Eklipsi diellor ‘Unaza e zjarrit’: 10 qershor 2021

Në mëngjesin e 10 qershorit, hëna e re e errësuar do të rrëshqasë përpara diellit, duke rezultuar në një eklips diellor të pjesshëm të dukshëm nga pellgjet e mëdha të Amerikës së Veriut dhe Evropës. Disa shikues qielli me fat në një pjesë të ngushtë të Kanadasë dhe Siberisë do të jenë në gjendje të shohin pjesën më dramatike të shfaqjes, “unazën e zjarrit” që pasi hëna mbulon të gjitha, përveç skajeve të diellit.

Emri shkencor për këtë është një eklips diellor unazor, i cili është pak më ndryshe nga një eklips diellor total – kur hëna është në distancën e duhur nga Toka për të mbuluar plotësisht diellin. Një eklips total diellor bëri një shfaqje të madhe në Amerikën e Veriut në 2017, dhe ne do të kemi një tjetër në 2024.

Rruga e fenomenit të ngjashëm me Syrin e Sauronit quhet rruga e unazës, dhe në këtë rast ajo kalon mbi disa zona shumë të largëta dhe të pabanuara, duke përfshirë Kanadën Veriore, Grenlandën dhe Polin e Veriut të shkatërruar. Duke shtuar kufizimet e udhëtimit nga COVID, unaza aktuale e zjarrit ka të ngjarë të shihet nga shumë pak njerëz.

Lajmi i mirë për miliona të tjerë është se një eklips i pjesshëm do të jetë ende i dukshëm për një periudhë kohe nga pjesët veriore dhe lindore të Amerikës së Veriut dhe pjesës më të madhe të Europës. Animacioni më poshtë nga NASA ofron një përafrim të mirë të asaj që do të jetë e dukshme nga kur dhe ku. Hija e madhe mbi globin ndan anën e ditës nga ana e natës, ndërsa hija e lehtë, sekondare është vendi dhe kur do të jetë i dukshëm një eklips i pjesshëm. Rruga e unazës përfaqësohet nga zona e vogël e kuqe.

Një aspekt tjetër i rrallë i këtij eklipsi është se do të ndodhë afër lindjes së diellit në shumë vende. Kjo do të thotë që me një horizont të këndshëm e të sheshtë në lindje, si në një breg të detit, dielli mund të duket se ka brirë ndryshe nga kur ngrihet me diskun e tij të zakonshëm të lakuar.

Burimi: CNet