Madhësia e pupilave, tregues i shkallës së inteligjencës

Është thënë se “sytë janë dritarja e shpirtit”, por studimi i ri sugjeron që ata mund të jenë një dritare edhe në tru.

Pupilat  tanë reagojnë më shumë sesa vetëm drita. Ato tregojnë zgjim, interes ose lodhje mendore. Zgjerimi i pupilës madje përdoret nga FBI për të zbuluar mashtrimin. Tani puna e kryer në laborator në Institutin e Teknologjisë në Gjeorgji sugjeron që madhësia bazë e pupilës lidhet ngushtë me ndryshimet individuale në inteligjencë.

Sa më të mëdha pupilat, aq më e lartë është inteligjenca, e matur nga testet e arsyetimit, vëmendjes dhe kujtesës. Në fakt, përgjatë tre studimeve, është gjetur se ndryshimi në madhësinë fillestare të pupilës midis njerëzve që kanë shënuar më të lartën në testet njohëse dhe atyre që kanë shënuar më të ulëtin ishte mjaft i madh për t’u zbuluar nga syri i pandihmuar.

Madhësia e pupilës i referohet diametrit të hapjes rrethore të zezë në qendër të syrit. Mund të shkojë nga rreth dy deri në tetë milimetra. Pupila është i rrethuar nga zona shumëngjyrëshe e njohur si iris, e cila është përgjegjëse për kontrollimin e madhësisë së bebëzës dhe  ngushtohen në përgjigje të dritës së ndritshme.

Interesante, madhësia e pupilës është e ndërlidhur negativisht me moshën: pjesëmarrësit e moshuar kanë tëndencë ti kënë ato më të vegjël, më të ngushtë.

BURIMI: scientificamerican