Dritaret tuaja së shpejti mund të prodhojnë lidhje interneti të mundësuar nga rrezet e diellit

Dritaret po bëhen me shpejtësi portale për të ardhmen.

Shkencëtarët në Zvicër tashmë po hapin rrugën për dritaret që prodhojnë energji elektrike që mund të ndihmojnë në furnizimin me energji të shtëpive dhe pajisjeve tona. Por tani studiuesit në Arabinë Saudite kanë zhvilluar një teknologji të aftë për të transmetuar një sinjal interneti të mundësuar nga Dielli përmes xhamit të specializuar.

Shpresoj që [në të ardhmen] ndërtesat moderne të zyrave të zgjuara me dritare gjigante xhami do të punojnë me internetin bazuar në këtë teknologji,” tha për Euronews Next profesor Osama Amin, studiuesi kryesor në projektin në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë Mbreti Abdullah.

Ekipi i shkencëtarëve thotë se nëse arrijnë të arrijnë një shkallë të lartë të dhënash, do të jenë në gjendje të bëjnë “çdo gjë”.

Teknologjia e tyre që shfrytëzon dritaret për transferimin e të dhënave në Internet është ende në fillimet e saj, me një shpejtësi të brezit të gjerë prej rreth 15-16 Kbps.

Synimi është të përmirësohet ai numër rrënjësisht, por tani për tani, ai tashmë mund të përdoret për aplikacionet IoT sepse sensorët kanë nevojë për një shkallë të ulët të të dhënave,” tha ai.

“Ne po shkojmë drejt shtëpisë së zgjuar. Dhe çdo lloj sensori duhet të përfitojë nga kjo”.

Drita e diellit shndërrohet në binare njëshe dhe zero

Pra, si funksionon? Imagjinoni dritaret prej xhami si një modem, thotë Amin.

Inovacioni saudit përdor polarizimin e dritës së diellit për të transferuar të dhëna duke përdorur elementë xhami inteligjentë të njohur si grila me kristal të lëngshëm me qeliza të dyfishta (DLS).

Polarizimi elektromagnetik është një nga vetitë e valëve elektromagnetike, siç është drita.

Syzet e diellit të polarizuara, për shembull, përdorin polarizimin elektromagnetik për të filtruar dritën. Ata bllokojnë dritën e reflektuar dhe lejojnë vetëm dritën e dobishme të kalojë, duke reduktuar lodhjen e syve dhe shkëlqimin për të lehtësuar shikimin që është i sigurt dhe i rehatshëm për sytë.

Drita që vjen e papolarizuar ka shumë drejtime, por polarizimi organizon drejtimin, duke lejuar që një dritë të kalojë dhe një dritë jo,” shpjegoi Amin.

Por si lidhet kjo me internetin?

Polarizimi lejon që rrezet e diellit të organizohen në “një lloj gjuhe një dhe zero, e cila është e paracaktuar nga të dhënat origjinale që vijnë përmes një kabllo LAN të lidhur me skajin e xhamit inteligjent”, shtoi ai.

“Një kabllo LAN shkon në ruter, dhe më pas ne mund të kemi këtë sinjal WiFi. Në sistemin tonë, kablloja LAN do të lidhet në skajin e xhamit, xhami do të jetë një transmetues për kabllon tokësore dhe në vend që të përdorim energjinë elektrike për të përhapur sinjalin, do të përdorë vetëm dritën e diellit”.

Ndryshimi i dritës, i cili është i padukshëm për syrin e njeriut, komunikon të dhënat e internetit me valë tek pajisjet në dhomë.

Në thelb, ajo që kemi bërë është një pajisje e vogël me shumë shtresa. Dhe këto shtresa mund të ndryshojnë polaritetin e dritës duke modeluar transparencën e xhamit. Dhe kur e ndryshoni tejdukshmërinë shumë shpejt, ndodh një rrjedhë e të dhënave,” tha Sahar Ammar një doktoraturë, studenti që mori pjesë në hulumtim.

A janë pajisjet tona gati për të marrë internetin nga xhami?

Zakonisht, teknologjitë e komunikimit me valë bazohen ose në komunikimin me frekuencë radioje, ose në komunikimin optik që kërkon burime drite aktive të shtrenjta për energji, të tilla si lazerët dhe diodat që lëshojnë dritë (LED).

Sistemi saudit funksionon si çdo sistem i komunikimit me dritë të dukshme (VLC), i cili modulon dritën e LED-ve për të bartur informacion.

Megjithatë, qasja e ekipit është inovative sepse modulon gjithashtu intensitetin e dritës natyrale të diellit, ndërsa gjithashtu kodon të dhënat e internetit në të përmes patejdukshmërisë së xhamit, të cilat më pas mund të zbulohen dhe dekodohen nga pajisjet në dhomë.

Pajisjet që mund të përfitojnë potencialisht nga teknologjia e transferimit të të dhënave me energji dielli duhet të projektohen posaçërisht për të zbuluar informacionin e polarizuar.

Sidoqoftë, zhvilluesit e kamerës së smartfonëve tashmë po punojnë për t’i bërë pajisjet në gjendje të deshifrojnë të dhënat e dërguara në këtë mënyrë.

Përdorimi i dritës së qëndrueshme të diellit për transmetimin e të dhënave si një opsion i gjelbër për komunikimet me valë, ky është qëllimi,” shtoi ai.

Hulumtimi u publikua në revistën IEEE Photonic në tetor.

Burimi: Euronews