Elon Musk zbulon sekretin e tij të performancës së lartë. Çdokush mund ta përdorë

Elon Musk e luan lojën ndryshe. I famshëm për aftësinë e tij për të hyrë dhe zotëruar shumë fusha të ndryshme, ai ka thyer kodin se si të punojë në mënyrë të qëndrueshme 120 orë në javë dhe ndjekjen e pamëshirshme të vizionit të tij që e lë miliarderin të jetojë në një shtëpi të vogël 50,000 dollarë. Besimi i tij është se ju nuk keni nevojë të përqëndroheni në mënyrë të veçantë në një gjë për ta zotëruar atë. Metoda e Musk për të mësuarit për njohuri të ndërlikuara është e dobishme nëse doni të bëheni mjeshtër i gjithçkaje.

Aftësia e Musk për të arritur zotërim në shumë fusha është një aftësi thelbësore për çdo sipërmarrës. Edhe nëse nuk po kërkoni të shfrytëzoni njëkohësisht energjinë e diellit dhe të shkoni në hapësirë, të qenit themelues i një startup-i në fazën e hershme është sinonim i mbajtjes së shumë kapeleve dhe që kërkon shumë aftësi, nga zhvillimi i produktit deri te shitjet dhe burimet njerëzore.

Si fëmijë, Musk lexonte dy libra në ditë. Por konsumi i madh i njohurive nuk është kontribuesi i vetëm në aftësinë e Musk për të mësuar. Në fakt, nuk ka të bëjë vetëm me sasinë e informacionit që konsumoni, por ka të bëjë me informacionin që konsumoni, kjo është pikërisht ajo ku shumica gabojnë, sipas Musk.

Problemi është se njerëzit kur janë të emocionuar ose të interesuar të mësojnë diçka të re, ata priren të duan të hidhen në aspektin më interesant të saj, që është zakonisht aspekti më i avancuar i saj. Me fjalë të tjera, ekziston një tendencë e përhapur për të anashkaluar bazat në kërkimin për të mësuar pjesët më bindëse. Por duke bërë këtë, njerëzit as nuk mësojnë me të vërtetë pjesët e avancuara dhe as pjesët themelore. Dhe kjo nuk është në dëm të një teme të veçantë, por të të gjitha temave.

Mendja është një makinë që përpunon informacionin duke krijuar lidhje. Truri ynë gjithmonë kërkon të identifikojë marrëdhëniet dhe relativitetin në mënyrë që të plotësojë informacionin e munguar, ose të krijojë lidhje midis informacionit, sipas shkencëtarëve në Universitetin e Oksfordit. Pra, kur çdo pjesë e njohurive është një pikë referimi, ose një pikë e disponueshme për t’u lidhur, sa më shumë pika të kemi, aq më shpejt jemi në gjendje të krijojmë lidhje, të mësojmë lëndë të reja dhe njohuri të përbëra.

Sa më shumë të mësojmë për një gjë, aq më lehtë mësojmë diçka krejtësisht të ndryshme. Nuk do të thotë që njerëzit që dinë më shumë janë domosdoshmërisht më inteligjentë, por me mësimin e një shumëllojshmërie të gjërave, truri i tyre ka më shumë pika referimi duke u mundësuar atyre të mësojnë fusha të reja shumë më shpejt se ata pa aq pika referimi.

Nëpërmjet një sasie të madhe mësimi themelor, Musk ka krijuar aftësinë për të mësuar jo vetëm fusha të reja me shpejtësi në dukje mbinjerëzore, por ai është në gjendje të shohë një pamje shumë më të madhe. Kjo është ajo që i jep atij aftësinë për të bërë gjërat në një mënyrë në të cilën të tjerët nuk i bëjnë, sepse ai sheh atë që të tjerët nuk e shohin.

Me një listë gjithnjë në rritje të gjërave për të bërë, themeluesit duhet jo vetëm të kenë njohuri për të bërë shumë gjëra dhe për t’i bërë ato mirë. Por me pak kohë, ata gjithashtu duhet të jenë në gjendje të mësojnë një shumëllojshmëri të gjerë gjërash shumë shpejt. Të qenit jo vetëm një njohës i të gjitha profesioneve, por një mjeshtër i gjithçkaje është jetik për suksesin e startup-it. Të kesh një gamë të gjerë njohurish dhe pikash referimi është ajo që i mundëson mendjes të shohë pamjen më të madhe, edhe kur merret me një teknologji ose temë tepër të përparuar.

Burimi: Inc