Dy stilistë po i kthejnë mbetjet ushqimore në aksesorë shtëpie

Ndërsa minimizimi i sasisë së ushqimit që hedhim duhet të jetë një përparësi kryesore në dritën e krizës klimatike, detyra për të gjetur një qëllim të rinovuar për mbetjet bujqësore të pashmangshme ka rënë në duart e krijuesve të talentuar.

Në epokën e riciklimit, ne priremi të përqendrohemi në ripërpunimin e materialeve si druri, metali dhe plastika në mënyrë që t’i transformojmë ato në diçka të re.

Por adresimi i një prej çështjeve më të mëdha sociale dhe mjedisore të epokës moderne – mbetjet ushqimore – ka parë që dizajnerët të kërkojnë mënyra për ta kthyer bujqësinë e hedhur poshtë në gjëra që mund t’i përdorim në shtëpitë tona.

Aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve nuk duhet të kalojnë pa u vënë re, pasi 90 milionë tonë ushqim shkojnë dëm çdo vit vetëm në BE. Një pjesë e madhe e këtyre mbetjeve ndodh midis fermës dhe pirunit, duke shpërdoruar një sasi të madhe burimesh natyrore dhe energjie pa e vërejtur ndonjëherë.

Duke përfshirë artikujt kryesorë të kuzhinës, nga pjatat dhe tasat deri te gotat dhe takëmet, le të shohim disa risi dhe dizajne që mund të shfaqen në dyqanet shtëpiake të së ardhmes.

Kosuke Araki

Një projektues aktualisht po bën gjërat thelbësore të kuzhinës të quajtur “Anima” nga një shumëllojshmëri mbetjesh ushqimore organike.

Ndërsa studionte në Kolegjin Mbretëror të Artit në Londër në vitin 2013, stilisti me bazë në Tokio Kosuke Araki filloi të dokumentonte burimet e ndryshme të mbetjeve ushqimore që vuri re rreth tij.

Pas vëzhgimit të tregjeve lokale, dyqaneve dhe kuzhinës së tij, Kosuke filloi të mbledhë mbeturina ushqimore për të provuar dorën e tij në krijimin e një materiali të përdorshëm prej tyre. Ai kaloi mes tharjes së perimeve ose përdorimit të përçueshmërisë për të karbonizuar mbeturinat në qymyr – dhe të dyja funksionuan.

Në një lëvizje të guximshme, Kosuke mori qymyrin dhe e përziu me atë që ai e quan ‘ngjitës kafshësh’, një substancë që arrihet duke zier kockat dhe lëkurën e mbetur nga mbetjet e mishit. Materiali i përzier tani mund të formohet lehtësisht në forma të ndryshme si p.sh. kupa dhe gota.

Çdo artikull merr shkëlqimin dhe forcën e tij duke u veshur me ‘urushi’ një llak tradicional japonez i bërë nga lëngjet e pemëve.

Qëllimi kryesor i Kosuke është të transformojë pikëpamjen tonë për ushqimin e hedhur.

Koncepti e ndryshon mendimin tonë për mbetjet për t’i parë ato si të vlefshme, duke shpresuar që të nxisë një ndryshim në sjelljet tona të përditshme.

Ushqimi nuk është gjë, por jetë. Ne hamë jetën për ekzistencën tonë. Megjithatë, për mungesë vlerësimi, ne ‘konsumojmë’ jetën në një shkallë të madhe industriale…duke e hedhur atë në deponi”, thotë Kosuke.

Pas një eksperimenti dy-vjeçar me mbeturinat e tij ushqimore shtëpiake, Kosuke ka arritur të krijojë një koleksion artikujsh dhe të riciklojë të paktën 315 kg lëvozhga veze, kocka dhe fruta dhe perime të kalbura.

Barbara Gollackner

Pronarja e restorantit austriak dhe kuzhinierja Barbara Gollackner ka zhvilluar një sërë sendesh tavoline si pjata, tasa dhe takëme të bëra nga materiale bujqësore të hedhura.

Pasi mësoi për mbetjet masive të ushqimit që ndodhin çdo vit në BE, ajo u nxit të eksperimentonte me gjetjen e një mënyre për të përdorur mbetjet e mbetura nga restoranti, shtëpia dhe shitësit e saj në zonën e saj lokale.

Duke mbledhur materiale organike si lëkura e derrit dhe buka e vjetër me burim nga mbetjet personale dhe industriale, Barbara e than ose e gatuan materialin përpara se ta përziejë në një pastë.

Ashtu si Kosuke, ajo duhej të gjente një mënyrë për ta mbajtur pastën së bashku strukturisht. Për linjën e saj, Barbara zgjodhi të përdorte miceli, të bërë nga kërpudhat. Kjo substancë natyrale vendoset më pas në një printer 3D dhe pak më pas, ajo shfaqet në forma të ndryshme.

Falë vetive të tyre të biodegradueshme dhe natyrore, takëmet dhe enët e tavolinës mund të përdoren vetëm një herë ose disa herë – të gjitha pa lënë gjurmë të qëndrueshme në mjedis.

Barbara thotë se ekipi vazhdon të eksperimentojë me konsistenca të ndryshme të pastës së printimit, me sfidën kryesore që është përfshirja e formave më komplekse. Deri më tani, printerët 3D nuk mund të përballojnë dizajne të ndërlikuara, por teknologjia po përmirësohet vazhdimisht.

Ndërsa çdo lloj inovacioni është emocionues, është ndoshta edhe më i denjë për t’u lavdëruar kur kërkon të zvogëlojë ndikimin e praktikave tatimore mjedisore dhe sociale.

Ndërsa kërkojmë më shumë mundësi për të reduktuar, ripërdorur dhe ricikluar, duket se krijuesit që janë mjaftueshëm të guximshëm për të parë jashtë kutisë do të jenë ata që do të udhëheqin rrugën.

Burimi: Thred.