Pse të gjithë janë të fiksuar pas ChatGPT, një chatbot mbresëlënës i inteligjencës artificiale

Ekziston një bot i ri i AI në qytet: ChatGPT, dhe edhe nëse nuk jeni në inteligjencën artificiale, më mirë t’i kushtoni vëmendje.

Mjeti, nga një lojtar i fuqishëm në inteligjencën artificiale i quajtur OpenAI, ju lejon të shkruani pyetje duke përdorur gjuhën natyrale, të cilave chatbot u jep përgjigje bisedore, nëse disi të ngulitura. Bot kujton fillin e dialogut tuaj, duke përdorur pyetjet dhe përgjigjet e mëparshme për të informuar përgjigjet e tij të ardhshme. Përgjigjet e tij rrjedhin nga vëllime të mëdha informacioni në internet.

Është një punë e madhe. Mjeti duket mjaft i ditur në fushat ku ka të dhëna të mira trajnimi nga të cilat mund të mësojë. Nuk është ende i gjithëdijshëm apo i zgjuar sa për të zëvendësuar të gjithë njerëzit, por mund të jetë krijues dhe përgjigjet e tij mund të duken plotësisht autoritative. Disa ditë pas fillimit të tij, më shumë se një milion njerëz po provonin ChatGPT.

Por krijuesi i tij, laboratori i kërkimit fitimprurës i quajtur OpenAI, paralajmëron se ChatGPT “mund të gjenerojë herë pas here informacion të pasaktë ose mashtrues”, prandaj kini kujdes. Ja një vështrim se pse ChatGPT është i rëndësishëm dhe çfarë po ndodh me të.

Çfarë është ChatGPT?

ChatGPT është një sistem chatbot i AI që OpenAI lëshoi ​​në nëntor për të treguar dhe testuar se çfarë mund të arrijë një sistem shumë i madh dhe i fuqishëm AI. Ju mund t’i bëni pyetje të panumërta dhe shpesh do të merrni një përgjigje që është e dobishme.

Për shembull, mund t’i bëni pyetje enciklopedike si “Të shpjegojmë ligjet e lëvizjes së Njutonit”. Mund t’i thuash: “Më shkruaj një poezi” dhe kur të ndodhë, thuaj: “Tani bëje më emocionuese”. Ju i kërkoni të shkruajë një program kompjuterik që do t’ju tregojë të gjitha mënyrat e ndryshme se si mund t’i rregulloni shkronjat e një fjale.

Këtu është kapja: ChatGPT nuk di saktësisht asgjë. Është një AI që është trajnuar të njohë modele në pjesë të mëdha tekstesh të mbledhura nga interneti, më pas të trajnuar më tej me ndihmën njerëzore për të ofruar dialog më të dobishëm dhe më të mirë. Përgjigjet që merrni mund të duken të besueshme dhe madje autoritative, por ato mund të jenë krejtësisht të gabuara, siç paralajmëron OpenAI.

Chatbot-et kanë qenë me interes prej vitesh për kompanitë që kërkojnë mënyra për të ndihmuar klientët të marrin atë që u nevojitet dhe për studiuesit e AI që përpiqen të trajtojnë Testin Turing. Kjo është e famshmja “Lojë e imitimit” që shkencëtari kompjuterik Alan Turing propozoi në vitin 1950 si një mënyrë për të matur inteligjencën: A mundet një njeri që bisedon me një njeri dhe me një kompjuter të tregojë se cili është cili?

Por chatbot-et kanë shumë bagazhe, pasi kompanitë janë përpjekur me sukses të kufizuar t’i përdorin ato në vend të njerëzve për të trajtuar punën e shërbimit ndaj klientit. Një studim i 1700 amerikanëve, i sponsorizuar nga një kompani e quajtur Ujet, teknologjia e së cilës trajton kontaktet me klientët, zbuloi se 72% e njerëzve e konsideruan chatbot-in si humbje kohe.

Çfarë lloj pyetjesh mund të bëni?

Mund të pyesni çdo gjë, megjithëse mund të mos merrni një përgjigje. OpenAI sugjeron disa kategori, si shpjegimi i fizikës, kërkimi i ideve për festën e ditëlindjes dhe marrja e ndihmës për programim.

I kërkova të shkruante një poezi, dhe e bëri, megjithëse nuk mendoj se ndonjë eksperti i letërsisë do t’i bënte përshtypje. Më pas i kërkova që ta bënte më emocionuese, dhe ja, ChatGPT e mbushi me fjalë si fushëbeteja, adrenalina, bubullima dhe aventurë.

