Gabimi më i madh që bëni që në fillim të ditës: Anashkalimi i mëngjesit!

Gjatë një mëngjesi të ngarkuar, është e lehtë të lejoni që mëngjesi të bjerë poshtë në listën tuaj të përparësive, por duke marrë vetëm disa minuta për të ngrënë diçka mund të bëjë vërtet një ndryshim në ditën tuaj. Nëse nuk keni kohë për të ngrënë para se të dilni nga shtëpia, ne kemi shumë ide mëngjesi që mund të hahen gjatë udhëtimit ose kur të shkoni në punë.

Mëngjesi siguron trupin dhe trurin me karburant pas një ‘agjërimi’ brenda natës. Pa mëngjes ju funksiononi në mënyrë boshe, si të përpiqeni ta ndizni makinën pa benzinë!

Nutricionistët këshillojnë:

  • mëngjesi duhet të hahet brenda dy orësh nga zgjimi
  • një mëngjes i shëndetshëm duhet të sigurojë kalori në intervalin 20-35% të udhëzimit tuaj ditor (GDA).

Përveç faktit që na ofrojnë energji, ushqimet e mëngjesit janë burime të mira ushqyesish të rëndësishëm si kalciumi, hekuri dhe vitaminat B, si dhe proteina dhe fibra. Trupi ka nevojë për këto lëndë ushqyese thelbësore dhe hulumtimet tregojnë se nëse këto humbin gjatë mëngjesit, ka më pak të ngjarë të kompensohen më vonë gjatë ditës. Frutat dhe perimet janë burime të mira të vitaminave dhe mineraleve, kështu që përpiquni të përfshini një porcion në mëngjes, qoftë kjo një banane apo gotë me lëng frutash.

Mëngjesi mund të jetë i mirë edhe për belin, hulumtimet tregojnë se ata që hanë mëngjes kanë më pak të ngjarë të jenë mbipeshë dhe më shumë të ngjarë të jenë brenda intervalit ideal të peshës krahasuar me ata që anashkalojnë mëngjesin.

Mëngjesi gjithashtu rikthen nivelet e glukozës, një karbohidrat thelbësor që është i nevojshëm që truri të funksionojë. Shumë studime kanë treguar se si ngrënia e mëngjesit mund të përmirësojë nivelet e kujtesës dhe përqendrimit. Gjithashtu mund të na bëjë më të lumtur pasi mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe të ulë nivelet e stresit. Në studimet midis fëmijëve, mëngjesi mund të përmirësojë arritjen, sjelljen dhe është lidhur me notat e përmirësuara. Ashtu si çdo organ tjetër në trup, truri ka nevojë për energji për të punuar në mënyrën më të mirë!

Nevojat e njerëzve për energji ndryshojnë në varësi të niveleve të aktivitetit dhe fazës së jetës, por zakonisht burrat kërkojnë më shumë energji sesa gratë. Fëmijët në rritje kërkojnë shumë energji, si shembull djemtë e moshës 7-10 vjeç duhet të konsumojnë afërsisht 1970 kcal në ditë, dhe vajzat e moshës 7-10 vjeç duhet të konsumojnë rreth 1740 kcals. Për të rriturit, burrat kërkojnë afërsisht 2500 kcal dhe gra rreth 2000 kcal në ditë.

Mëngjesi është një rast i shkëlqyeshëm për të ngrënë së bashku si familje kur është e mundur. Vendosja e zakoneve të mira të mëngjesit në fëmijëri dhe mbajtja e tyre gjatë gjithë adoleshencës mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zvogëlimin e prevalencës së heqjes së mëngjesit dhe zhvillimin e zakoneve të mira të ngrënies që zgjasin një jetë të tërë.

Pra, mëngjesi me të vërtetë është vakti më i rëndësishëm i ditës!

Burimi: Shake up your wake up