Inflamacioni i zemrës lidhet me goditjet Pfizer dhe Moderna

Inflamacioni i zemrës është një efekt anësor “shumë i rrallë” i vaksinave Covid të bëra nga Pfizer dhe Moderna, sipas rregullatorëve në Evropë.

Agjencia Evropiane e Barnave tha që efektet anësore ishin më të zakonshme tek burrat e rinj. Trupi i sigurisë së ilaçeve tha se përfitimet e vaksinave Covid vazhdojnë të tejkalojnë çdo rrezik. Por mjekët dhe pacientët janë këshilluar që të jenë të vetëdijshëm për simptomat e inflamacionit të zemrës.

Mbretëria e Bashkuar pranon goditjet nga Pfizer për moshat nga 12 deri në 15 vjeç. Përzierja e goditjeve të Covid ka përgjigje të mirë imune, zbulon studimi. Këto përfshijnë dhimbje gjoksi, një ndjenjë të marrjes së frymëmarrjes dhe një rrahje zemre që rrahin ose tunden. Kushdo me këto simptoma duhet të vizitojë një mjek.

Dy kushte ishin të lidhura me vaksinat – pezmatimi i muskulit të zemrës në vetvete, i njohur si miokarditi, dhe pezmatimi i qeses së mbushur me lëng në të cilën ndodhet zemra, e njohur si perikardit.

Analiza EMA e rasteve zbuloi:

  1. Pfizer-BioNTech – 145 raste të miokarditit dhe 138 raste të perikarditit nga 177m doza të dhëna.
  2. Moderna – 19 raste të miokarditit dhe 19 raste të perikarditit nga 20 milion doza të dhëna.

Pesë persona vdiqën. Rishikimi tha që ata ishin të moshuar ose kishin kushte të tjera shëndetësore.

Agjencia Rregullative e Barnave dhe Shëndetit e MB-së gjithashtu ka hetuar lidhjen.

Ajo  raportoi: “Një model i qëndrueshëm i rasteve që ndodhin më shpesh në meshkuj të rinj dhe menjëherë pas dozës së dytë të vaksinave.

“Këto raporte janë jashtëzakonisht të rralla dhe ngjarjet janë zakonisht të lehta me individë që zakonisht shërohen brenda një kohe të shkurtër me trajtim standard dhe pushim,” shtoi ai.

Shumica e rasteve mendohet të jenë brenda 14 ditëve nga vaksinimi. Ndërsa rreziku është shumë i rrallë, ka më shumë të ngjarë të zhvillohet tek të rinjtë – të cilët aktualisht janë në fokus të fushatës së vaksinimit në MB.

Çfarë duhet të dinë mbi 18 vjeç për vaksinën?

Shqetësimet në lidhje me efektet anësore kanë luajtur tashmë në debatin në Mbretërinë e Bashkuar rreth vaksinimit të fëmijëve, të cilët janë në rrezik më të ulët të Covid.

Miokarditi dhe perikarditi do të renditen zyrtarisht si efekte anësore në MB dhe Evropë, duke pasqyruar një lëvizje nga rregullatorët në SH.B.A. muajin e kaluar.

“Mundësia e ndodhjes së këtyre kushteve është shumë e ulët, por duhet të keni kujdes për simptomat në mënyrë që të merrni trajtim të shpejtë mjekësor për të ndihmuar shërimin dhe për të shmangur ndërlikimet”, tha EMA.

Lidhja me inflamacionin e zemrës u gjet vetëm në vaksinat që mbështeten në teknologjinë mARN për të trajnuar sistemin imunitar.

Nuk u gjet asnjë lidhje për vaksinat si Oxford-AstraZeneca ose Janssen, të cilat përdorin një virus të modifikuar gjenetikisht.

Sidoqoftë, EMA ka këshilluar këdo që ka një histori të sindromës së rrjedhjes kapilare, të mos i jepet vaksina Janssen. Kjo është një sindromë e rrallë, por serioze në të cilën lëngu rrjedh nga enët e gjakut në trup.

BURIMI: BBC