Ekspertiza e ChatGPT është e gjerë dhe aftësia e tij për të ndjekur një bisedë është e dukshme. Kur e pyeta për fjalë që rimonin me “vjollcë”, më ofroi disa sugjerime, pastaj kur vazhdova “Po me trëndafilin?” nuk i ka munguar asnjë rrahje. (Gjithashtu, ka shumë më tepër vjersha të mira për “rozë”.)

Kur pyeta: “A është më e lehtë të dalësh me dikë duke qenë i ndjeshëm apo i ashpër?” GPT u përgjigj, pjesërisht, “Disa njerëz mund ta shohin një person të ndjeshëm më tërheqës, ndërsa të tjerë mund të tërhiqen nga një individ i ashpër dhe i sigurt. Në përgjithësi, të qenit i vërtetë dhe autentik në ndërveprimet tuaja me të tjerët ka të ngjarë të jetë më efektiv në gjetjen e një personi për të dalë në takim sesa përpjekja për t’iu përshtatur një modeli ose personi të caktuar.

Nuk është e nevojshme të kërkoni larg për të gjetur llogari të robotit që shpërthejnë mendjen e njerëzve. Twitter është i mbushur me përdorues që shfaqin aftësitë e AI në gjenerimin e kërkesave të artit dhe shkrimin e kodit. Disa madje kanë shpallur “Google ka vdekur”, së bashku me esenë e kolegjit. Ne do të flasim më shumë për këtë më poshtë.

Shkrimtari i CNET, David Lumb ka mbledhur një listë të disa mënyrave të dobishme që ChatGPT mund të ndihmojë, por të tjera vazhdojnë të shfaqen. Një mjek thotë se ai e ka përdorur atë për të bindur një kompani sigurimesh shëndetësore që të paguajë për procedurën e një pacienti.

Kush e ndërtoi ChatGPT?

ChatGPT është ideja e OpenAI, një kompani kërkimore e inteligjencës artificiale. Misioni i tij është të zhvillojë një sistem të inteligjencës së përgjithshme artificiale “të sigurt dhe të dobishëm” ose të ndihmojë të tjerët ta bëjnë këtë.

Është bërë spërkatje më parë, fillimisht me GPT-3, i cili mund të gjenerojë tekst që mund të tingëllojë sikur e ka shkruar një njeri, dhe më pas DALL-E, i cili krijon atë që tani quhet “art gjenerues” bazuar në tekstin që ju kërkon të shkruani.

GPT-3 dhe përditësimi GPT 3.5 mbi të cilin bazohet ChatGPT, janë shembuj të teknologjisë AI të quajtura modele të mëdha gjuhësore. Ata janë të trajnuar për të krijuar tekst bazuar në atë që kanë parë dhe mund të trajnohen automatikisht – zakonisht me sasi të mëdha të fuqisë kompjuterike gjatë një periudhe javësh. Për shembull, procesi i trajnimit mund të gjejë një paragraf të rastësishëm të tekstit, të fshijë disa fjalë, t’i kërkojë AI të plotësojë boshllëqet, të krahasojë rezultatin me origjinalin dhe më pas të shpërblejë sistemin e AI për afrimin sa më të mundshëm. Përsëritja pa pushim mund të çojë në një aftësi të sofistikuar për të gjeneruar tekst.

A është ChatGPT falas?

Po, të paktën tani për tani. CEO i OpenAI, Sam Altman paralajmëroi të dielën, “Ne do të duhet të fitojmë para në një farë mënyre; kostot e llogaritjes janë befasuese“. OpenAI tarifon për artin DALL-E sapo të kaloni një nivel bazë përdorimi falas.

Por OpenAI duket se ka gjetur disa klientë, me gjasë për mjetet e tij GPT. U thuhet se investitorët potencialë OpenAI pret 200 milionë dollarë të ardhura në 2023 dhe 1 miliard dollarë në 2024, sipas Reuters.

Cilat janë kufijtë e ChatGPT?

Siç thekson OpenAI, ChatGPT mund t’ju japë përgjigje të gabuara. Ndonjëherë, në mënyrë të dobishme, do t’ju paralajmërojë në mënyrë specifike për të metat e veta. Për shembull, kur e pyeta se kush e shkroi frazën “faktet e mprehta e tejkalojnë mendjen squamous”, ChatGPT u përgjigj: “Më falni, por nuk jam në gjendje të shfletoj internetin ose të aksesoj ndonjë informacion të jashtëm përtej asaj për të cilën jam trajnuar.” (Fraza është nga poema e Wallace Stevens e vitit 1942, Njohësi i Kaosit.)

