Çfarë është ‘cashstuffing’, trendi më i fundit i kursimit të parave në TikTok?

Ndërsa sasia e parave Cash në qarkullim është zvogëluar gradualisht vitet e fundit, duke u zëvendësuar nga pagesat pa kontakt, një prirje e re është shfaqur në brezat e rinj që i kthen kartëmonedhat në thelbin e mënyrës se si ne i trajtojmë paratë.

Për ata që janë të gatshëm të përpiqen të kursejnë para gjatë kohës së inflacionit të lartë dhe krizës së kostos së jetesës, “cashstuffing” do t’ju detyronte të tërhiqni buxhetin tuaj total mujor, dyjavor ose javor dhe ta ndani atë në dosje fizike të ndara, secila e ndarë për një përdorim të ndryshëm.

Ndërsa aplikacionet e bankave në internet ofrojnë mënyra për të buxhetuar kursimet e njerëzve, ata që betohen për trendin thonë se përdorimi i parave fizike ndryshon qasjen tuaj ndaj shpenzimit të tyre.

Hashtag-u për trendin, i cili është veçanërisht i popullarizuar në mesin e Gen Z dhe Millennials në TikTok, është parë nga mbi 520 milionë njerëz vetëm në platformën e mediave sociale.

Si funksionon?

Metoda e buxhetimit të “cashstuffing” funksionon me njerëzit që tërheqin para nga llogaria e tyre – mjaftueshëm për të përmbushur buxhetin e tyre mujor, dyjavor ose javor minus pagesat direkte për qiranë dhe faturat – dhe i ndajnë ato në dosje të ndryshme, secila e caktuar për një qëllim të ndryshëm: sende ushqimore, darkë me miqtë, kursime për pushime, e kështu me radhë.

@budgetwithdee This is a bit all over the place but I hope it helps! 🥰 #cashstuffing #cashstuffingenvelopes #budgetbinder #weeklysavings #cashstuffinguk #cashstuffingtok #cashenvelopes #cashenvelopesystem #cashstuffingbeginners ♬ GOOD VIBES – Ellen Once Again

Trendi nuk kufizon numrin ose llojet e shpenzimeve dhe nuk siguron ndonjë shumë të caktuar parash që njerëzit duhet të kursejnë, por ndjek rregullat e zakonshme të buxhetimit.

Por, sado që të vendosni në zarf, kjo është shuma e parave që ju lejohet të shpenzoni atë muaj. Në fund të muajit, ju mund të rishikoni shpenzimet tuaja, t’i gjurmoni ato në një tabelë dhe të riorganizoni buxhetin përmes kategorive, nëse është e nevojshme.

A ndihmon në të vërtetë në kursimin e parave?

Për disa njerëz, shikimi i kartëmonedhave fizike mund t’u japë atyre një ide më të mirë se sa para po shpenzojnë në të vërtetë, ndërsa përgjimi i pagesave me kartë shpesh mund të ketë një cilësi pothuajse “joreale”.

Duke përdorur paratë Cash dhe duke i vendosur të gjithë buxhetin mujor para syve të tyre, njerëzit mund të shohin menjëherë kur paratë janë duke u mbaruar dhe për cilat kategori po shpenzojnë tepër.

Nëse njerëzve kanë mbetur pa para për jetën e tyre sociale, për shembull, ata do të refuzonin një shëtitje me miqtë ose do t’u sugjeronin atyre dhe shokëve të tyre të kalonin një kohë pa para së bashku, ndoshta duke bërë një shëtitje në vend që të shkonin në bare.

Sigurisht, kjo mund të bëhet lehtësisht duke kontrolluar gjithashtu një aplikacion bankar në internet. Por duke parë paratë që shpenzohen, duke i dorëzuar fizikisht ato te një person tjetër, mund t’i ndihmojë disa të ndihen më të vetëdijshëm për vlerën e kursimeve të tyre.

Për më tepër, detyrimi për t’iu përmbajtur vetëm shpenzimit të parave do të parandalonte ata që kanë një zakon të mbishpenzimit të hyjnë në borxhe, me blerjet në internet duke përdorur sistemet Bli Tani, Paguaj Më vonë (BNPL), kartat e kreditit ose mbitërheqjet.

Por ka një dobësi të rëndësishme në këtë prirje: siguria.

Të kesh një sasi të madhe parash të mbushura në një dosje në shtëpi është padyshim më pak e sigurt se sa të kesh kursimet në një bankë, duke pasur parasysh se ato mund të vidhen, humbasin ose, në rastin më të keq, të shkatërrohen nga zjarri.

“Cashstuffing” gjithashtu nuk ndan kursime për investime.

Por në kohët kur shumica e njerëzve po përpiqen të kursejnë para në fund të muajit, kjo duket si një problem dytësor.

Burimi: Euronews