Interneti bie: Shumë nga faqet më të mëdha në botë prishen, duke përfshirë Amazon, Qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar dhe Reddit.

Një pjesë e madhe e internetit u prish pas një problemi të dukshëm me infrastrukturën që mbështeste shumë nga faqet më të mëdha të internetit në botë.

Çdo gjë, nga Reddit te The New York Times dhe faqja e internetit të qeverisë së MB-së ndaloi së ngarkuari rreth globit dhe përdoruesit panë një sërë mesazhesh ‘error’. Website i The Independent u godit gjithashtu nga ky problem.

Problemet duket se janë si rezultat i një problemi me Fastly, një kompani kompjuterike cloud që ofron shërbime kryesore për shumë faqe në internet.

Vizitorët në faqet e prekura panë një mesazh që lexonte “Gabim i shpejtë: fushë e panjohur“. Mesazhet e error-it duket se ndryshonin, ndonjëherë shfaqeshin vetëm si mesazhe të shkurtra si tekst dhe herë të tjera shfaqnin faqet e gabimeve të vetë website-t në internet.

Ndërprerje të madhësive të ndryshme u raportuan në Reddit, Twitch, Amazon, HBO Max, CNN, Etsy dhe Paypal, sipas faqes së internetit për gjurmimin Down Detector.

Shumë nga organizatat më të mëdha në botë të lajmeve, përfshirë The Guardian, The New York Times, New Statesman, Financial Times dhe The Independent u prekën gjithashtu nga problemet.

Faqet e tjera nuk ishin plotësisht të shkatërruara, por përsëri refuzuan të punonin si duhet. Twitter, për shembull, u ngarkua – por çdo emoji që u përdor në postime nuk e bëri.

Jo çdo website i madh u godit, për shembull Facebook vazhdonte të ngarkohej. Shërbimet e vendeve të punës si Microsoft Teams dhe Slack gjithashtu duket se po funksiononin si zakonisht.

Në faqen e saj të “statusit të shërbimit”, e cila kishte qenë ndonjëherë jashtë linje vetë, Fastly tha se problemi ishte me rrjetin e tij të shpërndarjes së përmbajtjes (CDN). Ky është një grup serverash të shpërndarë në të gjithë botën që shërbejnë deri tek përmbajtja që përbën faqet e internetit, me qëllim që të sigurojnë që të dhënat të dërgohen sa më shpejt që të jetë e mundur.

Kur dikush hyn në një faqe në internet – të tilla si Amazon ose Reddit – ata servera dërgojnë mbi të gjitha imazhet, tekstin dhe të dhënat e tjera që përbëjnë faqen e internetit, kështu që kompjuteri i tyre mund ta japë atë.

Rëndësia e një teknologjie të tillë për funksionimin e internetit do të thotë që çdo problem me CDN mund të dërgojë menjëherë faqet e internetit jashtë linje.

Në një azhurnim të postuar në atë faqe, Fastly tha se “aktualisht po heton ndikimin e mundshëm në performancën me shërbimet tona CDN“. Dy azhurnime të mëtejshme janë postuar, pasi vetëm e bënë të qartë se kompania “po vazhdon të hetojë këtë çështje”.

Mirëmban me shpejtësi një listë të të gjitha vendndodhjeve të saj të ndryshme – prej të cilave ka dhjetëra, që mbulojnë Amerikën e Veriut, Europën, Azinë / Paqësorin, Afrikën e Jugut dhe Indinë – dhe të gjithë ata treguan “performancë të degraduar”.

Në faqen e vet, Reddit i vendosi problemet mbi “njërin nga ofruesit e tyre të shërbimeve“. Ai gjithashtu tha se ishte “aktualisht duke hetuar”.

Burimi: The Independent