Elon Musk thotë se marrëveshja me Twitter nuk mund të ecë përpara derisa të ketë qartësi për numrat e bots

Elon Musk ka thënë se blerja e tij prej 44 miliardë dollarësh e Twitter nuk do të vazhdojë derisa të ketë më shumë qartësi se sa llogari janë të rreme.

Twitter vlerësoi në një dosje në fillim të këtij muaji se më pak se 5% e përdoruesve të tij aktivë të përditshëm të fitueshëm – të njohur si mDAU – gjatë tremujorit të parë ishin bots ose llogari të padëshiruara.

Por Musk vlerëson se rreth 20% e llogarive në Twitter janë llogari false ose spam dhe ai është i shqetësuar se numri mund të jetë edhe më i lartë.

“Oferta ime bazohej në faktin se dosjet e SEC të Twitter ishin të sakta,” shkroi Musk në Twitter herët në mëngjesin e së martës. “Dje, CEO i Twitter refuzoi publikisht të tregojë prova për <5%. Kjo marrëveshje nuk mund të ecë përpara derisa ai ta bëjë këtë.”

Aksionet e Twitter ranë 2.22% në tregtimin para tregut të martën.

Tweet-i i Musk vjen vetëm pak orë pasi Parag Agrawal, CEO i Twitter, postoi një temë të gjatë në lidhje me spam-in në rrjetin social.

Agrawal, një inxhinier softuerësh, tha se vlerësimet e spams të Twitter bazohen në rishikime të shumta njerëzore të mijëra llogarive që janë mostruar në mënyrë të përsëritur në mënyrë të rastësishme me kalimin e kohës.

Ai tha se nuk është e mundur që grupet e jashtme të llogarisin numrin e saktë të llogarive të padëshiruara në platformë, sepse kërkon informacion publik dhe privat që Twitter nuk mund t’i ndajë.

“Nga jashtë, nuk është as e mundur të dihet se cilat llogari numërohen si mDAU në çdo ditë të caktuar,” tha ai.

Një çmim më i ulët?

Analistët në Jefferies thanë të martën se Musk duket se po përpiqet të ulë çmimin për shkak të shitjes së fundit të tregut.

Komentet e fundit të Elon Musk sugjerojnë se ai po përpiqet të negociojë një çmim më të ulët të ofertës,” shkruajtën në një shënim analisti i kapitalit Brent Thill dhe bashkëpunëtori i aksioneve James Heaney.

“Ne besojmë se Musk po përdor hetimin e tij për përqindjen e llogarive të rreme TWTR si një justifikim për të paguar nën 54,20 dollarë/aksion. Në realitet, NASDAQ COMP është ulur 25% YTD [nga viti deri më sot] dhe Elon Musk e kupton se ai mund të paguajë tepër për asetin.”

Analiza e Musk

Musk ka thënë se ekipi i tij po kryen analizat e veta mbi numrin e llogarive të rreme në platformë, por ekspertët në mediat sociale, dezinformimin dhe analizat statistikore thonë se qasja e tij e sugjeruar për analiza të mëtejshme është mjerisht e mangët.

“Për ta zbuluar, ekipi im do të bëjë një mostër të rastësishme prej 100 ndjekësish të @twitter”, shkroi Musk në Twitter të premten. “I ftoj të tjerët të përsërisin të njëjtin proces dhe të shohin se çfarë zbulojnë.”

Ai sqaroi metodologjinë e tij në tweetet e mëpasshme, duke shtuar: “Zgjidhni çdo llogari me shumë ndjekës” dhe “Injoroni së pari 1000 ndjekës, pastaj zgjidhni çdo të dhjetën. Unë jam i hapur për ide më të mira.”

Musk tha gjithashtu, pa dhënë prova, se ai zgjodhi 100 si numrin e madhësisë së mostrës për studimin e tij, sepse ky është numri që Twitter përdor për të llogaritur numrat në raportet e tyre të të ardhurave.

“Çdo proces i arsyeshëm i kampionimit të rastësishëm është i mirë. Nëse shumë njerëz në mënyrë të pavarur marrin rezultate të ngjashme për % e llogarive të rreme/spam/kopjuar, kjo do të jetë e qartë. Zgjodha 100 si numrin e madhësisë së mostrës, sepse kjo është ajo që Twitter përdor për të llogaritur <5% false/spam/dublikatë.”

Burimi: CNBC