Firma holandeze tani po krijon një makinë që mund të ripërcaktojë elektronikën

Kompania holandeze ASML, një nga firmat më të njohura në Europë, po punon për një version të ri të makinës së saj të litografisë ekstreme ultravjollcë, e cila përdoret për të gdhendur modele në copa silikoni që formojnë çipat më të avancuar në botë.

Me seli në Veldhoven, një fshat i vogël pranë qytetit holandez të Eindhoven, ASML është e vetmja firmë në botë e aftë të prodhojë këto makineri shumë komplekse EUV – por nuk po ndalet me kaq.

Makina aktuale EUV e kompanisë përdoret nga TSMC, Samsung dhe Intel për të prodhuar çipa që përfundojnë në prodhimin më të fundit të kompjuterëve dhe telefonave inteligjentë. Por ka një version të ri të makinës EUV në linjë, i quajtur High NA, që mund të lejojë prodhuesit e çipave të ndërtojnë çipa edhe më të sofistikuar për të fuqizuar gjeneratën e ardhshme të pajisjeve elektronike.

ASML lindi në 1984 kur gjigandi i elektronikës Philips dhe prodhuesi i makinerive të çipave, Advanced Semiconductor Materials International vendosën të krijonin një kompani të re për të zhvilluar sisteme litografike për industrinë në rritje të gjysmëpërçuesve. E quajtur ASM Lithography, kompania filloi punën e saj në mënyrë të pafat – në një kasolle pranë një zyre të Philips në Eindhoven.

Zhvillimi i makinerisë së re

High NA është vendosur të jetë edhe më e madhe, më e shtrenjtë dhe më e ndërlikuar se makina aktuale EUV e ASML.

Ai përfshin një dizajn optik të ri dhe kërkon faza dukshëm më të shpejta,” tha një zëdhënës i ASML për CNBC. Ata shtuan se makina High NA ka një rezolucion më të lartë që do të mundësojë veçori 1.7x më të vogla të çipit dhe 2.9x rritje të densitetit të çipit.

Me këtë platformë, klientët do të zvogëlojnë numrin e hapave të procesit,” vazhdoi zëdhënësi. “Ky do të jetë një motivim i fortë për ta për të adoptuar teknologjinë. Platforma do të ofrojë reduktime të konsiderueshme të defekteve, kostos dhe kohës së ciklit.

Për kontekstin, secila nga makineritë aktuale EUV thuhet se ka mbi 100,000 komponentë, dhe duhen 40 kontejnerë mallrash ose katër avionë jumbo-jet për t’i transportuar. Ato kushtojnë rreth 140 milionë dollarë secila, sipas raporteve.

Miller shtoi se makina e re e kompanisë do të lejojë gdhendje edhe më specifike në çipat e silikonit.

Makina e parë High NA është ende në zhvillim dhe është vendosur të jetë e disponueshme për akses të hershëm nga viti 2023, në mënyrë që prodhuesit e çipave të mund të fillojnë të eksperimentojnë me të dhe të mësojnë se si ta bëjnë atë të funksionojë.

Më pas, klientët do të jenë në gjendje t’i përdorin ato për kërkimin dhe zhvillimin e tyre në 2024 dhe 2025. Ka të ngjarë të përdoren në prodhime me volum të lartë nga viti 2025 e tutje.

Në korrik, CEO i Intel, Pat Gelsinger tha se kompania pret të jetë marrësi i parë i makinës High NA të ASML.

Makineria e re High NA EUV kalon nga një lente me hapje 0,33 në një hapje më të mprehtë 0,55 për të mundësuar modele me rezolucion më të lartë, tha Tichelman.

Makineritë High NA do të kushtojnë rreth 300 milionë dollarë, që është dy herë më shumë se makinat ekzistuese EUV, dhe atyre do t’u duhet teknologji e re komplekse e lenteve, shtoi Priestley.

Burimi: CNBC