BE-ja arrin marrëveshje për të ndaluar shitjen e makinave të reja me naftë dhe benzinë nga viti 2035

Planet e BE-së për të hequr gradualisht shitjen e makinave dhe furgonëve të rinj me naftë dhe benzinë morën një hap të madh përpara këtë javë pasi Këshilli Evropian dhe Parlamenti Evropian arritën në një marrëveshje të përkohshme për këtë çështje.

Në një deklaratë të enjten në mbrëmje, Parlamenti Evropian tha se negociatorët e BE-së kishin rënë dakord për një marrëveshje në lidhje me propozimin e Komisionit Evropian për “lëvizshmërinë rrugore me emetim zero deri në vitin 2035”.

Plani synon të ulë 100% emetimet e CO2 nga furgonat dhe makinat e pasagjerëve të rinj nga nivelet e vitit 2021 dhe do të përbënte një ndalim efektiv për automjetet e reja me naftë dhe benzinë të këtyre llojeve. Komisioni Evropian është dega ekzekutive e BE-së.

Parlamenti tha se prodhuesve më të vegjël të automjeteve që prodhojnë deri në 10,000 makina të reja ose 22,000 furgona të rinj mund t’u jepet një derogim, ose përjashtim, deri në fund të 2035.

Ai shtoi se “ata që janë përgjegjës për më pak se 1000 regjistrime të automjeteve të reja në vit vazhdojnë të përjashtohen”.

Para se të hyjë në fuqi, kërkohet miratimi zyrtar i marrëveshjes nga Këshilli Evropian dhe Parlamenti Evropian.

Reagimet e industrisë

Lajmi i së enjtes u mirëprit nga Transport & Environment, një grup fushatash me bazë në Bruksel. “Ditët e motorit me djegie të nxjerrjes së karbonit, ndotjes, janë më në fund të numëruara,” tha Julia Poliscanova, drejtoreshë e lartë e T&E për automjetet dhe lëvizshmërinë elektronike.

Të tjerë që komentuan planet përfshinin Shoqatën Evropiane të Prodhuesve të Automobilave. Në një deklaratë, ajo tha se tani po u bën thirrje “krijuesve të politikave evropiane të kalojnë në ingranazhe më të larta për të vendosur kushtet e favorshme për lëvizshmërinë me emetim zero”.

“Ky vendim jashtëzakonisht i gjerë është pa precedent,” tha kryetari i saj, Oliver Zipse, i cili është CEO i BMW. “Kjo do të thotë se Bashkimi Evropian tani do të jetë rajoni i parë dhe i vetëm në botë që do të bëhet tërësisht elektrik.”

“Mos bëni gabim, industria evropiane e automobilave është në sfidën e sigurimit të këtyre makinave dhe furgonëve me emetim zero,” shtoi ai.

“Megjithatë, ne jemi të etur për të parë kushtet kornizë që janë thelbësore për të përmbushur këtë objektiv të reflektuar në politikat e BE-së.”

“Këto përfshijnë një bollëk të energjisë së rinovueshme, një rrjet të pandërprerë të infrastrukturës private dhe publike të tarifimit dhe akses në lëndët e para.”

Gjatë një interviste me CNBC në fillim të këtij muaji, Carlos Tavares, CEO i Stellantis, u pyet në lidhje me planet e BE-së për të hequr gradualisht shitjen e makinave dhe furgonëve të rinj ICE deri në vitin 2035. Automjetet ICE fuqizohen nga një motor i rregullt me djegie të brendshme.

Është “e qartë se vendimi për të ndaluar ICE-të e pastra është një vendim thjesht dogmatik”, tha Tavares, i cili po fliste për Charlotte Reed të CNBC në Motor Show në Paris.

Ai shtoi se liderët politikë të Evropës duhet të jenë “më pragmatikë dhe më pak dogmatikë”.

“Unë mendoj se ekziston mundësia – dhe nevoja – për një qasje më pragmatike për të menaxhuar tranzicionin.”

Burimi: CNBC