Evropa instaloi një sasi rekord të energjisë së erës në vitin 2021

Evropa instaloi 17.4 gigavat kapacitet të energjisë së erës në vitin 2021, sipas shifrave nga organi i industrisë WindEurope, një sasi rekord dhe një rritje prej 18% krahasuar me vitin 2020.

Pavarësisht kësaj, organizata me bazë në Bruksel tha se nuk ishte e mjaftueshme për të përmbushur objektivat e energjisë dhe klimës. Bashkimi Europian, i cili përbëhet nga 27 vende, instaloi 11 GW në vitin 2021, shumë më poshtë asaj që WindEurope thotë se kërkohet.

Për të arritur objektivin e saj 40% të energjisë së rinovueshme për vitin 2030, BE-ja duhet të ndërtojë 30 GW energji ere në vit,” tha në një deklaratë të enjten Giles Dickson, CEO i WindEurope.

“Por ajo ndërtoi vetëm 11 GW vitin e kaluar dhe është vendosur të ndërtojë 18 GW në vit gjatë pesë viteve të ardhshme,” tha Dickson. “Këto vëllime të ulëta minojnë Marrëveshjen e Gjelbër. Dhe ata po dëmtojnë zinxhirin e furnizimit me energji të erës në Evropë.”

Deri në vitin 2030, BE-ja dëshiron të ulë emetimet neto të gazeve serrë me të paktën 55%. Kur bëhet fjalë për burimet e rinovueshme në përzierjen e saj të energjisë, është bërë një propozim për të rritur objektivin aktual prej të paktën 32% deri në vitin 2030, në të paktën 40%.

WindEurope vuri në dukje lejimin si një pengesë për zgjerimin e sektorit në vijim, duke e përshkruar atë si “grykën e ngushtë”.

Raporti i së enjtes vjen pas një letre nga WindEurope drejtuar Presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen që thoshte se “rregullat dhe procedurat që përdorin autoritetet publike për të lejuar projektet e energjisë së erës janë shumë të gjata dhe komplekse“.

Evropa thjesht nuk po lejon asgjë si vëllimet e fermave të reja me erë që ju dhe qeveritë kombëtare dëshironi të ndërtoni,” thuhej në letrën e datës 22 shkurt.

Nënshkruar nga CEO të ENERCON, Siemens Gamesa Renewable Energy, GE Renewable Energy, Vestas, Nordex dhe WindEurope, korrespondenca thoshte se BE-ja, ndër të tjera, mund të “të nxisë një thjeshtësim të proceseve të lejeve në nivel kombëtar”.

Vitin e kaluar, instalimet në tokë në Evropë arritën 14 GW, me sektorin në det që shtoi 3.4 GW. Fermat me erë në Evropë prodhonin 437 teravat-orë energji elektrike, duke plotësuar 15% të kërkesës për energji elektrike në BE dhe MB.

Tregu më i madh për instalimet në det të hapur ishte Britania e Madhe, ku u instaluan 2.3 GW.

Kapaciteti i referohet sasisë maksimale të instalimeve të energjisë elektrike që mund të prodhojnë, jo asaj që ato prodhojnë domosdoshmërisht.

Burimi: CNBC