Ekonomia globale prej 100 trilion dollarësh në një grafik

Tejkalimi i shenjës prej 100 trilion dollarësh është një moment historik i ri për prodhimin ekonomik global.

Ne e kemi trajtuar këtë temë në të kaluarën kur PBB-ja e botës ishte 88 trilionë dollarë (2020) dhe më pas 94 trilionë dollarë (2021), dhe tani sipas parashikimeve të fundit, FMN pret që ekonomia globale të arrijë afro 104 trilion dollarë në vlerë nominale në fund të vitit 2022.

Megjithëse rritja vazhdon të jetë në rritje, rimëkëmbja që pritej në periudhën pas pandemisë po duket e tendosur. Për shkak të konflikteve të fundit, pengesave të zinxhirit të furnizimit dhe inflacionit pasues, parashikimet ekonomike globale po rishikohen në rënie.

Rritja vjetore globale e PBB-së për vitin 2022 fillimisht ishte parashikuar të ishte 4.4% që nga janari, por që atëherë kjo është rregulluar në 3.6%.

Shënim: Këto të dhëna nga FMN përfaqësojnë projeksionet nominale më të fundit për fundin e vitit që nga prilli 2022.

50 ekonomitë më të mëdha në botë

Shtetet e Bashkuara janë ende lideri ekonomik në mbarë botën, me një GDP prej 25.3 trilionë dollarësh, që përbën gati një të katërtën e ekonomisë globale. Kina pason afër me 19.9 trilion dollarë. Ja një vështrim në 50 vendet më të mira për sa i përket PBB-së:

Kryesuesi në Evropë është Gjermania me 4.3 trilion dollarë, me Britaninë e Madhe që vjen në vendin e dytë. Një ndryshim i rëndësishëm që nga shifrat e fundit të raportuara është se Brazili tani është në top 10, pasi ka tejkaluar Korenë e Jugut. Rusia bie pak jashtë, në vendin e 11-të, me një GDP prej 1.8 trilion dollarë.

Ndërsa rritja e PBB-së së Kinës është ngadalësuar vitet e fundit, parashikimet ende tregojnë se vendi do të kapërcejë SHBA-në deri në vitin 2030, duke rrëzuar nga froni liderin ekonomik të botës.

Një rajon që pritet gjithashtu të përjetojë rritje në të ardhmen e afërt është Lindja e Mesme dhe Afrika Veriore, falë çmimeve më të larta të naftës – Iraku dhe Arabia Saudite në veçanti po kryesojnë këtë tarifë. Rritja e PBB-së rajonale në zonë pritet të jetë rreth 5% në vitin 2022.

50 ekonomitë më të vogla në botë

Disa nga ekonomitë më të vogla në botë u goditën veçanërisht rëndë nga pandemia dhe më pas kanë qenë më të prekurat nga inflacioni dhe mungesa e furnizimit me ushqime që rezultojnë nga lufta në Ukrainë.

Ja një vështrim i vendeve në mbarë botën me PBB-në më të ulët në 2022:

Ekonomia më e vogël në botë e matur në renditjen e FMN-së është Tuvalu me 66 milionë dollarë. Shumica e 50 të fundit konsiderohen vende me të ardhura të ulëta deri të mesme dhe vende në zhvillim. Sipas Bankës Botërore, në vendet në zhvillim, niveli i të ardhurave për frymë në vitin 2022 do të jetë rreth 5% nën tendencat para pandemisë.

Disa vende në fakt parashikohet të përjetojnë rritje negative të PBB-së këtë vit, veçanërisht ekonomitë në zhvillim në Evropë.

Për shembull, Rusia pritet të përjetojë një normë rritjeje të PBB-së prej -8.5% në vitin 2022, megjithëse mbetet ende për t’u parë se si kostoja e luftës dhe sanksionet globale gjithnjë e më të ashpra ndikojnë në perspektivat ekonomike të vendit.

Inflacioni, Stagflacioni, Recesioni – Sa i keq është?

Ndërsa rritja ekonomike globale tashmë është rishikuar në rënie, është e mundur që situata të jetë edhe më serioze. Organizata si Banka Botërore thonë se rreziqet e stagflacionit janë në rritje. Stagflacioni, i cili nuk ka ndodhur që nga vitet 1970, përkufizohet si një ekonomi që po përjeton inflacion në rritje të kombinuar me një prodhim ekonomik të ndenjur.

Aktualisht, inflacioni global i konsumatorit është aktualisht i fiksuar në 7%. Mallrat e përditshme po bëhen gjithnjë e më të vështira për t’u blerë dhe normat e interesit janë në rritje, ndërsa bankat qendrore në mbarë botën përpiqen të kontrollojnë situatën. Siç tregojnë ngjarjet e fundit në Sri Lanka, vendet me të ardhura të ulëta janë veçanërisht të rrezikuara nga paqëndrueshmëria ekonomike.

Burimi: Visual Capitalist