluzionin e përsosmërisë kur shiheshim herë pas here. Kana jeton në Çikago, dhe unë jetoj në D.C. Por pastaj në vitin 2018, ne udhëtuam për në Filipine së bashku. Dhjetë ditë në trena, të vonuar, në vapë dhe përfundimisht u shpërndamë.

Ne kishim gjithmonë një miqësi të mahnitshme dhe mosmarrëveshja më bëri të pyes veten nëse miqësia ishte aq e mahnitshme sa mendoja. Një çarje në një miqësi të përsosur dhe unë luftova për të mos e rrëzuar rëndësinë e të gjithë miqësisë. Po i afrohesha miqësisë sonë me perfeksionizëm, duke supozuar se kur një gjë është e gabuar, miqësia është e gabuar. Më është dashur të mësoj të sjell nuanca në miqësinë tonë, të heq dorë nga iluzioni i përsosmërisë.

Aftësia për të përballuar dhe punuar përmes konfliktit me Kana na ka bërë më afër se kurrë – shumë më afër sesa kur pretendonim se konflikti nuk mund të ekzistonte kurrë mes nesh. Në miqësi, kuptova, ju mund të doni dikë, të ndiheni pranë tij dhe ai mund t’ju bëjë të ndiheni aq të rëndësishëm. Por do të ketë edhe raste të mospërputhjes, ku ju jeni me guralecë që bluani ingranazhet e njëri-tjetrit. Në këto kohë, është e rëndësishme të mbani mend se perfeksionizmi është i papajtueshëm me intimitetin.

Intimiteti i vërtetë vjen nga mbijetesa dhe puna në momente të vështira në vend që të pretendoni se nuk do të ndodhin kurrë. Psikanalistja Virginia Goldner bën dallimin midis dy llojeve të sigurisë në marrëdhënie, “sigurisë së dobët të rehatisë së përhershme”, të ruajtur duke injoruar zemërimin dhe konfliktin dhe duke pretenduar se problemet nuk ekzistojnë dhe “sigurinë dinamike, fuqia e së cilës krijohet nëpërmjet… marrjes së rrezikut dhe zgjidhjes – cikli i pafund i prishjes dhe riparimit, ndarjes dhe ribashkimit. ” Siguria dinamike, sugjeron Golder, fton besimin dhe nxit intimitetin e vërtetë.

Të heqësh dorë nga perfeksionizmi i miqësisë do të thotë të kuptosh që intimiteti nuk është i përsosur, është edhe më i mahnitshëm sepse është i vërtetë.

Marisa Franco, Ph.D., ishte më parë profesoreshë në Universitetin Shtetëror të Gjeorgjisë, ku u bë eksperte akademike për miqësinë. Ajo aktualisht punon si bashkëpunëtore politike në Millenium Challenge Corporation.

Burimi: Psychology Today