ChatGPT sapo kaloi një provim MBA. Si do ta ndryshojë biznesin?

Dy të diplomuar në një shkollë biznesi në New England patën një ide: të blinin piktura antike nga ankandet dhe shitjet e oborrit, të katërfishonin çmimin e blerjes dhe t’i shisnin në një faqe të tregtisë elektronike të quajtur World-Antique. Ata synonin të arrinin një të ardhur vjetore prej 3 milionë dollarësh dhe duhej të përcaktonin sasinë në dollarë të inventarit që duhej të kishin në dorë.

Sa do të ishte kjo? Kjo ishte një pyetje që studentët në Shkollën Wharton të Universitetit të Pensilvanisë duhet t’i përgjigjen. World-Antique nuk është real, dhe ky skenar është një pyetje provimi për një kurs MBA, Menaxhimi i Operacioneve. Por Christian Terwiesch, një profesor në Wharton, vendosi t’i bëjë pikërisht këtë pyetje ChatGPT, një model gjenerues i AI nga OpenAI, për raportin e tij të fundit. ChatGPT dha një përgjigje se Terwiesch i dha një A+. ChatGPT dha një përgjigje se Terwiesch i dha një A+.

Jo e përsosur, performanca e përgjithshme e provimit të ChatGPT zbuloi një aftësi tronditëse të dobët për të llogaritur matematikën e klasës së gjashtë, por përgjigjet e tij koherente ndaj pyetjeve analitike të bazuara në studime rasti, për shembull, i bënë përshtypje Terwiesch. “[Këto teknologji] nuk mund të marrin përsipër detyrën, por ato mund të jenë një partner i mrekullueshëm,” thotë Terwiesch. Tashmë, gati 30 për qind e profesionistëve kanë përdorur A.I gjeneruese në detyrat e tyre të lidhura me punën, sipas një sondazhi të fundit.

Inc. pyeti profesorët e shkollave të biznesit dhe trajnerët ekzekutivë se si kjo teknologji mund të ndikojë në mënyrën se si funksionojnë bizneset, nga përgjegjësitë e roleve deri te përvetësimi i talenteve.

Rolet e nivelit të hyrjes dhe ato menaxheriale do të ndryshojnë

Në raportin e Terwiesch, ChatGPT demonstroi një aftësi për përgatitjen e dokumenteve ligjore, shkrimin e kodit dhe plotësimin e disa funksioneve tipike për menaxherët, analistët dhe konsulentët. Detyrat e përsëritura (të tilla si detyrat administrative të një anëtari të ekipit të nivelit fillestar) ose analizat që kërkojnë kohë (siç janë vlerësimet e performancës nga menaxherët) mund të bëhen më të lira dhe më të lehta me këtë teknologji.

“Ka shumë hapësirë për të përshtatur në mënyrë krijuese organizatën për të përdorur këto mjete,” thotë Dean Alderucci, profesor vizitor në Shkollën e Biznesit Tuck në Kolegjin Dartmouth. Alderucci jep kurse të bazuara në A.I. dhe thotë se ndikimi më i madh i teknologjisë në biznes do të vijë kur të mund të personalizohet për t’iu përshtatur nevojave unike të çdo biznesi. “Njerëz të shumtë duhet të thonë: ‘Si mund të ripërcaktoj atë që bëj si dhe atë që ekipi im bën me këtë mjet?'”

Lexo edhe: Pse të gjithë janë të fiksuar pas ChatGPT, një chatbot mbresëlënës i inteligjencës artificiale

Disa kanë frikë se ChatGPT jo vetëm që mund të ripërcaktojë punët, por t’i eliminojë ato. Por Harry Kraemer, profesor i menaxhimit dhe strategjisë në Shkollën e Menaxhimit Kellogg të Universitetit Northwestern, nuk e sheh këtë në këtë mënyrë. “Sa herë që merrni detyra të përsëritura ose merrni ndonjë gjë që mund të bëhet më e thjeshtë dhe e hiqni atë, tani do të përfundoni duke pasur mundësinë për të krijuar punë të tjera që njerëzit do t’i duan dhe do t’i përmbushin ato,” thotë Kraemer.

Do të lirojë kohë për risi dhe lidhje

Në formën e tij aktuale, trajnerët ekzekutivë dhe profesorët e shohin ChatGPT si një gjenerator të parë draft dhe jo një orakull të gjithëdijshëm. Por Terwiesch thotë se përgjigjet shpesh të papërsosura të ChatGPT mund të shërbejnë si një pikënisje e dobishme në të gjitha nivelet, madje edhe për drejtuesit kryesorë të kompanisë. “Shpesh, duke punuar me sipërmarrësit dhe drejtuesit, kur bëhet fjalë për detyrat e krijimtarisë, ata vërtet kanë vështirësi kur u jepni atyre një copë letre bosh dhe u thoni, ‘Hillni disa ide'”, thotë Terwiesch. “Por pastaj ju u jepni atyre tre ide si shembull dhe ata thonë: “Këto ide janë mbeturina. Unë kam më të mira.”

Trajnerja ekzekutive Alisa Cohn thotë se nëse drejtuesit shkarkojnë detyrat në ChatGPT, ata mund të kalojnë kohën e tyre të re duke kontrolluar ekipet, duke u takuar me drejtuesit kryesorë dhe duke u konsultuar me klientët, për të përmendur disa opsione. “Kjo ju çliron si themelues për të bërë më shumë punë me vlerë të lartë,” thotë Cohn. “Por ju nuk mund ta aktivizoni atë pa trurin tuaj. Duhet të përdorni gjithashtu trurin tuaj ndërsa përsëritni së bashku me këtë mjet të ri.”

Talenti më i mirë do të ngrihet përsëri në krye

Raporti i Terwiesch mund të rrisë frikën për ndikimin negativ të ChatGPT mbi dezinformimin dhe pandershmërinë akademike. Nëse studentët mund të mbështeten në ChatGPT për të kaluar provimin e tyre përfundimtar MBA në një nga shkollat ​​më të mira të biznesit në vend, çfarë do të thotë kjo për prodhimin e ardhshëm të themeluesve, CEO-ve dhe profesionistëve që punojnë?

Lexo edhe: Çfarë është ChatGPT dhe pse shkollat dhe universitetet janë kaq të shqetësuara?

Shumë në akademi dhe më gjerë po mendojnë me aftësitë e ChatGPT dhe po krijojnë zgjidhje të mundshme. Por Kraemer thotë se G.P.A. nuk ka qenë kurrë treguesi përfundimtar i suksesit. “Shkathtësitë e vështira janë të rëndësishme. Ju duhet të mësoni financat, kontabilitetin,” thotë Kraemer. “Por nëse do t’ju punësoj si menaxher, unë jam shumë, shumë i fokusuar në aftësinë tuaj për të tërhequr, motivuar njerëzit, për të mbajtur njerëzit, për të dhënë përparësi, për të krijuar një mjedis ku njerëzit me të vërtetë duan të punojnë për ju.”

Cohn thotë pyetjet e intervistës së sjelljes si “Çfarë ndodhi nëse punësonit dikë që nuk ishte i aftë?” dhe “Si keni ndikuar te njerëzit që nuk ishin dakord me ju?” mbeten jashtëzakonisht të rëndësishme në zbulimin e aftësive ndërpersonale të një kandidati, aftësive të bashkëpunimit, shkathtësisë, mençurisë dhe veçorive të tjera kryesore. “Kompanitë nuk ndërtohen vetëm mbi njohuritë,” thotë Cohn.

Burimi: Inc.