OBSH: Covid-19 mund të ketë vrarë 80 mijë deri në 180 mijë punonjës shëndetësorë

Covid ka prekur rëndë stafin e kujdesit shëndetësor dhe mund të ketë vrarë midis 80,000 dhe 180,000, thotë Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH).

Punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të kenë përparësi për vaksinat, tha kreu i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus dhe ai kritikoi padrejtësinë në shpërndarjen e vaksinave.

Vdekjet kanë ndodhur midis janarit 2020 dhe majit të këtij viti.

Më parë, një zyrtar tjetër i lartë i OBSH-së paralajmëroi se mungesa e vaksinave mund të bënte që pandemia të vazhdojë edhe vitin e ardhshëm.

Vlerësohet se ka rreth 135 milionë punonjës të kujdesit shëndetësor në mbarë botën.

Të dhënat nga 119 vende sugjerojnë se mesatarisht, dy në pesë punonjës të kujdesit shëndetësor globalisht janë plotësisht të vaksinuar,” tha Dr Tedros.

“Por sigurisht, kjo mesatare maskon dallime të mëdha midis rajoneve dhe grupimeve ekonomike.”

Më pak se 1 në 10 punonjës të kujdesit shëndetësor u vaksinuan plotësisht në Afrikë, tha ai, krahasuar me tetë në 10 në vendet me të ardhura të larta.

Një dështim për t’i siguruar vendet më të varfra me vaksina të mjaftueshme u theksua më herët nga Dr Bruce Aylward, një drejtues i lartë në OBSH, i cili tha se kjo nënkuptonte se kriza Covid mund të “zvarritet lehtësisht thellë në 2022”.

Më pak se 5% e popullsisë së Afrikës janë vaksinuar, krahasuar me 40% në shumicën e kontinenteve të tjera.

Shumica dërrmuese e vaksinave Covid në përgjithësi janë përdorur në vendet me të ardhura të larta ose me të ardhura mesatare të larta. Afrika përbën vetëm 2.6% të dozave të administruara globalisht.

Burimi: BBC News