Dritaret tuaja së shpejti mund të prodhojnë energji falë paneleve diellore transparente

E gjithë ajo dritë natyrale që rrjedh nëpër dritaret tuaja një ditë mund të bëjë shumë më tepër sesa t’ju ndriçojë.

Shkencëtarët në Zvicër kanë arritur një rekord të ri efikasiteti për qelizat diellore transparente, duke hapur rrugën për dritaret që gjenerojnë energji elektrike që mund të ndihmojnë në furnizimin me energji të shtëpive dhe pajisjeve tona.

Të njohura gjithashtu si qelizat Grätzel, qelizat diellore të ndjeshme ndaj ngjyrave (DSC) janë një lloj qelizash diellore me kosto të ulët që përdorin bojë të fotosensibilizuar të bashkangjitur në sipërfaqen e një gjysmëpërçuesi për të kthyer dritën e dukshme në energji.

Versionet e mëparshme të DSC-ve mbështeteshin kryesisht në rrezet e diellit direkte, por shkencëtarët në École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kanë gjetur një mënyrë për të bërë fotosensitizues transparentë – molekula që mund të aktivizohen nga drita – që mund të “absorbojë” dritën në të gjithë spektrin e dritës së dukshme.

Gjetjet tona hapin rrugën për akses të lehtë në DSC me performancë të lartë dhe ofrojnë perspektiva premtuese për aplikime si furnizimi me energji elektrike dhe zëvendësimi i baterive për pajisjet elektronike me fuqi të ulët që përdorin dritën e ambientit si burim energjie,” shkruajnë autorët e studimit, botuar në revistën shkencore Nature.

Panele diellore transparente

DSC-të janë transparente, fleksibël dhe mund të prodhohen në një gamë të gjerë ngjyrash për një kosto relativisht të ulët. Këto panele diellore të tejdukshme tashmë janë duke u përdorur në çatitë, serra dhe fasada xhami.

Në vitin 2012, Qendra e Konventave SwissTech u bë aplikimi i parë i teknologjisë DSC në një ndërtesë publike.

© Richter - Dahl Rocha & Associates Architects SA.
Qendra e Konventave Teknike Zvicerane © Richter – Dahl Rocha & Associates Architects SA.

Në vitin 2017, Shkolla Ndërkombëtare e Kopenhagës përuroi ndërtesën e saj të re të mbuluar nga afërsisht 12,000 panele diellore me ngjyrë blu, por transparente që përdorin të njëjtën teknologji DSC.

Ato sigurojnë rreth 300 megavat orë (MWh) energji elektrike në vit, duke plotësuar mbi gjysmën e nevojave vjetore të shkollës për energji.

Jens Cederskjold on Flickr
Shkolla Ndërkombëtare e Kopenhagës – Nordhavn – Jens Cederskjold në Flickr

Teknologji diellore transparente me efikasitet 30%.

Por pavarësisht faktit se dritaret gjeneruese të energjisë janë në treg për disa vite, një ankesë e përsëritur ishte kapaciteti i tyre i kufizuar për të gjeneruar energji elektrike në krahasim me qelizat diellore tradicionale.

Përparimi i ri nga ekipi në EPFL së shpejti mund të ndihmojë në kapërcimin e kësaj pengese.

Falë një modeli të ri molekule, ato kanë rritur efikasitetin e konvertimit të energjisë së DSC-ve – me fjalë të tjera, përqindja e energjisë diellore që shkëlqen mbi to dhe që shndërrohet në energji elektrike të përdorshme – duke arritur mbi 15 për qind në rrezet e diellit direkte dhe deri në 30 për qind në kushtet e dritës së ambientit.

Për referencë, panelet diellore komerciale aktualisht kanë një efikasitet mesatar prej rreth 20 përqind.

DSC-të e gjeneratës së re demonstruan gjithashtu “stabilitet operacional afatgjatë” prej të paktën 500 orësh.

Materialet që konvertojnë dritën e diellit në energji elektrike kanë një potencial të madh për të përmbushur nevojën në rritje të planetit për teknologji me kosto efektive të energjisë së rinovueshme.

Dritaret e xhamit kanë një potencial veçanërisht masiv: Imagjinoni nëse rrokaqiejt e tëra mund të shndërrohen në ferma diellore vertikale?

Në vitin 2017, një ekip në Universitetin Shtetëror të Miçiganit që zhvilloi një lloj të ri të koncentruesit diellor që krijonte energji diellore kur vendosej mbi një dritare mendoi se teknologjitë transparente diellore mund të furnizonin rreth 40 për qind të kërkesës për energji në Shtetet e Bashkuara.

Ai vlerësoi se nëse kombinohet me njësitë diellore në çati – dhe teknologjinë e duhur të ruajtjes – kjo pjesë mund të rritet në pothuajse 100 për qind.

Në Evropë, energjia diellore përbënte 12.2 për qind të energjisë elektrike të prodhuar në BE këtë verë, përqindja më e lartë e regjistruar.

Bazuar në tendencat aktuale, ajo ka potencialin për të përmbushur deri në 20 për qind të kërkesës për energji elektrike të BE-së deri në vitin 2040, sipas Komisionit Evropian.

Shumica e energjisë diellore të planetit aktualisht nuk kapet. Si do të dukeshin gjërat nëse çdo dritare rreth nesh mund ta korrte atë?

Burimi: Euronews