Dita më e rëndësishme e jetës suaj

Cila është dita më e rëndësishme e jetës suaj? Përgjigja për këtë pyetje është e thjeshtë.

E sotmja.

E kaluara nuk mund të ndryshohet dhe e ardhmja nuk ka ndodhur ende. Ju nuk mund të bëni asgjë për gjërat që kanë ndodhur tashmë dhe përpjekja për të jetuar në të ardhmen do të largojë fokusin tuaj nga e tashmja. Pra, strategjia optimale për këdo është të përfitojmë sa më shumë nga momenti që është përballë nesh.

Por, çka nëse sot është vetëm një ditë tjetër e zakonshme? Po sikur thjesht të ulemi në takime, ose të vozisim në të gjithë vendin? Po sikur të kishim një grindje të tmerrshme me dikë afër nesh, ose të humbnim punën ose të humbnim një anëtar të familjes? A është ende sot dita më e rëndësishme?

Përgjigja është ende po! Të bësh më të mirën sot mund të na lehtësojë gjërat më vonë, ose të paktën të na ndihmojë të përballojmë çfarëdo situate ku ndodhemi. Injorimi i ditës së sotme dhe shpresa se ajo do të largohet sigurisht që nuk do të funksionojë. Ne do të përballemi me të njëjtat sfida edhe nesër dhe pasnesër. Dëshira sot larg vetëm do të sigurojë që gjërat nuk do të shkojnë më mirë.

Vite më pas, mund të mos e mbani mend ditën e sotme apo çfarë ka ndodhur. E sotmja mund të shkrihet në këtë muaj, këtë javë ose këtë vit. Por dita e sotme mund të ndihmojë ende për të vendosur ditët që do të mbani mend. Dita juaj e dasmës, ose lindja e fëmijës suaj të parë, ose një moment historik i madh në karrierë janë krijuar të gjitha nga ngjarje që ndodhin në ditë të tjera që nuk mund t’i mbajmë mend. Sikur të mos kishin ndodhur ngjarjet kryesore në ato ditë të tjera, mund të mos kishin ndodhur as kujtimet tona kryesore.

Duke përfituar sa më shumë nga e sotmja

Unë kam një shprehje – çdo ditë që zgjohem dhe shoh dritën që vjen nga dritarja është një bekim. Çdo mëngjes pyes veten se çfarë mund të bëj për ta bërë ditën e sotme të paharrueshme. Përgjigja zakonisht përfshin të bësh diçka të mirë për dikë tjetër. A mund të ndihmoj dikë tjetër të përfundojë punën e tij? A mund ta ndihmoj dikë tjetër që të ndihet më mirë kur ka rënë? A mund të ofroj mbështetje për mikun, anëtarin e familjes ose kolegun? A mund të siguroj thjesht një vesh për dikë që ka nevojë të flasë?

Në judaizëm, fjala “mitzvah” i referohet të bërit diçka të mirë për dikë çdo ditë. Në shkollën hebraike çdo të shtunë na pyesnin se çfarë kishim bërë për të ndihmuar njerëzit e tjerë javën e kaluar. A e ndihmuam një të moshuar të kalonte rrugën, apo ngushëlluam dikë që ishte i trishtuar, apo blemë ushqim për dikë që nuk kishte mundësi të blinte të tyren? A inkurajuam dikë që kishte një ide premtuese, apo lexuam atë që dikush kishte shkruar, apo i dhamë dikujt një kompliment autentik? A e mbajtëm derën për dikë që kishte duart plot apo i dhamë një vend parkimi dikujt që ishte me nxitim? Të gjitha këto gjëra, dhe shumë të tjera, përfaqësojnë mitzvah sepse ato përfshijnë të bësh diçka për të ndihmuar dikë tjetër.

Pra, edhe nëse dita e sotme nuk është aq domethënëse për TY, diçka që bëni për dikë tjetër mund të jetë shumë domethënëse për TA. Më lejoni t’ju jap një shembull.

Nja dy vjet më parë, një kolegia ime më pyeti nëse doja të bashkautoroja një punim me një nga studentët e saj të doktoraturës. Unë nuk e njihja studentin – nuk e kisha takuar kurrë ose nuk e kisha dëgjuar emrin e tij – por i ofrova të lexoja gazetën dhe t’i jepja komente. Më në fund pata rastin ta takoja këtë të ri verën e kaluar dhe ai kaloi gjysmë ore duke më treguar se sa shumë e kishin ndihmuar komentet e mia dhe sa mentor isha për të. Gjithçka sepse lexova dhe komentova një draft të një punimi që ai përfundimisht e botoi, me mua si bashkautor. Ky person nuk ishte një folës i gjuhës angleze, dhe koha që mora për të redaktuar shkrimin e tij e kishte bërë atë një shkrimtar shumë më të sigurt në anglisht. Nuk e kisha idenë se e kisha ndikuar kaq shumë – përsëri, nuk e kisha takuar kurrë para kësaj vere.

Morali i kësaj historie është se ju kurrë nuk e dini se sa shumë do të ndikojë një vepër e mirë për dikë tjetër. Pra, kuptimi më i madh që sjell e sotmja mund të mos jetë për ju – mund të jetë për dikë tjetër. Nëse e shpërfillni sot ose e dëshironi të largohet, dikush tjetër mund të mos korrë përfitimet që mund t’i kishit dhënë ju.

Kështu që shkoni të shfrytëzoni sa më shumë të sotmen – mund të merreni me nesër, javën tjetër ose vitin tjetër kur të vijë këtu.

Autor: Seth Schwartz, Ph.D., është profesor në Universitetin e Miami. Ai hulumton identitetin, emigracionin dhe akulturimin.

Burimi: Psychology Today