Evropa lëshoi 5G pa dëmtuar aviacionin. Ja se si

Linjat ajrore të mëdha ndërkombëtare po anulojnë fluturimet për në Shtetet e Bashkuara për shkak të frikës së industrisë së aviacionit se teknologjia 5G mund të ndërhyjë në instrumentet thelbësore në bord.

Por në Evropë, gjenerata e fundit e rrjeteve celulare me shpejtësi të lartë po shpërndahet pa probleme.

Të dhënat teknike të marra nga prodhuesit e BE-së nuk ofrojnë asnjë provë përfundimtare për shqetësime të menjëhershme të sigurisë në këtë kohë,” tha Agjencia Evropiane e Sigurisë së Aviacionit (EASA) për CNN Business të mërkurën.

Për momentin, EASA nuk është në dijeni të ndonjë incidenti në shërbim të shkaktuar nga ndërhyrja 5G”, shtoi rregullatori, i cili mbikëqyr aviacionin civil në 31 vende evropiane.

Historia është pothuajse e njëjtë në Mbretërinë e Bashkuar, ku Autoriteti i Aviacionit Civil lëshoi ​​një njoftim sigurie të martën që thoshte se “nuk ka pasur raste të konfirmuara ku ndërhyrja 5G ka rezultuar në mosfunksionim të sistemit të avionit ose sjellje të papritur”.

Mungesa e alarmit në Evropë qëndron në kontrast të plotë me Shtetet e Bashkuara, ku linjat ajrore kanë paralajmëruar për pasoja katastrofike për aviacionin dhe ekonominë nëse shërbimi celular super i shpejtë 5G zgjerohet pa masa mbrojtëse shtesë. Linjat ajrore amerikane dhe rregullatorët e aviacionit kanë paralajmëruar se antenat celulare 5G pranë aeroporteve mund të shtrembërojnë leximet nga lartësimatësit e radarëve, të cilët u tregojnë pilotëve se sa larg janë nga toka.

Çdo dështim ose ndërprerje e mund… të çojë në incidente me rezultat katastrofik, që mund të rezultojë në vdekje të shumta,” thanë Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) dhe Federata Ndërkombëtare e Shoqatave të Pilotëve të Linjave Ajrore (IFALPA) në vitin 2020.

Pse ka një problem të mundshëm në Shtetet e Bashkuara, por jo në Evropë? Bëhet fjalë për detaje teknike.

Kompanitë e telefonisë celulare në Shtetet e Bashkuara po nxjerrin shërbimin 5G në një spektër valësh radio me frekuenca midis 3.7 dhe 3.98 GHz. Kompanitë i kanë paguar qeverisë amerikane 81 miliardë dollarë në vitin 2021 për të drejtën e përdorimit të atyre frekuencave, të njohura si brezi C. Por në Evropë, shërbimet 5G përdorin gamën më të ngadaltë të spektrit 3.4 deri në 3.8 GHz.

Industria e aviacionit është e shqetësuar se shërbimi 5G i SHBA është shumë afër spektrit të përdorur nga lartësimatësit e radarit, i cili është midis 4.2 dhe 4.4 GHz. Evropa nuk përballet me të njëjtin rrezik, sipas industrisë, sepse ka një zbutës shumë më të madh midis spektrit të përdorur nga lartësimatësit e radarit dhe 5G.

Nëse nuk ka zbutje të duhur, ky rrezik ka potencial për ndikime të gjera në operacionet e aviacionit në Shtetet e Bashkuara, si dhe në rajone të tjera ku rrjeti 5G po zbatohet pranë brezit të frekuencës 4.2 deri në 4.4 GHz,” IATA dhe IFALPA thuhet në deklaratën e tyre.

Burimi: CNN