Hiqni këto 7 gjëra nga CV-ja juaj menjëherë, thotë CEO i cili ka lexuar më shumë se 1’000 rezyme këtë vit

Ne vazhdimisht dëgjojmë për atë që duhet të vendosni në rezymenë tuaj, por rrallë flasim për atë që duhet lënë pa shkruar.

Si CEO i një shërbimi për të shkruar një rezyme, kam lexuar më shumë se një mijë CV këtë vit deri më tani dhe kam parë shumë “hedhurina” që nuk i përkasin – gjëra që mund të dëmtojnë shanset tuaja për të bërë një intervistë.

Nëse dëshironi të shkruani një rezyme që thotë “Më punëso”, atëherë çdo fjalë, numër, rresht dhe arritje duhet të merren parasysh me kujdes. Pra, le të shtypim butonin e kthimit prapa në shtatë gjëra që zakonisht anashkalohen dhe duhet të hiqni nga CV-ja juaj – dhe pse:

1. Hobi dhe interesa të parëndësishëm

Dashuroni kampingun? Mbledhjen e monedhave? Kopshtarinë? Të gjithë kanë një hobi, dhe shumica e njerëzve mendojnë se sa më unike të jetë, aq më shumë do t’i bëjë ata të dallohen nga kandidatët e tjerë.

Por menaxherët e punësimit nuk kujdesen për mënyrën se si e kaloni kohën tuaj të lirë – të paktën jo menjëherë. Ata kanë afate dhe grumbuj të mëdhenj rezymesh për të shqyrtuar, dhe tani, ata janë përqendruar vetëm në gjetjen e kandidatëve që plotësojnë kërkesat.

Sigurisht, është në rregull të përfshini hobin tuaj nëse lidhet me pozicionin për të cilin po aplikoni. Nëse është një punë financiare, për shembull, përmendja që ju pëlqen të merreni me investime në kripto-monedha mund të shihet si një plus. Por nëse po përpiqeni të merrni një rol të asistentit të kërkimit mjekësor, mos u shqetësoni.

2. Shumë aftësi të buta

Ju duhet të mendoni, por a nuk janë aftësitë e buta një gjë e mirë?

Po, por në një farë mase. Shumë kandidatë e teprojnë me aftësitë e buta dhe menaxherët e punësimit janë shumë të vetëdijshëm për këtë hile të zakonshme, kështu që mund të humbni besueshmërinë kur filloni të renditni shumë.

Në përgjithësi rekomandoj të kesh më shumë aftësi të vështira sesa aftësitë e buta. Për aftësitë e buta që përfshini, sigurohuni që ato të demonstrohen dhe jo vetëm të deklarohen.

Në vend që thjesht të thuash se je i mirë në shumë detyra, për shembull, është më mirë të përfshish diçka si: “Projekte të shumta të udhëhequra nga fillimi në përfundim, duke çuar në një rritje X% në X”.

3. Fotoja juaj profesionale

Në qoftë se nuk doni të zgjidheni si aktori kryesor për një film në ekran të madh, nuk keni nevojë të përfshini një pamje fytyre.

Në fakt, ka pengesa të mundshme për ta bërë këtë. Për fillestarët, disa menaxherë dhe rekrutues më kanë thënë se ata e konsiderojnë atë “joprofesionale” ose edhe pak “pa shije”.

Mund të çojë gjithashtu në paragjykim të pavetëdijshëm. Pavarësisht nëse është mënyra e veshjes, gjinia juaj, raca apo thjesht sa të vjetër dukeni – të gjitha këto janë gjëra që mund të ndikojnë potencialisht në vendimmarrjen e një rekrutuesi, edhe nëse bëhet pa dashje.

Së fundmi, ekziston një mundësi e vogël që fotografia mund të ndikojë në formatin tuaj të CV-së, duke çuar në vështirësi teknike kur kalon nëpër sistemet e ndjekjes së aplikantit.

4. Përemrat vetorë

Çuditërisht, shumë kandidatë ende gabojnë duke përdorur përemrat vetorë – “Unë”, “mua”, “ne” – në rezymenë e tyre.

Pse të lihen përemrat vetorë? Sepse është rezyme juaj, kështu që tashmë nënkuptohet se gjithçka në të ka të bëjë me ju. Në vend që të shkruani, “Unë menaxhova 5 punonjës”, thjesht vendosnii “menaxhova 5 punonjës”.

5. Lloji i gabuar i postës elektronike (email-i)

Menaxherët e punësimit duan kandidatë të paktën disi të njohur me teknologjinë… dhe kjo do të thotë të mos kesh një adresë emaili nga një llogari e vjetëruar si AOL ose Hotmail.

Kur keni dyshime, thjesht qëndroni në një adresë të Gmail ose Outlook.

6. Adresa juaj e postës (nëse aplikoni jashtë shtetit)

Përfshirja e adresës tuaj të postës në rezymenë tuaj ka qenë praktikë standarde.

Por nëse po kërkoni të zhvendoseni dhe të aplikoni për punë jashtë shtetit, mund të jetë e mençur ta lini atë jashtë, veçanërisht sepse disa punëdhënës duan të marrin në konsideratë vetëm kandidatë lokalë.

Rekrutuesit nuk kanë nevojë të dinë saktësisht se ku jetoni gjatë fazave të hershme të procesit të punësimit. Mund të bëhet gjithashtu një rrezik sigurie nëse vidhen informacionet tuaja.

Në vend të kësaj, konsideroni që keni ndërmend të zhvendoseni:

Annie Johnson
(000) 000-0000
[email protected]
Zhvendosja në New York, NY në vjeshtë 2021

7. Pozicionet e punës më të vjetër se 10 deri në 15 vjet

Nëse nuk jeni një i sapodiplomuar ose një ekzekutiv i vjetër me përvojë dekadash, nuk duhet të përfshini më shumë se katër ose pesë pozicione që zgjasin jo më shumë se 10 deri në 15 vjet.

Sa më i vjetër të jetë pozicioni (përveç nëse ka qenë në një kompani të madhe, të njohur ose nuk është i lidhur ngushtë me punën që dëshironi), aq më pak menaxherë të punësimit do të kujdesen për të.

Në vend që të zhyteni në përvojën e vjetëruar të punës, përdorni atë hapësirë të çmuar të rinisë për të zbuluar detajet e punëve dhe arritjeve tuaja më të fundit.

Peter Yang është një ekspert karriere dhe CEO i Resume Writing Services, kompania mëmë e ResumeGo. Para kësaj, ai punoi si menaxher punësimi dhe rekrutues.

Burimi: CNBC