Elon Musk mund të bëhet trilioneri i parë në botë, ja si

Elon Musk, personi më i pasur në botë, me një pasuri të vlerësuar prej 241 miliardë dollarësh, mund të bëhet trilioneri i parë, ka parashikuar një bankë investimi.

Analistët në Morgan Stanley parashikojnë se Musk, i cili ka fituar pjesën më të madhe të pasurisë së tij nga kompania e makinave elektrike Tesla, mund të fitojë shumë më tepër para nga biznesi i tij i ri i eksplorimit të hapësirës SpaceX.

Analisti Adam Jones tha se kompania, e themeluar në vitin 2002, po “sfidonte çdo nocion të paramenduar për atë që ishte e mundur dhe afatin kohor të mundshëm, për sa i përket raketave, mjeteve lëshuese dhe infrastrukturës mbështetëse”.

Ai shtoi: “Më shumë se një klient na ka thënë nëse Elon Musk do të bëhej trilioneri i parë… nuk do të jetë për shkak të Tesla. Të tjerë kanë thënë se SpaceX mund të jetë përfundimisht kompania më e vlerësuar në botë – në çdo industri.”

Jones tha se raketat e ripërdorshme Starship të SpaceX që mund të çonin njerëz dhe ngarkesa në Hënë dhe Mars kishin potencialin për të transformuar pritshmëritë e investitorëve rreth industrisë hapësinore.

Ai tha: “Siç tha një klient, “të flasësh për hapësirën përpara Starship është si të flasësh për internetin përpara Google”.

Jones vlerëson se SpaceX i mbajtur privatisht mund të jetë me vlerë 200 miliardë dollarë (145 miliardë £) dhe të rritet akoma më shumë pasi shfrytëzon një sërë industrish të mundshme, duke përfshirë infrastrukturën hapësinore, vëzhgimin e Tokës dhe eksplorimin e thellë të hapësirës.

Kompania u vlerësua në 100 miliardë dollarë në një shitje dytësore të aksioneve këtë muaj, duke e bërë atë kompaninë e dytë më të madhe private në botë, pas firmës së internetit ByteDance. Musk zotëron afërsisht 48% të SpaceX.

Musk kaloi Jeff Bezos të Amazon për t’u bërë personi më i pasur në botë në janar, u rikthye dhe e rifitoi vendin e parë përsëri më vonë gjatë vitit. Ai vlerësohet nga indeksi i miliarderëve të Bloomberg të ketë një pasuri prej 241 miliardë dollarësh, rreth 42 miliardë dollarë më shumë se Bezos.

Burimi: The Guardian