ChatGPT ishte i gatshëm të merrte një thikë në kuptimin e asaj shprehjeje sapo e shtypa drejtpërdrejt, megjithatë: “një situatë në të cilën faktet ose informacionet në fjalë janë të vështira për t’u përpunuar ose kuptuar.” Ai e vendosi atë interpretim midis paralajmërimeve se është e vështirë të gjykohet pa më shumë kontekst dhe se është vetëm një interpretim i mundshëm.

Përgjigjet e ChatGPT mund të duken autoritare, por të jenë të gabuara.

“Nëse i bëni një pyetje të strukturuar shumë mirë, me qëllimin që ajo t’ju japë përgjigjen e duhur, ndoshta do të merrni përgjigjen e duhur,” tha Mike Krause, drejtor i shkencës së të dhënave në një kompani të ndryshme të AI, Beyond Limits. “Do të jetë i artikuluar mirë dhe do të tingëllojë sikur të ketë ardhur nga ndonjë profesor në Harvard. Por nëse e hidhni një top të lakuar, do të keni marrëzi.”

Faqja e zhvilluesit të softuerit StackOverflow ndaloi përgjigjet ChatGPT për pyetjet e programimit. Administratorët paralajmëruan, “për shkak se shkalla mesatare e marrjes së përgjigjeve të sakta nga ChatGPT është shumë e ulët, postimi i përgjigjeve të krijuara nga ChatGPT është thelbësisht i dëmshëm për faqen dhe përdoruesit që kërkojnë ose kërkojnë përgjigje të sakta.

Ju mund ta shihni vetë se sa i zoti mund të jetë një artist BS ChatGPT duke bërë të njëjtën pyetje disa herë. Pyeta dy herë nëse Ligji i Moores, i cili gjurmon progresin e industrisë së çipave kompjuterikë duke rritur numrin e transistorëve të përpunimit të të dhënave, po mbaron dhe mora dy përgjigje të ndryshme. Njëri vuri në dukje me optimizëm përparimin e vazhdueshëm, ndërsa tjetri vuri në dukje më të zymtë ngadalësimin dhe besimin “se Ligji i Moores mund të jetë duke arritur kufijtë e tij”.

Të dyja idetë janë të zakonshme në vetë industrinë kompjuterike, kështu që ky qëndrim i paqartë ndoshta pasqyron atë që besojnë ekspertët njerëzorë.

Me pyetje të tjera që nuk kanë përgjigje të qarta, ChatGPT shpesh nuk do të fiksohet.

Fakti që ofron fare një përgjigje, megjithatë, është një zhvillim i dukshëm në informatikë. Kompjuterët janë fjalë për fjalë, duke refuzuar të punojnë nëse nuk ndiqni kërkesat e sakta të sintaksës dhe ndërfaqes. Modelet e mëdha gjuhësore po zbulojnë një stil ndërveprimi më miqësor ndaj njeriut, për të mos përmendur aftësinë për të gjeneruar përgjigje që janë diku midis kopjimit dhe krijimtarisë.

A do t’i ndihmojë ChatGPT studentët të mashtrojnë më mirë?

Po, por si me shumë zhvillime të tjera teknologjike, nuk është një situatë e thjeshtë bardh e zi. Dekada më parë, studentët mund të kopjonin shënimet e enciklopedisë, dhe së fundmi, ata kanë qenë në gjendje të kërkojnë në internet dhe të gërmojnë në shënimet e Wikipedia. ChatGPT ofron aftësi të reja për çdo gjë, nga ndihma në kërkime deri tek kryerja e detyrave të shtëpisë për ju. Shumë përgjigje ChatGPT tashmë tingëllojnë si ese studentësh, megjithëse shpesh me një ton që është më i ngjeshur dhe më pedant se sa mund të preferojë një shkrimtar.

Mësuesi i shkollës së mesme Daniel Herman përfundoi se ChatGPT tashmë shkruan më mirë se shumica e studentëve sot. Ai është i ndarë mes admirimit të dobisë së mundshme të ChatGPT dhe frikës së dëmtimit të tij për të mësuarit njerëzor: “A është ky moment më shumë si shpikja e makinës llogaritëse, duke më shpëtuar nga lodhja e ndarjes së gjatë, apo më shumë si shpikja e pianos së lojtarit, duke na grabitur atë që a mund të komunikohet vetëm përmes emocioneve njerëzore?”

