Elon Musk thotë se ai “e urren” të qenit CEO i Tesla

Shefi ekzekutiv i Tesla, Elon Musk, ka thënë se ai “e urren” drejtimin e kompanisë së makinave elektrike, por thotë se ajo “do të vdiste pa të”.

Z.Musk bëri komentet gjatë paraqitjes së tij në gjykatë, duke mbrojtur blerjen e SolarCity nga Tesla në 2016 e cila ishte në pronësi të dy kushërinjve të tij, Lyndon dhe Peter Rive, në atë kohë. Është pohuar se ky ishte një konflikt interesi; Z.Musk zotëronte 22 përqind të aksioneve në kompani në atë kohë.

Kur u pyet për rolin e tij si CEO, Z. Musk tha: “Unë më tepër e urrej atë dhe do të preferoja shumë ta kaloja kohën time në dizajn dhe inxhinieri, gjë që është ajo që thelbësisht më pëlqen të bëj”, siç raportohet nga Wall Street Journal, duke shtuar: “Unë nuk dua të jem bosi i asgjëje.”

Z. Musk gjithashtu tha se nëse ai nuk do të ishte CEO i kompanisë, “sinqerisht Tesla do të vdiste”. Një pyetje e tillë është thelbësore për gjykimin, pasi procesi gjyqësor akuzon Z. Musk për dominimin e diskutimeve të bordit, duke e shtyrë Tesla të paguajë më shumë për SolarCity dhe duke mashtruar aksionerët për keqësimin e shëndetit financiar të kompanisë.

Në Gjykatën e Kancelarisë në Delaware të hënën, Baroni u përpoq të vërtetonte se Z. Musk ka kërkuar të drejtojë Tesla-n pa ndërhyrje dhe për këtë arsye mban përgjegjësi për çdo dështim.

Avokati tregoi një videoklip në të cilin Z. Musk tha se i pëlqente të drejtonte kompanitë e tij sepse nuk dëshiron që asnjë ta detyrojë atë, të bëjë diçka që nuk dëshiron të bëjë. Si një shembull i asaj që ai e karakterizoi si stilin impenjues të menaxhimit të Musk, Baron përmendi që CEO dikur deklaroi veten “Technoking of Tesla” dhe i dha zyrtarit të tij kryesor financiar titullin “mjeshtër/zot i monedhës” – një referencë për Game of Thrones të HBO – në një regjistrim në Komisionin e Letrave me Vlerë.

Z. Musk gjithashtu tha që titujt e tij të mposhtur dhe pyetje të tjera thjesht pasqyrojnë sensin e tij të humorit. “Unë mendoj se jam komik“,- ofroi ai. Vëmendja që rezulton nga media shpesh luan në dobi të Teslës, tha ai. “Nëse jemi argëtues, njerëzit do të shkruajnë histori për ne dhe kompania mund të kursejë në reklama.”

Gjyqi që filloi të hënën shënon kulmin e shtatë padive të aksionarëve, të konsoliduara në një, që pretendonte se drejtorët e Tesla shkelnin detyrat e tyre fiduciare duke iu përkulur dëshirave të Z. Musk dhe duke rënë dakord për të blerë SolarCity. Gushtin e kaluar, një gjykatës miratoi një marrëveshje prej 60 milion dollarësh (43 milion £) që zgjidhte pretendimet e bëra kundër të gjithë drejtorëve në bordin e Tesla përveç Z. Musk pa asnjë pranim faji. Kjo e la Z. Musk, i cili refuzoi të vendoste, si të pandehurin e vetëm të mbetur.

Gjyqi fillimisht ishte caktuar për në mars të vitit të kaluar por u shty për shkak të pandemisë së koronavirusit. Daniel Ives, një analist në Wedbush Securities, e ka quajtur blerjen një “sy të qartë të zi” për Z. Musk dhe Tesla, në një pjesë të madhe për shkak se SolarCity nuk ka arritur të fitojë.

Në thelb po vinte para të mira pas të këqijave”, tha Ives. “Për të gjitha sukseset dhe të gjitha lartësitë e paimagjinueshme që Musk ka arritur, kjo është një nga pikat kryesore.”

Burimi: The Independent