Energjia globale e rinovueshme u rrit me ritmin më të shpejtë në dy dekada në vitin 2020 – IEA

Energjia e rinovueshme u rrit me ritmin e saj më të shpejtë në dy dekada vitin e kaluar, e udhëhequr nga Kina dhe do të vazhdojë të rritet në dy vitet e ardhshme, tregoi të martën një raport nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA).

Kapaciteti i ri i energjisë së rinovueshme në vitin 2020 u rrit me 45% në 280 gigavat (GW) vitin e kaluar, rritja më e madhe nga viti në vit që nga viti 1999, edhe pse kishte ndërprerje të zinxhirit të furnizimit dhe vonesa të ndërtimit për shkak të ndikimit të COVID-19.

Kina përbënte 50% të rritjes së kapacitetit të energjisë së rinovueshme vitin e kaluar dhe do të përbëjë 45% këtë vit dhe 58% në 2022, tha raporti.

Globalisht, rreth 270 GW e kapacitetit të ri parashikohet të shtohet këtë vit dhe gati 280 GW në 2022, tha IEA në një parashikim të tregut të energjisë së rinovueshme.

Këto parashikime janë rritur me më shumë se 25% nga parashikimet e mëparshme të agjencisë në nëntor, ndërsa qeveritë kanë hedhur në ankand sasi rekord të energjisë së rinovueshme dhe kompanitë kanë nënshkruar një numër rekord të marrëveshjeve të blerjes së energjisë.

a sunset over a body of water: FILE PHOTO: The sun rises behind a wind mill in Halle

Qeveritë ankanduan 75 GW të kapacitetit të erës në det dhe në tokë, kapacitetit diellor fotovoltaik dhe bioenergjisë vitin e kaluar, me 20% më shumë se 2019.

Era dhe energjia diellore po na japin më shumë arsye për të qenë optimistë rreth qëllimeve tona klimatike ndërsa ato thyejnë rekord pas rekordi,” tha drejtori ekzekutiv i IEA Fatih Birol. “Vitin e kaluar rritja e kapacitetit të rinovueshëm përbënte 90% të të gjithë zgjerimit të sektorit global të energjisë,”-shtoi ai.

Sidoqoftë, qeveritë duhet të përcaktojnë politika për të inkurajuar më shumë investime në energjinë diellore dhe erë dhe në infrastrukturën shtesë të rrjetit që ata do të kërkojnë, si dhe teknologji të tjera të rinovueshme të tilla si bioenergjia dhe gjeoterma, shtoi Birol.

Burimi: Reuters