Lexo edhe: Çfarë është ChatGPT dhe pse shkollat dhe universitetet janë kaq të shqetësuara?

Dustin York, një profesor i asociuar i komunikimit në Universitetin Maryville, shpreson që arsimtarët të mësojnë të përdorin ChatGPT si një mjet dhe të kuptojnë se mund t’i ndihmojë studentët të mendojnë në mënyrë kritike.

“Edukatorët mendonin se Google, Wikipedia dhe vetë interneti do të shkatërronin arsimin, por nuk e bënë”, tha York. “Ajo që më shqetëson më shumë janë edukatorët që mund të përpiqen në mënyrë aktive të dekurajojnë njohjen e AI si ChatGPT. Është një mjet, jo një zuzar.”

A mund të shkruajë software ChatGPT?

Po, por me paralajmërime. ChatGPT mund të gjurmojë hapat që njerëzit kanë ndërmarrë dhe mund të gjenerojë kodin aktual të programimit. Thjesht duhet të siguroheni që të mos ngatërroni konceptet e programimit ose të përdorni softuer që nuk funksionon. Ndalimi i StackOverflow për softuerin e krijuar nga ChatGPT ekziston për një arsye.

Por ka mjaft softuer në web që ChatGPT mund të funksionojë vërtet. Një zhvillues, Shefi i Teknologjisë i Cobalt Robotics, Erik Schluntz, postoi në Twitter se ChatGPT ofron mjaft këshilla të dobishme saqë gjatë tre ditëve, ai nuk e ka hapur një herë StackOverflow për të kërkuar këshilla.

Një tjetër, Gabe Ragland i faqes së artit të AI Lexica, përdori ChatGPT për të shkruar kodin e faqes në internet të ndërtuar me mjetin React.

ChatGPT mund të analizojë shprehjet e rregullta (regex), një sistem i fuqishëm por kompleks për zbulimin e modeleve të veçanta, për shembull datat në një grup teksti ose emrin e një serveri në një adresë uebsajti. “Është si të kesh një mësues programimi në dorë 24/7,” shkroi në Twitter programuesi James Blackwell për aftësinë e ChatGPT për të shpjeguar regex.

Këtu është një shembull mbresëlënës i prerjeve të tij teknike: ChatGPT mund të imitojë një kompjuter Linux, duke dhënë përgjigje të sakta në hyrjen e linjës së komandës.

Çfarë është jashtë kufijve?

ChatGPT është krijuar për të eliminuar kërkesat “të papërshtatshme”, një sjellje në përputhje me misionin e OpenAI “për të siguruar që inteligjenca e përgjithshme artificiale të përfitojë të gjithë njerëzimin”.

Nëse pyesni vetë ChatGPT se çfarë është jashtë kufijve, ai do t’ju tregojë: çdo pyetje “që është diskriminuese, fyese ose e papërshtatshme. Kjo përfshin pyetje që janë raciste, seksiste, homofobike, transfobike ose ndryshe diskriminuese ose urrejtje”. Të kërkosh që ajo të përfshihet në aktivitete të paligjshme është gjithashtu një jo-jo.

A është kjo më e mirë se kërkimi në Google?

Bërja e një pyetjeje në kompjuter dhe marrja e një përgjigjeje është e dobishme dhe shpesh ChatGPT i dorëzon mallrat.

Google shpesh ju furnizon me përgjigjet e sugjeruara për pyetjet dhe me lidhjet në faqet e internetit që mendon se do të jenë të rëndësishme. Shpesh përgjigjet e ChatGPT tejkalojnë shumë atë që do të sugjerojë Google, kështu që është e lehtë të imagjinohet se GPT-3 është një rival.

Por duhet të mendoni dy herë përpara se t’i besoni ChatGPT. Ashtu si vetë Google dhe burime të tjera informacioni si Wikipedia, është praktika më e mirë të verifikosh informacionin nga burimet origjinale përpara se të mbështetesh në të.

Verifikimi i vërtetësisë së përgjigjeve të ChatGPT kërkon pak punë sepse thjesht ju jep një tekst të papërpunuar pa lidhje ose citime. Por mund të jetë e dobishme dhe në disa raste mund të jetë provokuese. Mund të mos shihni diçka drejtpërdrejt si ChatGPT në rezultatet e kërkimit të Google, por Google ka ndërtuar modele të mëdha gjuhësore të veta dhe përdor gjerësisht AI tashmë në kërkim.

Pra, ChatGPT pa dyshim po tregon rrugën drejt së ardhmes sonë teknologjike.

Burimi: CNet