Çfarë është ChatGPT dhe pse shkollat dhe universitetet janë kaq të shqetësuara?

Shkruani çdo kërkesë ose pyetje dhe do të merrni një përgjigje të formuluar elokuente që është (kryesisht) e saktë.

Generative AI ChatGPT ofron mundësi të pafundme për të kërkuar një përgjigje për çdo pyetje që keni pasur ndonjëherë, por krijimi i saj është pritur gjithashtu me shqetësim.

Një zëdhënës i Departamentit të Arsimit të Queensland tha se kishte bllokuar ChatGPT për studentët në rrjetin e departamentit derisa të mund të “vlerësohej plotësisht për përshtatshmërinë”.

Queensland i bashkohet NSW në ndalimin e aplikacionit në shkollat publike. Victoria ka përjashtuar bllokimin e ChatGPT.

Çfarë është ChatGPT?

ChatGPT – ose Chat Generative Pre-Trained Transformer – është një chatbot që u lançua nga OpenAI, një kompani kërkimi dhe vendosjeje e inteligjencës artificiale, në nëntor 2022.

Është një model gjuhësor që mund të gjenerojë tekst realist, të ngjashëm me njeriun.

An example of what ChatGPT will generate from a text prompt
Një shembull i asaj që ChatGPT do të gjenerojë nga një kërkesë teksti. (Furnizuar: OpenAI)

ChatGPT mund të përdoret në përkthimin e gjuhës dhe për të përmbledhur pjesë të mëdha të tekstit për të dhënë një saktësi të një artikulli.

Ai gjithashtu mund të gjenerojë përgjigje me tekst për çdo temë kur kërkohet, duke e bërë atë të dobishëm si një chatbot për shërbimin ndaj klientit.

Pse shqetësohen shkollat dhe universitetet për këtë?

Shqetësimi i madh është se ChatGPT mund të përdoret potencialisht nga studentët e universitetit dhe shkollave për të mashtruar në detyrat me shkrim pa u zbuluar.

Është përshkruar si e ngjashme me studentët që ua japin detyrat e shtëpisë robotëve.

Por disa edukatorë kanë folur gjithashtu për shfrytëzimin e ekzistencës së ChatGPT si një mundësi kryesore për t’i bërë vlerësimet më autentike, duke pasqyruar sfidat që mund të përballen studentët në botën reale.

Kjo do të kërkonte një rishikim rrënjësor të vlerësimit të shkollës dhe universitetit për ta bërë shumë më të vështirë plagjiaturën.

Drejtoresha e Institutit Griffith për Kërkimet Arsimore, Leonie Rowan, tha se ChatGPT gjithashtu kishte potencialin për të përmirësuar rezultatet e të nxënit për fëmijët e pafavorizuar që nuk kishin akses te tutorët.

Ka shumë dimensione pozitive,” tha profesor Rowan. “Ka një potencial të madh.”

“Kjo mund të jetë një mundësi për të ndihmuar, për shembull, fëmijët me prejardhje gjuhësore të ndryshme nga anglishtja, nxënës të ndryshëm nga ana kulturore dhe gjuhësore, fëmijët refugjatë.”

Christian educators: Don't be afraid of ChatGPT

Si do ta dinë edukatorët nëse studentët e përdorin atë?

Në përgjigje të lançimit të ChatGPT, një mjet online i aftë për të zbuluar materiale të krijuara nga inteligjenca artificiale tashmë është shfaqur, i quajtur AICheatCheck.

Ai përdor modelet e veta të inteligjencës artificiale për të parashikuar nëse teksti është shkruar nga një njeri apo një makinë, bazuar në zgjedhjen e fjalëve dhe strukturën e fjalisë.

Keqpërdorimi i inteligjencës artificiale nga një student mund të konsiderohet sjellje e pahijshme akademike ose shkelje teknologjike”, tha një zëdhënës i departamentit.

“Si pjesë e politikave dhe udhëzimeve të tyre, është gjithashtu e rëndësishme që shkollat të edukojnë studentët rreth implikimeve etike dhe akademike të përdorimit të AI për të përfunduar detyrat.”

A duhet të ndalohet ChatGPT nga shkollat dhe universitetet?

Profesor Rowan mbron përqafimin e teknologjisë, në vend që ta ndalojë atë.

“Unë mund ta kuptoj pse ndalimi i tij duket si një zgjidhje e thjeshtë dhe e shpejtë,” tha ajo. “Por ju nuk mund t’i mbyllni njerëzit larg botës, nuk mund t’i ndaloni fëmijët nga bota.

“Unë nuk mendoj se duhet të ndalohet, nuk mendoj se mund të ndalohet.

“Le të bëhemi kuriozë para se të trembemi. Njerëzit janë të mahnitshëm. Mësuam se si ta përdorim zjarrin në avantazhin tonë dhe si ta bëjmë jetën më të mirë falë të gjitha llojeve të avantazheve teknologjike.

“Unë jam optimiste për të tashmen dhe të ardhmen me ChatGPT.”

Profesor Rowan tha se nuk kishte asnjë provë që shfaqja e ChatGPT do të çonte në një “cunami mashtrimi”.

Dhe ajo tha se tashmë kishte njerëz që shkruanin detyra për studentët përpara shfaqjes së ChatGPT.

Kjo tashmë është një industri,” tha ajo.

“[ChatGPT] është një mundësi që ne të mendojmë rreth, ‘Uau, çfarë do të na lejojë kjo hapësirë e re e mahnitshme të bëjmë dhe të na inkurajojë të bëjmë në mënyra të reja?’

“Ndoshta kjo është një thirrje zgjimi që vlerësimet tona duhet të jenë më të individualizuara.”

Përveç edukimit, si mund të përdoret për mirë ChatGPT?

Profesor Rowan tha se chatbot kishte implikime për njerëzit që përpiqen “të lundrojnë në të gjitha llojet e sistemeve të huaja”.

Për shembull, ka një potencial të madh për të ndihmuar njerëzit, si ata me prejardhje të ndryshme kulturore dhe gjuhësore, të shkruajnë aplikime për punë.

ChatGPT mund të përdoret gjithashtu për qëllime krijuese si shkrimi i këngëve dhe poezive dhe po përdoret gjithashtu për rezultate bazë si shkrimi dhe përgjigjja ndaj emaileve.

Burimi: ABC News.au