Eklipsi diellor “Unaza e zjarrit” i kapur në foto në të gjithë botën

Të apasionuarve të etur pas qiellit në të gjithë globin iu dhurua një eklips diellor unazor spektakolar të enjten në mëngjes – dhe ata nuk e kaluan mundësinë për ta dokumentuar atë. Miliona njerëz në të gjithë botën u mrekulluan nga pamja, e cila u shfaq si një “unazë zjarri” e ndezur në qiellin e natës.

Astro fotografët tërhoqën të gjitha ndalesat për të kapur imazhe mahnitëse të fenomenit qiellor, i cili ishte plotësisht i dukshëm në pjesë të Kanadasë, Greenlandës, Oqeanit Arktik dhe Siberisë, dhe pjesërisht i dukshëm për pjesën tjetër të pjesës veri-lindore të Amerikës së Veriut, Grenlandës, Evropës Veriore dhe Azia veriore.

Një eklips i plotë diellor ndodh kur hëna kalon direkt midis Tokës dhe diellit, duke bllokuar plotësisht dritën e diellit. Gjatë një eklipsi diellor unazor, hëna nuk e mbulon plotësisht diellin ndërsa kalon, duke lënë të dukshme disa rreze të diellit.

Meqenëse hëna duket më e vogël në këto rrethana, ajo nuk mund të bllokojë plotësisht diellin, duke formuar atë që quhet “unaza e zjarrit” ose “unaza e dritës”.

Ky ishte vetëm një nga dy eklipset diellore këtë vit. Një eklips diellor i plotë do të jetë i dukshëm më 4 dhjetor.

New York 

© Siguruar nga CBS News Një diell i eklipsuar lind mbi New York City më 10 qershor 2021, parë nga Jersey City, New Jersey. / Cr: KENA BETANCUR / AFP përmes Getty Images

Gjermani

© Siguruar nga CBS News Vetëm një pjesë e vogël e diellit është e mbuluar nga hëna gjatë një eklipsi të pjesshëm diellor më 10 qershor 2021, në Nordrhein-Westfalen, Këln. / Cr: Henning Kaiser / aleanca e fotove përmes Getty Images

Delaware

© Siguruar nga CBS News Në këtë imazh të siguruar nga NASA, një eklips i pjesshëm diellor shihet ndërsa dielli ngrihet prapa farit të Delaware Breakwater në 10 qershor 2021, në Lewes, Delaware. / Cr: Aubrey Gemignani / NASA përmes Getty Images

Londër

© Siguruar nga CBS News Një eklips i pjesshëm diellor është parë mbi Shtëpitë e Parlamentit më 10 qershor 2021, në Londër, Angli. / Cr: Dan Kitwood / Getty Images

Washington, D.C.

© Siguruar nga CBS News Në këtë pamje të dhënë nga NASA, një eklips i pjesshëm diellor shihet ndërsa dielli lind pas ndërtesës së Kapitolit më 10 qershor 2021, parë nga Arlington, Virginia. / Cr: Bill Ingalls / NASA përmes Getty Images

Massachusetts

© Siguruar nga CBS News Një eklips i pjesshëm diellor shihet ndërsa dielli lind mbi dritën e Scituate në Scituate, Massachusetts në 10 qershor 2021. / Cr: JOSEPH PREZIOSO / AFP përmes Getty Images

Kanada

© Siguruar nga CBS News Dielli lind pas horizontit gjatë një eklipsi unazor më 10 qershor 2021, në Toronto, Kanada. / Cr: Mark Blinch / Getty Images

Maryland

© Siguruar nga CBS News Një eklips i pjesshëm diellor ngrihet prapa reve, të enjten, 10 qershor 2021, në Arbutus, Maryland. / Cr: Julio Cortez / AP

Rusia

© Siguruar nga CBS News Një zog fluturon pranë një eklipsi të pjesshëm diellor në Shën Petersburg, Rusi, më 10 qershor 2021. / Cr: Peter Kovalev / TASS / Getty Images

Burimi: CBS News