Inflacioni i Eurozonës shënon një tjetër rekord prej 9.1% ndërsa çmimet e ushqimeve dhe energjisë rriten

Inflacioni i Eurozonës arriti një rekord të ri në gusht prej 9.1%, sipas shifrave të shpejta nga zyra e statistikave evropiane Eurostat, me çmimet e larta të energjisë që janë forca kryesore lëvizëse.

Norma ishte mbi pritjet, me një sondazh të Reuters me ekonomistët që parashikonin një normë prej 9%. Është rekordi i nëntë radhazi për rritjen e çmimeve të konsumit në rajon, me rritje që nis në nëntor 2021. Inflacioni total në eurozonë arriti në 8.9% (nga viti në vit) në korrik.

Energjia kishte normën më të lartë të inflacionit vjetor me 38.3%, tha Eurostat të mërkurën, pak më pak nga 39.6% në korrik. Ushqimi, alkooli dhe duhani u rritën me 10.6% krahasuar me 9.8% në korrik, me efektet goditëse të valëve të të nxehtit të fundit në të gjithë kontinentin që kontribuojnë në rritje.

Mallrat industriale joenergjetike, si veshjet, pajisjet elektroshtëpiake dhe makinat u rritën me 5% krahasuar me vitin e kaluar, një rritje prej 0.5 pikë përqindjeje krahasuar me muajin e kaluar, ndërsa shërbimet u rritën me 3.8% në çmim nga viti në vit, 0.1 pikë përqindje më shumë se në korrik.

Inflacioni francez dhe spanjoll ngadalësohet

Duke zbritur në shifrat kombëtare, norma e inflacionit francez u ul në 6.5% në gusht, nga 6.8% në korrik. Norma ishte më e ulët se sa pritej, me ekonomistët e anketuar nga Reuters që kishin parashikuar një rënie në 6.7%.

Spanja publikoi gjithashtu shifra të ngadalësimit të inflacionit për muajin gusht, në 10.3% nga viti në vit krahasuar me 10.7% në korrik, sipas vlerësimit të parë të Eurostat.

Ndërkohë, ekonomia më e madhe e rajonit, Gjermania, pa inflacionin të arrijë nivelin më të lartë në gati gjysmë shekulli në 8.8% nga viti në vit në gusht.

Estonia ka aktualisht normën më të lartë të inflacionit në eurozonë me 25.2%, e ndjekur nga Lituania (21.1%) dhe Letonia (20.8%). Malta dhe Finlanda pasojnë Francën me normat më të ulëta të inflacionit, përkatësisht 7.1% dhe 7.6%.

BQE ‘ka disa hapa për të bërë’

Inflacioni vazhdon të shënojë rekorde të reja pikërisht teksa Banka Qendrore Evropiane mendon një tjetër rritje të madhe të normave të interesit për muajin e ardhshëm.

BQE rriti normat e interesit me 50 pikë bazë në zero më 21 korrik – rritja e saj e parë e normës në 11 vjet – dhe një rritje e ngjashme, ose më e madhe, pritet tani më 8 shtator.

Disa anëtarë janë të prirur të mbrojnë një rritje të normës së interesit me 75 pikë bazë,” tha Peter Schaffrik, makrostrateg global në RBC Capital Markets, për “Squawk Box Europe” të CNBC të mërkurën.

“Megjithë ngadalësimin e ekonomisë që pothuajse me siguri do të kemi, bankat qendrore nuk do të heqin dorë nga rruga e tyre e ecjes,” tha ai.

Perspektiva për ekonominë e Evropës është “shumë e zymtë”, tha Kenneth Wattret, kreu i ekonomisë në S&P Global Market Intelligence, për “Street Signs Europe” të CNBC më 23 gusht.

Duket e pashmangshme që eurozona po shkon drejt një recesioni. Pyetja është vetëm sa e thellë do të jetë dhe sa do të zgjasë”, tha ai. Sipas ekonomistit, BQE “ka disa hapa për të bërë”.

BQE është shumë prapa kurbës, inflacioni është jashtëzakonisht i ngritur dhe ka të ngjarë të mbetet i tillë për të paktën shtatë muajt e ardhshëm,” tha Wattret.

Ministri i Financave i Francës, Bruno Le Maire, i tha Charlotte Reed të CNBC të martën se inflacioni është fokusi kryesor për kombet e Evropës në afat të shkurtër. “Sfida kryesore me të cilën ne të gjithë duhet të përballemi për javët dhe muajt e ardhshëm është të ulim nivelin e inflacionit kudo në Evropë”, tha Le Maire.

Pra, i takon BQE-së të marrë vendimet e duhura dhe ne i besojmë plotësisht BQE-së që të marrë vendimet e duhura, por pika kyçe është të kemi një ulje të nivelit të inflacionit kudo në Evropë,” tha ai.

Burimi: CNBC